Samsung LE40C650 i głośniki stereo

forra6

New member
Witam serdecznie

Po krótce opiszę mój problem
Posiadam telewizor Samsung LE40C650 oraz zewnętrzne głośniki stereo Edifier 1900TII. Miałem zamiar podpiąć te głośniki tak aby działały zarówno z dźwiękiem z TV jak i z USB. Na forum przeczytałem że dźwięk wyprowadzany ze złącza SCART (górnego) można przekazać kablem do głośników i powinno grać. Ale nie gra, w zasadzie nie ma nawet sygnału cichego. Kabel oczywiście SCART--->RCA OUT. Zastanawiam się w czym problem: telewizję oglądam z kablówki przez moduł CAM, nie mam dekodera. Może taki dźwięk nie jest przerzucany na złącze SCART?
W opcjach TV znalazłem tylko możliwość włączenia głośników zewnętrznych - ale to działa przy połączeniu SCART czy tylko wyjściu optycznym z TV ?
Rozważam w ostateczności zakup konwertera optyka->analog RCA, ale wtedy chyba nie ma możliwości regulacji głośności pilotem do TV, a do głośników pilota też nie mam :/ A konwertery też chyba nie mają sterowania głośnością ?
Proszę o jakąś poradę, jak uzyskać głos z TV na tych głośnikach - przy podłączeniu wyjścia słuchawkowego->RCA dźwięk jest na głośnikach ale dość cichy i mało wzmocniony. I najlepiej żeby dało się sterować pilotem :)

Do góry