SAMSUNG SAMSUNG LE37R81B - jakieś rozwiązanie alternatywne?

RESVO77_PL

New member
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich.

Mnogość wpisów spowodowała mętlik w mojej głowie :) i przyznam, że wiem mniej niż wiedziałem przedtem (a wiedziałem niewiele). W związku z tym zwracam się o poradę do fachowców.

Planuję zakup telewizora, którego głównym przeznaczeniem będzie a) rozrywka czyli gry na XBox 360; b) oglądanie filmów z tejże konsoli (DVD); c) podłączenie PC-ta (dla filmów DivX głównie) i d) odbiór telewizji z najzwyklejszego kabla antenowego. Kolejność jest tu istotna, gdyż punkt d) jest dla mnie najmniej ważny (posiadam starego ale ładnego THOMSONA CRT 100Hz na którym obraz "z anteny" jest jak najbardziej przyzwoity). W związku z tym, że mam znajomych pracujących w SAMSUNGU więc od razu polecili mi rodzinę R71 / R72 (da się jeszcze znaleźć 37" w tej wersji). W związku z tym, że pojawił się nowy model R81 / R82 chciałbym zadać kilka pytań:

- czy istnieje duża różnica w odbiorze z wyżej wymienionych sygnałów (Waszym, subiektywnym zdaniem) pomiędzy wersjami R71/72, a R81/82 - o ile mieliście możliwość porównać te modele; róznica, która by uzasadniała róznicę ok. 700 - 1000 zł w cenie wersji 37" (jak rozumiem róznica ceny wynika z podwyższonego kontrastu, dodatkowych wejść HDMI i faktu, że "80-ki" są nowszym modelem"?

- czy moglibyście podać mi jakieś alternatywne rozwiązania w stosunku do SAMSUNGA, jeżeli chodzi o innych producentów LCD (budżet max. 4500 zł) które byłyby odpowiednie do potrzeb wymienionych na początku tego postu? A może zamiast LCD wybrać PLAZMĘ?

O ile może to być przydatne - innych źródeł sygnału nie posiadam w chwili obecnej (Żadnego DVD z HDMI, CYFRY+,n-ki itp.) rozważam natomiast zakupienie neostrady w opcji z CYFRĄ+ którą również chciałbym oglądać na nowo zakupionym TV. Odległość do telewizora będzie wynosić od ok 2,5 m (sofa) do 4 m (łóżko) przy czym sofa będzie zdecydowanie częściej w uzyciu :D:D. Z góry przepraszam za rozwlekłość tego postu, cierpliwym za dotarcie do jego końca, a życzliwym za ewentualną pomoc w wyborze.

Serdecznie Pozdrawiam!!!

Do góry