Samsung UE40D500 - SmartTV

Geseum

New member
Witam bardzo serdecznie, od jakiegoś czasu interesuję się 'zhackowaniem' telewizora marki Samsung model UE40D5000. Czytając w internecie wpadła mi w oko możliwość odblokowania funkcji Smart.
Próbowałem odblokować tą funkcje poprzez menu serwisowe, niestety w wyniku tego działania wyłączyła się funkcja zmiany źródła odbioru.
Następną rzeczą jaką zrobiłem to zainstalowałem program - rusamsungtvcommunicator. Próbowałem odblokować menu zaawansowane, zmianę modelu i typu. Niestety żadne z tych zmian nie uruchomiło mi funkcji smart.

Jest ponoć możliwość zainstalowanie firmware'a z modelu D5500, który różni się o 30 mb od modelu D5000. Do tego pod względem wydajnościowym model D5 i D55 są prawie, że identyczne.
Czytałem, że można zainstalować downgrade softu - bo w najstarszym sofcie można było zmieniać dowolnie model w menu serwisowym.
Czy na forum jest ktoś kto wiedziałby jak pomóc, doradzić lub sam próbował odblokowania funkcji SMART.

PS

Tak, było wiele tematów o tym samym problemie natomiast żaden nie przyniósł odpowiedzi - tej dobrej czy też złej. Większość z nich i tak była z 2012 roku, więc może teraz można :D.

tdx

New member
Bez reklam
Było coś takiego że najpierw trzeba było mieć soft zaczynający się od MST4DEUC, na niego wgrywamy soft "0" i na niego wgrywamy to co nas interesuje np starszy soft... zmieniamy model na 5500 aktualizujemy soft z pena

tdx

New member
Bez reklam
Zerówkę dla D mam na dysku, ale tą seria przestałem się interesować ponad 2 lata temu kiedy sprzedałem swojego D7000

Geseum

New member
Czy ta zerówka nie powinna być od D5000 czy to nie ma żadnego znaczenia. No właśnie zdaje sobie sprawę, że ten telewizor to już powoli staroć, sam nabyłem ostatnio nowy TV a D5000 przeniosłem do innego pokoju i fajnie by było mieć na nim smarta.
To podsumowując, zerówka do serii D powinna pomóc tak?

tdx

New member
Bez reklam
zerówka pozwoli Ci wgrać dowolne oprogramowanie, ja korzystałem z niego by zejść do softów dających możliwość roota, natomiast w Twoim wypadku zaczął bym od sprawdzenia obecnego softu >> bo to da nam informacje czy jest o co kopie kruszyć

Geseum

New member
Czyli z taką zerówką mogę sobie wgrać oprogramowanie do d5500?
Aktualna wersja oprogramowania to T-MSV4DEUC-1006.1.

Geseum

New member
Wybacz proszeę, że nie jestem znawcą w tej dziedzinie, z reguły zajmuję się komputerami aniżeli tv, dlatego wole sie upewnić przed wykonaniem jakiejś czynności, stąd takie pytania. Oczekuje prostej i konstruktywnej odpowiedzi :). Podsumowując, posiadasz zerówkę do serii D z ktorej moge wybrać model oraz wgrać softa z pena do d5500. Zatem prosze o ta zerówkę. Jakieś dalsze instrukcje?

tdx

New member
Bez reklam
Sprawa wygląda tak na zerówkę wgrywasz dowolny soft z D5000 (najlepiej jakiś najstarszy by wszystko było odblokowane) potem zmieniasz model na D5500. Próbujesz wgrać soft do D5500 jak nie zadziała zostaje jeszcze root z sammygo

tutaj podobny temat
SamyGO • View topic - D5000 to D5500

Do góry