samsung ps43d490 moja recenzja

appleofsodom

New member
plazma ps43d490

telewizora dla siebie i żony szukałem przez ponad dwa miesiące, cena do 2000zł, dodam, że do plazmy przekonałem się już po pierwszym miesiącu poszukiwań [ale to już inna historia] , w końcu po testach na miejscu w sklepie [pliki na własnym penie] padła decyzja na samsunga ps43d490, plazma 3d w rozdzielczości HD ready; sprzęt kupiłem w media markt z dobrą cenę; po wypakowaniu telewizora bardzo pozytywne wrażenie robi masywna szklana noga, na której spokojnie może stanąć 43 calowy telewizor, ja jednak zdecydowałem się na zawieszenie tv na ścianie, co poszło mi dosyć sprawnie [wieszak zakupiłem w markecie carreofour za około 60zł, ten sam model za allegro z wysyłką 67zł, inne sklepy ceny dwu lub trzy krotnie wyższe]; telewizor na ścianie prezentuje się elegancko, obudowa błyszczy [do obudowy wrócę jeszcze na końcu], ogólnie tv robi fajne wrażenie; instrukcja czytelna, w zestawie szmatka do obudowy i ekranu, pilot [z przyciskami do odtwarzacza plików z USB] oraz baterie do pilota; na początek do tv podłączyłem dysk zewnętrzny 120 GB oraz pena 4 GB, odczytał bez problemu; tv posiada bardzo fajny odtwarzacz zarówno do filmów, zdjęć jak i muzyki; na początek filmy DIVX z polskimi napisami - czyta bez problemu wszystkie polskie znaki, nie zuważyłem jakich kolwiek oznak opóźniania bądź wczytywania napisów, to samo jest z plikami MKV, wszystko śmiga jak należy, filmy wczytują się natychmiastowo, jakość obrazu DIVX naprawdę super [jak film z kablówki na kablu HDMI na zwykłym kanale], MKV wiadomo o niebo lepsza [kompresja 720p w porządku, 1080p - igła]; narazie nie mam płyt BLU-RAY, ale wiem, że po zapuszczeniu takiej płytki obraz będzie żyleta, wiadomo, MKV to skompresowany BLU-RAY a i tak robi super wrażenie; 3D jeszcze nie próbowałem, ale sądze że będzie super [okulary 150zł na allegro]; do tv mam podłączoną kablówkę na kablu HDMI, obraz jest zadowalający, brak tzw. pikseliozy, kolory są naturalne, żywe, długie oglądanie nie powoduje zmęczenia oka ani senności; kanały HD prezentują się na moje oko w jakości identycznej co filmy MKV 1080p, więc okej; dużym plusem modelu ps43d490 jest świetny dźwięk, jest naprawdę super, mowę słychać wyraźnie, a tam gdzie ma być głośno po prostu jest; nawet muzyki słucha się przyjemnie; nie wiem skąd biorą się informację o buczeniu tv podczas pracy albo w stanie spoczynku, po długim nasłuchiwaniu naprawdę niczego takiego nie doświadczyłem; telewizor najlepiej ogląda się wieczorami, jednak w ciągu dnia przy zasłoniętych żaluzjach obraz jest również bardzo krystaliczny, efekt lustra tylko przy wyłączonym tv w nasłonecznionym pokoju, tak poza tym nie doświadczam zjawiska efektu lustra; wracając do obudowy, tak jak pisałem sprzęt prezentuje sięświetnie, jadnak absolutnie nie polecan czyścić obudowy szmatką inną niż dołączona [!!!], przetarcie małego fragmentu obudowy w kolorze tzw. piano black koszulką bawełnianą spowodowało pojawienie się kilku mikrorys, niby nic wielkiego ale jednak [rzecz nie do usunięcia]; to tylko taki malutki minusik obudowy we wspomnianym kolorze "piano black"; a więc telewizor jak najbardziej godny polecenia, jako model porównawczy służy mi LED TV samsung 40 cali FULL HD, także jak narazie plazma na piątkę z plusem; co do oszczędności energi to szczerze mówiąc nie interesuję się tym, trochę bawią mnie opinie osób, którzy zarzucają plazmom duży pobór prądu, ale może faktycznie ktoś zaoszczędził na prądzie kupując tv LED; dodam, że nie obawiam się wypalenia ekranu, telewizor śmiga około szęściu godzin dziennie, siedem dni w tygodniu i jak narazie wszystko jest okej; śmiało polecam ten model, ja jestem zadowolony i myślę, że tak pozostanie, a jeszcze dużo do odkrycia przede mną [3D, BLU-RAY, BLU-RAY 3D]...

Do góry