Samsung UE37D6500 czy Sony KDL37EX720

Samsung UE37D6500 czy Sony KDL37EX720

• Total voters
    0

opatulony

New member
Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem: Samsunga UE37D6500 lub Sony KDL37EX720

Na papierze wygrywa Samsung ze względu na:

1) WiFi
2) tuner Sat
3) moim zdaniem trochę ładniejsza stylistyka

O Sony słyszałem że:

1) ma lepszą jakość wykonania i
2) obraz ma ładniejsze barwy
3) jest trochę tańszy (zostaje na zakup zewnętrznego tunera sat)

Proszę o wszelkie sugestie pomocne w dokonaniu wyboru
(nie ma znaczenia działanie/jakoś obrazu 3D, nie planuje zakupu okularów)

tdx

New member
Bez reklam
kiepskie to Twoje porównanie

TV przede wszystkim różnią się matrycą sony jest w macie samsung na wysoki połysk.
Sony ma bardziej ostry obraz, natomiast wrażenie lepsze robi samsung (czernie i kolory)
+ dla samsunga za pełną obsługę USB
+ wifi i pełna przeglądarka
+ ciekawsze (dla polskiego odbiorcy) kontenty

- największy to brak FULL HD 3D

Ale pytanie czy różnica będzie dla Ciebie odczuwalna szczególnie że chcesz 37"

Oglądnij obraz na jednym i 2gim - to pozwoli Ci racjonalnie podjąć decyzje

irnus

New member
3d od Sony wyglada imo bardzo zle.. Samsung ma dobre dlna. Jedyny ma kodek dts. I co ważne potrafi go przekazać na wyjście optyczne. To coś wyjątkowego prawda? Np. LG nie odegra dts a co dopiero przekazać. Właśnie oglądam po dlna Stardust 1080p DTS, plik ma 4.5 GB. dźwięk w DTS przekazuje do onkyo 609 i mam kino. Ale Tree of Life 16GB nie dal rady.. Ciekawe gdzie jest granica. Ten 16gb plik obejrzałem sobie przez dlna na kinie Sony e870 także jestem kryty :) a stardusta znowuz to kino nie trawilo..

Ale tv Sony to w ogóle nic nie trawią przez dlna. Nie to, ze nie maja dts. Ze go nie przekazują na spdiff.. Testowalem 32ex520 i on odtwarzal tylko proste mpg. Z innymi modelami pewnie jest podobnie więc ja bym brał samsunga.

irnus

New member
PS. Powyżej pisalem o probach odtwarzania z serverem Mezzmo.

On jest dobry do Sony które z niczym innym chyba nie działa. A z serviio jednak na tym tv idzie Tree Of Life kilkunasto gigowy mkv z DTS które oczywiście ląduje w moim ampli :) Przewijam na chama, mecze go a i tak idzie dobrze. Ten film potrafil przyciac mi przez dlna kino e870 bo momentami ma 50 Mbps bitrate. TV samsunga nie tnie na tych scenach :) (np. scena z tym "rojem" ptakow, bardzo trudna do zakodowania dlatego duzy bitrate). A wlasnie zauwazylem ze przerzucam kilka giga po sieci co pewnie obciaza router.. Wczesniej myslalem ze to moze router jest waskim gardlem heh. Samsung niezła maszynkę dał do tych smart tv.. Jestem bardzo zadowolony. Chciałem mieć dlna na czarna godzinę jakby kino e870 dało ciała (rzadko ale daje) a tymczasem będzie na odwrót najwyraźniej :) Szkoda tylko ze nie pokazuje dokładnie (bitrate) informacji o strumieniu jak to kino.. I ze seeking nie działa plynniej. Ale podstawa to ze niezawodne..

irnus

New member
PS. Pozwólcie ze jeszcze napisze pare dobrych słów o tym samsungu.. Otóż to ze on tak dobrze współpracuje z serviio oznacza dla mnie ze mogę filmy skladowac na macu mini którego posiadam. A on jest bezglosny, w porównaniu do laptopa Sony vaio :/ ostatnio jestem ciety na sony.. Laptop dobry tylko glosny.. Przetestowalem właśnie tego Maca i serviio - działa.. PS. Seeking jest szybki dla plików 4gb. PS2. Mega wygodne odtwarzanie muzyki na tym samsungu, ładna playlista i fotka albumu

Do góry