Samsung qe65qn90a ciemny obraz w trybie hdr

Janko88

New member
Witam grono.
Mam telewizor jak w tytule, od 2 tyg.
Zauważyłem, że podczas oglądania filmu z hdr na netflix, obraz robi się bardzo ciemny. Na youtube ten problem występuje tylko w niektórych filmach z hdr. W sdr, oraz w 4k bez hdr, jasność obrazu jest prawidłowa. Na netflix pomaga tylko włączenie contrast enhancer. Podczas oglądania filmu z hdr, na netflix, gamma zmienia się na st2084 i nie ma możliwości ręcznej zmiany. Czy ma ktoś podobny problem? Pozdrawiam

Waldorff

Member
Niestety taki jest urok podświetlania strefowego, w tym wypadku miniled. Samsung, aby zapobiec bloomingowi, preferuje czerń zamiast jasności, która tylko pogłębiałaby wspomniany efekt w ciemnych scenach, gdzie jednak występują jasne fragmenty. Dlatego czasem potrafi być mocno ciemno. Można to wyłączyć w Menu serwisowym, ale wtedy cały sens posiadania tv z podświetleniem strefowym mija się z celem. Niby Qled, który potrafi walnąć po oczach jasnością, a wystarczy ciemna scena z jasnym fragmentem i algorytmy sterujące podświetleniem wybiorą jednak czerń. Z drugiej strony Oledy przyciemniają ekran jak jest zbyt jasno. Nie ma doskonałej technologii.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Jakoś trzeba zamaskować słabą czerń matrycy IPS/ADS. Dopiero QN91A ma matrycę VA z natywnie dobrą czernią.

Janko88

New member
Tryb obrazu film, contrast enhancer wył, local dimming wysoko. Dodam, że problem jest na Netflix, obraz hdr z konsoli ps5 aż razi po oczach.

Waldorff

Member
Oszczędzanie energii/optymalizacja jasności masz wyłączone? Tak samo resztę Redukcję jasności, oświetlenie dynamiczne.

Janko88

New member
Wszystkie ekobzdury na wył. Posiłkowałem się ustawieniami z rtings do qn85a, z racji matrycy ips Z tym, że zostawiłem ustawienia z wyrazistością obrazu na auto.

Do góry