Samsung SmartTV filmy z grupy domowej

factislite

New member
Witam. Mam utworzoną grupę domową i podpięte do niej 2 komputery z Win7. Dodałem do biblioteki Windows Media Player folder z filmami, no i problem jest następujący, gdy wchodzę w TV i wybieram jakiś film z komputera to niektóre działają a niektóre nie. Ukazuje się wtedy komunikat, coś w stylu "Wybrany film nie jest obsługiwany", dodam że gdy uruchamiam go z pendrive podpiętego pod TV film działa prawidłowo. Co jest tego przyczyną?

Dodatkowo mam jeszcze 2 pytania:

1. Czy da się udostępniać filmy do TV bez konieczności włączonego Windows Media Player'a?
2. Jakim cudem TV ma dostęp do rzeczy udostępnianych, skoro grupa domowa jest zabezpieczona hasłem?

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Z DLNA to jest tak, że niektóre pliki działają, a niektóre nie. Zdolność odtwarzania formatów multimedialnych przez DLNA w jednym urządzeniu nie równa się tej zdolności w innym DLNA. I już na pewno ta zdolność jest inna niż odtwarzanie mediów poprzez nośniki zewnętrzne podpięte poprzez USB do TV. Zwykle poprzez USB odtworzysz więcej niż przez DLNA. Tak po prostu jest i jest to zależne od urządzeń, które posiadasz. Zajrzyj do instrukcji TV i zobacz jakie formaty obsługuje poprzez DLNA.

1. Nie musisz włączać MP. Wystarczy, że laptop/PC jest włączony i zalogowany na użytkownika. MP służy w tej sytuacji tylko do włączenia opcji strumieniowania i zarządzania bibliotekami oraz ich udostępnianiem.
2. Nie chcę kłamać bo nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że hasło na grupę domową działa chyba tylko na bezpośredni dostęp do plików udostępnianych w grupie domowej, a nie na DLNA. Mówię chyba.

Spróbuj też zainstalować dowolny darmowy serwer DLNA dostępny w sieci mający dobre opinie (np. Serviio) i sprawdź czy wtedy TV odtworzy ci problematyczne pliki. Standardowy windowsowy DLNA nie jest zbyt dobry.

factislite

New member
Dziwne, ale aby TV wyświetliło filmy z mojego laptopa to wystarczy aby był włączony, a gdy chce wyświetlić je z komputera stacjonarnego to widzi tylko jakieś przykładowe wideo z windowsa, muszę uruchomić WMP aby ukazało resztę.

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Dziwne, ale aby TV wyświetliło filmy z mojego laptopa to wystarczy aby był włączony, a gdy chce wyświetlić je z komputera stacjonarnego to widzi tylko jakieś przykładowe wideo z windowsa, muszę uruchomić WMP aby ukazało resztę.

Jest tak bo nie zrobiłeś jednej rzeczy.
Odpal MP wejdź do Menu Organizuj, Zarządzaj bibliotekami i tam dodaj katalogi z plikami medialnymi.
Powinno działać i odpalanie MP nie będzie konieczne.
Kiedy to zrobisz to nie wpadaj w panikę, że w TV nie pojawią się twoje pliki natychmiast.
Minie kilka minut zanim się pojawią.

Pozdr

Ostatnia edycja:

factislite

New member
Jest tak bo nie zrobiłeś jednej rzeczy.
Odpal MP wejdź do Menu Organizuj, Zarządzaj bibliotekami i tam dodaj katalogi z plikami medialnymi.
Powinno działać i odpalanie MP nie będzie konieczne.
Kiedy to zrobisz to nie wpadaj w panikę, że w TV nie pojawią się twoje pliki natychmiast.
Minie kilka minut zanim się pojawią.

Pozdr

Właśnie miałem zrobione tak jak mówiłeś. Wszedłem w Organizuj>> Zarządzaj bibliotekami>> Wideo i dodałem określoną lokalizację. Lecz filmów nie było, a raz była tylko część. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale masz na myśli że włączę komputer a następnie w TV wejdę w folder "Wszystkie pliki wideo" i tam mam odczekać parę minut (każdorazowo)?

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Nie. Tylko przy pierwszej konfiguracji i po dodaniu nowych plików do folderów.
Jesli masz dużo filmów to czase chwilę trzeba odczekać aż się lista uaktualni.

Do góry