Samsung PN51D450 - dziwne szumy na ekranie

kobielczak

New member
Witam!
Grając na konsoli PS3 - która podpięta jest kablem HDMI do Telewizora zauważyłem, że gdy jest mocno ciemny ekran - na obrazie widoczne są pojawiające się w różnych miejscach czerwone piksele = szumy.
Myślałem, że jest to wina kabla. Kupiłem oryginalny kabel Sony - jednak problem nadal występuje.
Nie oglądam "kablówki" więc nie miałem porównania.

Udało mi się podłączyć "na szybko" telewizję naziemną - jednak problem też występuje, że przy ciemniejszych scenach można dostrzec pojawiające się czerwone szumy w różnych miejscach, najczęściej pojawiają się one na środku ekranu.

Czy ktoś wie co się może dziać z telewizorem? W czym może leżeć problem?
Początkowo myślałem, że na telewizor działa jakoś kolumna głośnikowa, która jest obok, więc przesunąłem ją pare metrów i nadal szumy występują.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

tdx

New member
Bez reklam
Coś takiego?

plasma_speckles.jpg

kobielczak

New member
Ściągnąłem telewizor ze ściany dzisiaj rano - bo szykuje mi się mały remont. Jestem w stanie zrobić zdjęcie dopiero w weekend.

Z twojego zdjęcia - nie wygląda to tak samo jak u mnie.

U mnie sytuacja jest taka, że jak jest czarny ekran (na kolorze też ale jest to zdecydowanie mniej widoczne), przeskakują piksele w czerwonym kolorze, które nasilone jest najbardziej na środku ekranu. Podobne jest to do śnieżenia ale owe szumy pojawiają się w różnych miejscach i migotają.

kobielczak

New member
Dzieki. Zobaczymy czy to pomoże.

W jaki sposób zaktualizować soft w TV?

Pobralem plik exe "T-MST4DEUC-1029.0" z 03.09.2013.

Mam go wrzucic na Pendriva i podlaczyc do TV tak? TV sam odkryje go czy cos jeszcze trzeba kombinowac?

tdx

New member
Bez reklam
Rozpakowujesz na pendrive i wkładasz usb kiedy TV chodzi. tylko jeszcze sprawdź sobie versje softu jak to nie pomoże to faktycznie serwis...

kobielczak

New member
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Niestety - w niedziele, kiedy skończył mi się remont pokoju, postanowiłem powiesić Samsunga na ścianie a ten.. ześliznął mi się z mocowania i.. spadł z pół metra mi na stopę.
Obudowa cała jednak - matrycja popękana. Podczas podłączenia do prądu - obraz jest czarny i słychać jedynie buczenie.

Wczoraj zakupiłem nowy telewizor: LG 50PN6500 - już zastąpił miejsce po starej plaźmie i - obraz nie jest zły - nawet grając na PS3 wszystko jest w porządku.

Tak więc - problem "szumów" zdecydowanie był spowodowany tamtym telewizorem :D
Na nowym - taki problem nie wystepuje ;)

Do góry