Witaj,
Nie wiem czy temat nadal aktualny, ale niedawno byłem przed podobną decyzją, więc mogę podzielić się spostrzeżeniami.
Wybierałem pomiędzy wspomnianym SHARP-em, a SAMSUNGIEM UE55F6500. Kazałem sobie w sklepie postawić oba modele obok siebie i starałem się je porównać. Sprawdzałem sprzęt zarówno na ustawieniach domyślnych obrazu, jak i tych zalecanych publikowanych w Internecie.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z faktu, że ma się to nijak do jakości obrazu po indywidualnej kalibracji oraz z tego, że warunki oświetleniowe w sklepie kompletnie różnią się od tych, w jakich później użytkowany jest telewizor. Porównanie zrobiłem na miarę możliwości i to musiało wystarczyć. Sprawdzałem obraz z telewizji cyfrowej oraz na własnych plikach MKV.
Moje wnioski są następujące:
1. Pod względem jakości obrazu SHARP jest zdecydowanie lepszy, kolory są bardziej naturalne, nawet na fabrycznych ustawieniach obraz był zadowalający, czego nie mogę powiedzieć o SAMSUNGU. SAMSUNG przejaskrawia kolory, obraz jest nienaturalny. W SAMSUNGU razi tzw. efekt teatru, w SHARP-ie to zjawisko w ogóle nie występuje. Niby odpowiednie ustawienia dla SAMSUNG-a mają wyeliminować niepożądane efekty, ale dla mnie obraz w SHARP-ie jest zdecydowanie lepszy nawet gdy działa na ustawieniach fabrycznych, a SAMSUNG na tych zalecanych.
2. Wielkość - różnica cenowa pomiędzy modelami nie jest wysoka, natomiast różnica w rozmiarze naprawdę robi robotę. Dla mnie te dodatkowe 5 cali stanowi konkretny argument za SHARP-em.
3. Funkcje SMART - tutaj zdecydowanie wygrywa SAMSUNG, nie będę rozpisywać, bo ten obszar średnio mnie interesuje. Nie znaczy to oczywiście, że SHARP tych funkcji jest pozbawiony, SAMSUNG w tej dziedzinie ma po prostu więcej i lepiej.
4. Odczyt plików z zewnętrznych źródeł przez USB - tutaj podobnie SHARP wymięka przy SAMSUNGU. SHARP nie radzi sobie z napisami, przy testowanych plikach MKV nie działał dźwięk (to nie jest odosobniony przypadek - spotkałem się już z takimi opiniami na forach). Można sobie radzić odpowiednim przygotowaniem pliku z filmem i pliku z napisami, ale chyba nie o to tutaj chodzi. To powinno po prostu działać.
5. 3D - tego niestety nie testowałem, więc nie mogę się wypowiedzieć. Tutaj należy zaznaczyć, że SHARP nie daje w zestawie okularów, musisz dokupić je na własną rękę. SAMSUNG-a kupujesz z kompletem okularów.
6. Wygląd/estetyka – w tej kwestii według mnie nieznacznie wygrywa SAMSUNG. Obudowa jest smuklejsza i bardziej subtelna. Telewizor wygląda minimalistycznie. W SHARP-ie może przeszkadzać duży panel sterowania u dołu ekranu. To widać szczególnie, gdy masz oba modele przed sobą. Po przywiezieniu sprzętu do domu wrażenie to raczej znika, telewizor wygląda w porządku.
Oba telewizory można sterować za pomocą dedykowanych aplikacji na urządzenia mobilne.
Nie wypowiem się też na temat dźwięku – wykorzystuje do tego zewnętrzny sprzęt, toteż nie mogę się wypowiedzieć w temacie. Na początku przez chwilę TV działał samodzielnie, z tego co pamiętam dźwięk był w porządku, ale to naprawdę zbyt mało czasu, aby można było polegać na mojej opinii w tym zakresie.
Mając tę wiedzę należy się zastanowić na czym Ci szczególnie zależy. Mnie na jakości obrazu oraz przekątnej ekranu. Dlatego wybór padł na SHARP-a. Funkcje SMART naprawdę średnio mnie interesują. Jest to dla mnie jeden z tych bajerów, którym bawi się przez chwilę po zakupie sprzętu, a później zapomina. Obecnie jest zbyt wiele wygodniejszych urządzeń, które pozwalają na dostęp do treści. Poza tym funkcje SMART są obecnie w każdej przystawce do telewizora, dekoderze, itd. Za +/- 300 zł możesz kupić przystawkę, czy odtwarzacz Blu-Ray, który zapewni tę funkcjonalność na TV.
Podobnie jest z odtwarzaniem plików – sam telewizor (mowa o SHARP-ie) nie nadaje się do tego za bardzo. Wystarczy jednak wyposażyć TV w tanią przystawkę, która przyjmie na siebie te funkcję. Osobiście wrzucam obraz bezprzewodowo z laptopa za pomocą Apple TV, toteż funkcja odczytu plików bezpośrednio przez TV nie bardzo mnie interesuje.
To tyle jeśli chodzi o podsumowanie. Jeśli odpowiesz sobie na pytania, które z powyższych cech mają dla Ciebie większe znaczenie, będzie łatwiej podjąć decyzję na temat wyboru.