Samsung QLED QE65Q90TAT ustawienia obrazu

viper1977sos

New member
Witam ponownie.
Zdecydowałem się na zakup Samsunga QLED QE65Q90TAT. Czy to był dobry wybór okaże się w przyszłości.
Chciałbym zasięgnąć języka jak w ogóle taki telewizor ustawiać pod kątek oglądania filmów (Cyfra+, Netflix) oraz gier (Xbox). Bo standardowe ustawienie w tv jakoś na pierwszy rzut oka do mnie nie przemawiają.
Pomoże ktoś gdzie tego szukać, aby wyszło dobrze?

viper1977sos

New member
Jeszcze dwie sprawy.
Czemu odtwarzany obraz wygląda jak "teatralny"? Złe ustawienia czy coś trzeba wyłączyć?
Wcześniej miałem plazmę 42 cali Panasa wiszącego. Czy ktoś tego Samsunga wieszał? Bo mimo tego samego rozstawu jest dziwna sprawa z tym tv. Otwry gwintowane w tv pod wieszak mają bardzo mało zwojów i nie są zbyt głębokie. Mam pewne obawy. Tamte śruby z wieszaka nie pasują...

Petru23

Banned
Sam mam plazmę Panasa 42" i ciężko zastąpić ją lcd. Mnie jedynie sony przekonuje do siebie jakością generowaneg obrazu. Poza tym reszcie brakuje tej głębi, realizmu bijącego z ekranu plazmy. W PDP to jakby sie patrzyło przez otwarte okno niekiedy.
Daj ustawienia na film, teoretycznie powinny najlepiej oddawać kolory. Wyłącz upłynniacze, przyspieszacze i inne cuda wianki i wtedy zobacz. Ustaw sobie kolory pod siebie z trybu film czy jak on się tam u Ciebie nazywa. Potem pobaw się ustawieniami płynności ruchu.

Ostatnia edycja:

Ano-2013

New member
Katy widzenia, mniej odbic w porownaniu do poprzedniego, czern i jasność jestem zadowolony. Mam 75qe90tat.
Jeśli chodzi o jakość obrazu, to mam pewne wątpliwości, bo spodziewałem się igły. Być może sobie coś wkręcam:)

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Katy widzenia, mniej odbic w porownaniu do poprzedniego, czern i jasność jestem zadowolony. Mam 75qe90tat.
Jeśli chodzi o jakość obrazu, to mam pewne wątpliwości, bo spodziewałem się igły. Być może sobie coś wkręcam:)

Odpal film 1917 z bd 4k, a będziesz miał igłę.
Q90/95t to topowe modele ledów na ten rok, świetna czerń, hdr, czego więcej można chcieć od tv?

SDman

Banned
To jest topowy model LCD na rynku z najlepszą powłoką antyrefleksyjną i świetnym skalowaniem.
HDR jest niestety okrojony z Dolby Vision :(, HbbTV też jest archaiczne brak wsparcia DTS.
Brak odtwarzania DivX można już wybaczyć.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Pokaż Kowalskiemu materiał w DV i HDR10 ciekawe czy zauważy różnicę. Brak DTS mnie ogólnie nie interesuje, mam odtwaracz multimedialny i BD+ ampli.

j@j

Member
Dokładnie ja nie zauważyłem jakiejś specjalnie dużej różnicy DV a zwykłe hdr,można sobie dostroić jak w DV jasny,ciemny,kolor ciepły itd.

SDman

Banned
Netflix ma dużo materiałów w DV i jak już się decyduję raz na jakiś czas zapłacić to aż się prosi o zgodność odbiornika.
Mnie przed zakupem Samsunga to najbardziej powstrzymało -teraz ma konkurenta Sony XH95, fajnie, że jest wybór.

SDman

Banned
Obecnie trudno o coś idealnego, OLED też ma swoje wady -wypalenia nadal się przytrafiają, a oglądanie TV jak chcą producenci dla niejednej osoby jest nie do zaakceptowania i czarne lustro też może w jasnych pomieszczeniach być problematyczne.

SDman

Banned
Moim byłby Sony A8 -55 cali z powłoką taką jaką miały modele z 2019r np. Samsunga Q80R.
Oczywiście z warunkiem -gwarancja na panel 7 lat bez wytycznych jak używać.
Z przyjemnością za taki TV dałbym 7 tysięcy.

SDman

Banned
Netflix ma dużo materiałów w DV i jak już się decyduję raz na jakiś czas zapłacić to aż się prosi o zgodność odbiornika.
Mnie przed zakupem Samsunga to najbardziej powstrzymało -teraz ma konkurenta Sony XH95, fajnie, że jest wybór.
Cytuję samego siebie -wybrałem Q90T, ma najlepszą powłokę antyrefleksyjną lepszą od Sony HX95
https://www.youtube.com/watch?v=cehL9FfDNR8&t=655s
z filmiku oceniam jedynie powłokę i porónawczo ewidentnie widać przewagę Samsunga.
W moim słonecznym pokoju stoi "czarna tafla" 8) nie "czarne lustro" jakie mają OLED`y to przeważyło o zakupie LCD.

Brak wypaleń i niski pobór energii mam gratis.

Przy nim nasza planeta będzie bardziej zielona, nie rozumiem Samsunga czemu się nie chwali,
że ten TV ma ogromną rozpiętość poboru prądu w moim przypadku po zrobieniu z niego Plazmy :shock:, mieści się od 51-115W przy czym te najwyższe wartości to oczywiście w słoneczny dzień.

To szok, że można oglądać tylko obraz a nie siebie czy resztę pokoju jednocześnie.
Polecam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Między Oled a LCD masz Mini led.
Są naprawdę dobre.
I mieścisz się w cenie,

ernet

Active member
Bez reklam
Mam ten model od 3 lat i ciągle mnie zachwyca jakością obrazu ! Uwaga: kilka dni temu jest dostępny ( np. przez OTA ) potężny firmware update ( nr 2200.9 ). Dużo zmian..np. aplikacje

Do góry