Samsung LE32B450 - kolory wpadają w sepię/czerwień - za ciepłe

djonik

New member
Witam

Posiadam od ponad roku telewizor LCD Samsung LE32B450(C4WXXH) i ostatnio pojawił się problem z kolorami. Otóż nabrały one ciepłej temperatury, coś jak sepia. Na początku myślałem, że to wina dekodera NBOX (od N'ki) ale szybko podłączyłem laptopa i okazało się, że "efekt" jest taki sam. Kolejny pomysł to zmiana wejścia HDMI (są 3), ale na każdym to samo. Sprawdzałem jeszcze na 2 innych kablach HDMI i dalej nic. Regulacja ogólnie niewiele pomaga (temperatura Z/C itp). Najbardziej to widać na czarnym tle podczas przełączania kanałów. Ustawiłem kolor na 0 aby uzyskać obraz w odcieniach szarości, ale dalej jest ta wkurzająca sepia.

Kontaktowałem się z Centrum Obsługi Klienta i zaproponowali aby zresetować odbiornik (przycisk "EXIT" na pilocie przez kilkanaście sekund) i wgrać ostatni firmware ze strony Samsunga. Obie czynności nie przyniosły skutku.

Kolejnym krokiem było oddanie telewizorka do autoryzowanego serwisu w Zamościu (w ramach gwarancji), ale oni twierdzą, że testowali i nie zauważyli nic dziwnego i nic nie naprawiali. Teraz pytam:

- czy ktoś miał podobny problem?
- czy wysłanie do serwisu centralnego coś da?
- czy w menu serwisowym mogę coś zdziałać w tym temacie?
- jakie można wyciągnąć wnioski jeżeli po podłączeniu po SCART będzie tak samo / normalnie?

fazer58

Member
Bez reklam
Witam. Powiedz "djonik",jeżeli leci jakiś stary film,czarno -biały,to jakie masz kolory? Czy wtedy zmieniając nasycenie(nawet na max.),obraz ulega zmianom,tzn. czy robi się jakaś poświata? Może jakieś fotki załącz. Zakładam,że z menu nie możesz regulować RGB?

djonik

New member
Filmu czarno-białego nie widziałem, ale mogę z laptopa włączyć np. klip Evanescence - My Immortal (cz-b). Chociaż, jak mam kolor ustawiony na 0 (czyli saturacja/nasycenie) i obraz zamiast cz-b jest z domieszką brązu to jest coś nie tak?

Fotkę mam jak najbardziej, ale forum ma zabezpieczenie antyspamowe i dopiero po 5 wypowiedziach mogę umieścić link lub obrazek.

djonik

New member
Regulacja RGB jest i właśnie zacząłem przesuwać suwaki. Zielony i Niebieski dałem na MAX a Czerwony na MIN - już jest lepiej. Zmieniłem również przesunięcia RGB. Jest już trochę chłodniej, ale to chyba dalej nie to - czerń jest dalej ciepła, wpada w brąz (nie neutralna). Ale niebieski już jest znośny. Ale jak to możliwe, że po zakupie było ok, na wartościach domyślnych i z biegiem czasu się tak rozkalibrowało? A co myślicie o tym żeby podłączyć lapka i sobie zrobić takie spektrum kolorów i na bazie takiego obrazu kalibrować? A może są gdzieś w sieci takie gotowce w rozdziałce 1366x768 pikseli?

fazer58

Member
Bez reklam
Być może masz włączony jakiś polepszacz.Różne firmy inaczej nazywają takie rzeczy,czy to "dynamiczny kontrast",czy inny "motion plus".Być może,ktoś z domowników włączył,a Ty o tym nie wiesz. Generalnie,to powinieneś na materiale czarno-białym,mieć idealną czerń i biel i przy dodawaniu nasycenia,nic nie powinno się zmieniać z obrazem. Bywa i tak,że każde wejście w tv trzeba regulować oddzielnie,jak i sygnał SD i HD osobno!

djonik

New member
Generalnie,to powinieneś na materiale czarno-białym,mieć idealną czerń i biel i przy dodawaniu nasycenia,nic nie powinno się zmieniać z obrazem.
No właśnie, albo przy ustawieniu koloru na 0 obraz powinien być cz-b a jest w odcieniach brązu - czyli to już świadczy o tym, że coś jest nie tak.

fazer58

Member
Bez reklam
Myślę,że powinieneś naciskać na serwis,chociaż wcale nie musi to być łatwe. Ja swego czasu miałem podobny przypadek w mojej plazmie Panasa.Miałem zastrzeżenia do zbyt czerwonych twarzy,chciałem lekko zmniejszyć kolor czerwony,czego nie mogę zrobić z pozycji menu.W serwisie powiedzieli,że nie ma regulacji,mogą tylko sprawdzić,czy mieści się w normie! Zresztą na wielu forach internetowych mówili mi to samo. Aż w końcu trafiłem na kolegę z naszego forum,który wszystko mi wyjaśnił i krok po kroku "wprowadził" w menu serwisowe i pokazał co i jak regulować:) za co mu jeszcze raz serdecznie dziękuję. Teraz mam obraz taki,jaki mi odpowiada.A mówili,że się nie da:) Dlatego,jeżeli sam sobie nie poradzisz,naciskaj serwis,walcz o poprawny obraz.Powodzenia.

djonik

New member
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie "poprowadził" przez menu serwisowe. Czyli istnieje szansa, że TV nie jest uszkodzony tylko się "rozregulował"?

djonik

New member
Załączam fotkę:
le32b450.jpg

djonik

New member
Dla potomnych: dzisiaj podłączyłem dekoder przez SCART i... kolorki są w porządku. Dodatkowo opcja w TV "test diagnostyczny" (plansza z kolorami) też wypadała pozytywnie, więc obstawiam, że coś jest nie halo z wejściami HDMI, a sama matryca jest OK. Telewizor ponownie zgłoszę do naprawy gwarancyjnej.

Do góry