Samsung LE40C750 nie "widzi" PC

mietko666

New member
Witam. Posiadam TV LE40C750, który podłączony kablem do tego samego rutera co komputer nie łączy się przez DLNA. TV wykrywa tuner TV nki, ale PC (Windows 7) niestety nie. W centrum sieci i udostępniania ustawiam automatyczne wykrywanie i udostępnianie, ale funkcja DLNA w TV dla PC dalej jest niewidoczna. Proszę o łopatologiczne (krok po kroku) wytłumaczenie co mam zrobić, żeby tp działało ?

Tsubasa

New member
Bez reklam
Chcesz udostępnić z PC do TV?
Lokalizację sieci ustaw 'Domowa', a nie publiczna/firmowa. W zaawansowanych ustawieniach udostępniania - włącz przesyłanie strumieniowe i zezwól na dostęp dla TV. Możesz użyć alternatywnego serwera DLNA np. serviio, PS3 Media Server itp.

mietko666

New member
Tak właśnie zrobiłem a pomimo tego TV nie "Widzi" PC. W TV dostępny jest tylko tuner Nki. Pomimo odświeżania DLNA nie znajduje PC. Zainstalowałem w PC AllShare i też bez efektu. Szukam informacji na ten temat i są tak zdawkowe, że na ich podstawie nie mogę rozwiązać problemu.

mietko666

New member
Program AllShare nie wykrywa telewizora. Pewnie problem polega na złej konfiguracji grupy domowej, ale nie wiem jak sprawić, by to się połączyło.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Nazwa grupy sieciowej nie powinna mieć w tym wypadku znaczenia. Wyłącz firewall lub przepuść ruch. Dla testu możesz wyłączyć również antywirus. Łączysz PC z routerem po ethernet czy wifi? Odłącz n'kę na próbę.

mietko666

New member
TV i PC z ruterem połączony jest przez ethernet (enka też) Przez WiFi korzystam w tablecie i smartfonie Omnia@ których TV tez nie wykrywa. Gdy odłączyłem kabel od Nki, to w TV wogole się funkcja DLNA nie wyświetlała. Antywirusa wyłączyłem to też nic nie dało. Jak będę w domu to sprawdzę, czy zapora systemowa nie blokuje.

mich83

New member
Mam taki problem. Posiadam internet 30 Mb UPC. Telewizor mam podpięty pod router kablem, jednak niektóre firmy z serwisu Ipla bardzo rwą obraz tak skacze ze nieda się oglądac, na youtube zas niektóre firmy ciągle się zatrzymują. W momencie tym żaden inny komputer nie zabiera łacza bo są wyłączone.
Dodam ze na PC po wifi wszystko działa idealnie Ipla nie skacze a filmy w 1080 z youtuba tez działają idealnie, więc raczej nie jest to wina łączą.

1. Jak u was jest w przypadku tego telewizora z odtwarzaniem "swiata według kiepskich " z serwisu Ipla czy rwie wam obraz ?

2. Czy wszystkie filmy z youtuba odtwarza wam tak jak należy ?

3. Czy oddawać telewizor na reklamacje ?

4. Telewizor mam w domu 3 dni czy po takim czasie poszedl by do naprawy czy dostał bym nowy ? Dodam ze pierwszego dnia wszystko działało idealnie.

5. Czy telewizor ten czyta filmy z dysku USB który nie posiada swojego własnego zasilania ?

Ostatnia edycja:
Do góry