samsung NU7102 czy nu7172

aquaqaz

New member
witam
czy są jakieś znaczące różnice miedzy tymi dwoma modelami samsung NU7102 czy nu7172 ?
i ogolnie czy do 3 tys sa w miare dobrym wyborem ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli pytasz o jakość - to nie ma żadnych różnic.
Napisz proszę jaki masz teraz telewizor ?
Jakie warunki w domu ?
Jaka odległość od ekrany
Na czym Ci najbardziej zależy ?

timonek

Member
Bez reklam
Roznica jest jak zauwazylem tylko w tym ze 7172 posiada tuner satelitarny wiec jezeli korzystaszz takiej anteny to nie musialbys posiadac oddzielnego dekodera z pilotem tylk wszystko maszw tv i jeden pilot.

aquaqaz

New member
Dzięki za odpowiedzi kupiłem 7172 trafił się tańszy za 2100 telewizor super Xbox nie smuzy Smart świetnie chodzi za re pieniądze myślę warto dzięki za podpowiedzi

A jak z czernią w nocy wciemnych filmach? Da się oglądać? Z tego co widzę to NU7102 i NU 7472 to dokładnie te same matryce a jedna ma współczynnik jakości obrazu 1300 a druga 1800. Wie ktoś dlaczego?

timonek

Member
Bez reklam
A jak z czernią w nocy wciemnych filmach? Da się oglądać? Z tego co widzę to NU7102 i NU 7472 to dokładnie te same matryce a jedna ma współczynnik jakości obrazu 1300 a druga 1800. Wie ktoś dlaczego?
Jak dla mnie jest nawet bradzo dobrze ja posiadam nu7172 troche opisalem plus zdjecia w moim poscie.

Ostatnia edycja:

timonek

Member
Bez reklam
Ale w jakich warunkach porownywaliscie ze niby ma lepsza czern zwlaszcza jak ten sony to ips. Bo jak tylko w sklepie przy swietle to nie pelne prownanie, trzeba tez w pelnej ciemnosci sprawdzic.

Ale w jakich warunkach porownywaliscie ze niby ma lepsza czern zwlaszcza jak ten sony to ips. Bo jak tylko w sklepie przy swietle to nie pelne prownanie, trzeba tez w pelnej ciemnosci sprawdzic.

VA, sony 7005 to VA, wiem bo macałem, zarówno Samsunga jak i Sony. Sony jest jaśniejszy, lepsze kolory oraz lepszy kontrast. Przy sklepowych ustawieniach niebo na Sony ma szczegóły a na Samsungu to jedna wielka niebieskawa plama.

Ostatnia edycja:

piterrrxd

New member
Rozumiem, że żaden model z serii NU7xxx nie odtwarza audio DTS? Nie zależy mi jakoś mocno na tym, ale czasami ciężko znaleźć lepszą jakościowo kopię z dźwiękiem AC3.

Czy wszystkie odmiany typu 7402, 7452 czy 7462 różnią się tylko kolorem obudowy i/lub ewentualnie wbudowanymi tunerami?

piterrrxd

New member
No może przesadziłem z tą trudnością, ale niekiedy zdaży się starszy film wydany w remuxie, który albo jest dobrą kopią z oryginalnym dts, albo okrojonym ripem z dziadowym dźwiękiem.

Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że wszystkie NU7xxx mają te same matryce? Jest jeszcze 7302 z zakrzywionym ekranem - dobra opcja czy ta "moda" na curved już minęła?

Do góry