Samsung QE55S92CATXXH

kazz-71

New member
Jeszcze raz witam wszystkich, z nadzieją że pomożecie mi rozwiązać mój problem.
Sprawa dotyczy telewizora, który jest w temacie.
Dziesięć miesięcy wstecz kupiłem swój pierwszy wymarzony telewizor oled. Na początku wszystko było ok. telewizor rozpoznawał automatycznie treści hdr ponieważ gdy wchodziłem na Prime Video, lub na You Tube a treści tam były w formacie hdr to obraz automatycznie stawał się inny, bardziej jasny, bardziej żywy. Teraz tego nie ma, ale opiszę Wam dalszą część mojego problemu. Zawsze oglądam w trybie film maker mode, lub w trybie film. Jeżeli dobrze pamiętam to tam w ustawieniach obrazu jasność była ustawiona na wartość 36, kontrast na 45, szczytowa jasność na średnią. Wieczorem gdy szedłem spać żeby nie było tak jasno redukowałem jasność telewizora na 0. Rano resetowałem obraz i wszystko wracało do ustawień fabrycznych i tak sobie robiłem każdego dnia, do pewnego momentu. Teraz obojętnie na jakim trybie obrazu po zresetowaniu jasność wskakuje na ful, czyli 50, kontrast tak samo 50 i szczytowa jasność na wysoką. Obraz przez to jest bardzo nienaturalny, szczególnie biel wydaje się "przepalona" jakby obiekty zostały pokolorowane farbą fluorescencyjną. Zgłaszałem problem na infolinię Samsunga do pomocy technicznej online.
Pierwszy raz zadzwoniła do mnie pani i przeprowadziła tak zwany głęboki restart, gdzie telewizor został przywrócony do ustawień fabrycznych, ale niestety nie rozwiązało to mojego problemu. Potem wydzwaniano do mnie jeszcze parę razy, gdzie zawsze tłumaczyłem i opisywałem problem w ten sam sposób. Zawsze było że mój problem zostanie zgłoszony inżynierom firmy Samsung. Poproszono mnie również żebym nagrał wideo bo inżynierowie niestety nie mogą sobie poradzić z rozwiązaniem problemu Tak też zrobiłem i nic to nie pomogło. W końcu zadzwoniła do mnie pani żeby umówić wizytę serwisanta który spróbuje rozwiązać sprawę na miejscu, a jak sobie nie poradzi to zabierze telewizor na serwis. Mając przykre doświadczenia z naprawami gwarancyjnymi, gdzie po odesłaniu sprzętu na serwis wracał do mnie w zdecydowanie gorszym stanie, bo przecież tam się nikt nie przejmuje twoją własnością, dlatego nie zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Poprosiłem o dosłanie mi fabrycznych wartości ustawień dla trybu film i film maker mode dla teści analogowej i hdr ponieważ stwierdziłem że sam ręcznie sobie to zawsze ustawię. Niestety nie doczekałem się tego od firmy Samsung.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą, jeżeli ktoś posiada ustawienia tych dwóch trybów do w/w telewizora o podesłanie na mojego maila. W zasadzie chodzi tylko o wartości jasności i kontrastu bo reszta ustawień parametrów wydaje się być ok. tak jak fabryka dała. Jeżeli chcecie można zobaczyć film który nagrałem dla "inżynierów" Samsunga.
Liczę na Waszą pomoc.

kazz-71

New member
Nie nie robiłem. Kupiłem telewizor na raty. Wiem że kalibracja to świetna rzecz tylko to pewnie wiąże się z wydatkiem rzędu 1200 ?

Do góry