Samsung UE40D5000 vs. LE46C530

Gothix

New member
Witam!
Mam pewien dylemat. W tym tygodniu postanowiłem zakupić sobie w końcu jakiś telewizor. Do tej pory siedziałem na starym Samsungu Piano 30 calowym CRT. Zakupy chciałbym zrobić w "euro rtv balblalba" na raty wiec, trzeba patrzeć na ceny na ich stronie internetowej. Z początku chciałem jakąś fajną plazme z 3D, ale pokój w którym będzie stał telewizor jest bardzo duży, i jest strasznie naświetlony (3 okna, po jednym - poludnie wschod polnoc) wiec plazma odpadla. Wybralem wiec takie dwa oto telewizory:

Samsung UE40D5000 - fajny ledzik, 40 cale (troche mało) z 100 Hz Clear Motion Rate
i Samsung LE46C530 - zwykly lcd, 46cali (to mnie przekonalo), ale z 50hz.

I tak się zastanawiam który bd lepsza inwestycja. Czy brać technologie czy też rozmiar. Troche przeraza mnie ze ten drugi samsung ma 50hz, ale slyszalem cos ze tak naprawde wszystkie tv lcd maja 100hz. to prawda?

jeszcze jest kwestia taka ze do telewizora bd podlaczone playstation 3, a wiec i dojdzie ogladanie filmow w blu-ray. podobno ten le46c530 ma maly inputlag bo cos ok 30ms.

Kampaj

New member
Bez reklam
Lepiej wziąć 46C530(550 bardziej polecam), bo ma naturalniejsze kolory i mnijsze odbicia i lepszy dźwięk.
Podaj jeszcze odległość od TV.
Ciekawą opcją może być Panasonic 46S20(plazma) lub Sony 46ex400(1,2,3).

Gothix

New member
a czym ten 550 od 530 rozni? tak max chcialbym wydac max. 2400zl

najblizej ma osoba ok 1.80m, a najdalej kanapa ktora jest ok. 3m od telewizora

Kampaj

New member
Bez reklam
troche dużo jak na 2m te 46cali.
Najlepiej 42cale(40).
Kupując 40c530 sporo zaoszczędzisz.
Z lepszych modeli masz LG 42ld465(550)
lub Toshibę LED 42HL833(32hl833 świeci świetnie, 42 też powinien) :)

Gothix

New member
ta toshiba jednak za droga 2500zl rowno.

ogolnie te 1.8 ma osoba i tak bokiem siedzaca do telewizora. najbardziej rozchodzi sie o ta kanape co ma wlasnie cos kolo 3.2m i fotel drugi 3m. ogolnie caly salon gdzie bd stac telewizor ma 35m2

stasiek2

New member
Witam
Kilka dni temu kupiłem w MM samsunga ue40d5000 i szykuje się do zwrotu (brałem na raty)
przed kalibracją wyglądał tak
http://images45.fotosik.pl/960/a1caf0d73e1e8ad8gen.jpg
po kalibracji było lepiej jednak nie dało się do końca wyeliminować tego nierównego podświetlenia - widoczne przy włączeniu tv i przy przełączaniu kanałów - na filmach raczej niewidoczne - ale trzeba trzymać tv na jednych ustawieniach - zupełnie bez sensu.

Pozdrawiam irek

Kampaj

New member
Bez reklam
Jasna, sprawa, jest jeszcze wiele innych dobrych modeli.
Najlepiej poczekaj na wypowiedź Kikiego:) Albo napisz do niego na priv

stasiek2

New member
Powiem tak - obraz ok {wiadomo gdyby nie to podświetlenie to bym zostawił} - głośniki (skierowane do dołu -chyba) w widocznym miejscu grają słabiutko (nie podoba mi się - lepiej grał 3 letni sony 32v4500) (zastanawiam się czy brać panasa g20, e30, czy może lg v5500 (podświetlenie led - 16 stref lokalnych))

Do góry