janunio napisał:
To topowy przykład wciskania ciemnoty.
Plazma 1280 x 768 ma być lepsza od LCD 1920 x 1080 !
Bez jaj proszę.
Zgadzam się z przedmówcą ,
a dla mnie np najważniejsza jest:
ostrość , a co za tym idzie bardzo wysoka szczegółowość , i na tym polu LCD nie ma sobie równych,
naturalność barw , i tutaj jest jeszcze wiele do zrobienia , dobry monitor CRT , z dobrą kartą graficzną rozkłada na łopatki wszystkie LCD-ki i plazmy jakie do tej pory wyszły
Byłem ostatnio w Euro AGD , gdzie stało kilka plazm i LCD podłączonych pod sygnał HDTV , i co się okazało , otóż:
naturalność barw , zdecydowanie plazma sony , Lcd tej firmy nieco gorzej , ale i tak lepiej od konkurencji ( niestety nie pamiętam modeli tej firmy ) , no i oczywiście bdb wypadł JVC LT32C50 , reszte poza konkurencją , nawet model Pioneer PDP-505xde w naturalności ustępował , zieleń nie miała takiej skali i zdawała się być nienaturalna , to samo dotyczyło piasku na plaży
ostrość , tutaj zdecydowanie LCD
paleta barw , i tutaj mała wpadka Pioneera PDP-505xde , niby wyświetla 8mld kolorów , a miał problem z poprawnym wyświetleniem zachodu słońca , pojawiła się większa obwódka wokół słońca i było widać schodkowanie kolorów , czego u konkurencji nie zauważyłem , nawet w LCD , które to mają z natury mniejszą możliwość wyświetlania barw ( może akurat wada tego pojedyńczego modelu )
czerń, tutaj zdecydowanie plazmy górują.
A wyboru najlepiej dokonać osobiście porównując kilka modeli , z różnymi sygnałami testowymi obfitującymi w szczegóły , czytość obrazu , dynamikę , prezentujące naturalne środowisko. Wtedy to najlepiej wyrabia się sobie opinię o danym modelu i jego możliwościach.