SAMSUNG Q60 - kalibracja

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przy jasności 15 nic nie widać. Stosuję podświetlenie 25 , kontrast 48 , jaskrawość 0 , ostrość 10 , kolory 25. wszystkie automaty na auto , kolorystyka standartowa lub ciepły 1. Tryb naturalny.
Lub włączam tryb naturalny z fabrycznymi ustawieniami i tryb inteligent mode. Telewizor ma świecić a nie udawać że świeci.
Przy okazji pytania odnośnie tego modelu:
1. Dlaczego EPG jest takie ubogie ? W Samsungu z 2017 roku obok opisu filmu jest też obsada, rok produkcji itp.A tu tylko opis. Da się to zmienić ?
2. Czy próbował ktoś uruchomić HbbTV ? Po wgraniu aplikacji HbbTV hybrydowa TV się uaktywnia. Na TVP pokazuje się napis "telewizja hybrydowa" i czerwona kropka. Sęk w tym żeby wejść w kolorowe kropki smart pilotem trzeba kilka razy wcisnąć guzik w pilocie, a w tym czsie napis znika i sytuacja się powtarza. Czyżby Samsung zrobił test na refleks ?
3.Niby matryca VA a w ciemnościach niestety świeci na szaro.Jest lepiej niż w IPS choć znam modele TV z IPS które mają czerń zbliżoną do tego modelu. Czyli lipa.
4. W pilocie zastosowano guzik do uruchamiania bzdurnego systemu ambient likwidując bezpośredni dostęp do kolorowych kropek. Gdybym zastosował smart pilota ze starszych modeli Samsunga to układ przycisków byłby taki jak dawniej ?
5.Ręce opadają na przyciski Rakuten i Prime Video. Polski widz wolałby Player i You Tube. Da się zaprogramować (zmienić) rolę tych przycisków ?

W sumie dobry telewizor popularnej klasy (tylko). Za 3180 zł należy się trochę więcej.

strazakp

Banned
A ja właśnie zastanawiam się nad kupnem tego modelu 65cali. Akurat dla mnie Smart tv i wiele funkcji jest zbędne a liczy się głównie jakość obrazu. Wiem że to kwota nie powala ale chyba nic lepszego w cenie do 4000 zł nie dostanę. Zastanawiam się jeszcze na tańszym 65ru8002

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nawet nie myśł o serii RU 8000. Miałem go 3 godziny w domu i szybko oddałem. Świeci słabo, w słonecznym pokoju nic nie widać. Zamieniłem na Q60 i jest lepiej choć obraz nie powala. Na Q70 na razie mnie nie stać. Przyzwyczajam się do Q60.
Mam w domu jeszcze nabyty nie dawno krzywy RU7372. Ciemny obraz ale do sypialni może być.Czerń wydaje mi się lepsza niż w Q60.

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Na TVP pokazuje się napis "telewizja hybrydowa" i czerwona kropka. Sęk w tym żeby wejść w kolorowe kropki smart pilotem trzeba kilka razy wcisnąć guzik w pilocie, a w tym czsie napis znika i sytuacja się powtarza.

Niby matryca VA a w ciemnościach niestety świeci na szaro.

Dlatego dokupiłem na Allegro za 55 zł. drugiego pilota BN59-01268D

W Q60 brak stref wygaszania dlatego matryca świeci.

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie.Co przeszkadzało kontynuować to w nowych modelach ? Jakie przyciemnianie zastosowano a Q60 ? Całej ramki ? Trochę bez sensu. Albo jasno aż bije po oczach albo tak ciemno że prawie nic nie widać. A co z tym okrojonym EPG ? Zauważyliście to ?

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
W 2018 roku seria MU8000 była bardzo dobrą serią.

W 2019 Samsung zrobił przepaść bo między RU8000, a QLED jest duża przepaść. Pozostaje tylko zastanowić się dlaczego Q60 bardziej odpowiada serii RU8000 z 2019 niż MU8000 z 2018 i tak bardzo odstaje od Q70. Jeśli już w Q60 nie ma pełnego podświetlenia to chociaż mogli dać lokalne wygaszanie.

Cała seria QLED Q60, Q70, Q80 i Q90 powinna być tą wyższą półką.

Do góry