Samsung 58j5200 na co wymienić?

Malix7

Member
Witam zakupiłem Samsunga j5200 i obraz dla mnie jest tragiczny, wszystko jakieś sztuczne i jakby a to za dużo czerwienie było a to zieleni , wcześniej miałem samsunga 46b550 i tam obraz był żyleta.
Kupowałem na raty w euro i mogę wymienic tylko u nich w podobnej cenie są modele
1.Sharp LC-55SFE7332E
2.Philips 55PFH5500/88
3.Sharp LC-55CFE6241E
4.Panasonic TX-55C320E

najwięcej oglądam tv kablową i gram na konsoli. Sport piłka nożna, dodam że na ps4 w fifie 17 na j5200 czasami jak piułkarz biegnie to jakoś się tak rozszarpuje zawodnik.
Czy którys z podanych modeli będzie lepszy?

Jeszcze jest taki LG 55LH6047 ale 300zł droższy

Odległośc około3-3,5 metra pokój 16m2

Ostatnia edycja:

Malix7

Member
Kasy na takie wydatki to nic nie mam, kupiłem na raty za 2,5k, myślałem że jak mój stary też nie wielkich lotów b550 dawał radę i nie narzekałem to technologia tak poszła na przód że taki najtańszy 58 cali też da jakoś radę, jak się odpala filmiki na youtube w 1080p to pięknie widać ale tv kablowa to mam wrażenie że jakoś za dużo jest cyjanu czy magnety ale nie mam takich suwaków żeby to przestawić :) ciekawe czy w menu serwisowym są? :)

Ustawiłem według tej strony http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/j5200/settings i jest dużo lepiej ale mam wrażenie że czasami jakoś zamiast czernią to brązem sieje

Ostatnia edycja:

Malix7

Member
Ze 300zł bym był w stanie dołożyć bo bym musiał gotowiznę na dopłatę wykładać ale już sam nie wiem czy warto, może się przyzwyczaję :) Najlepsze jest to że każdy tv cierpi na jakieś bolączki nawet za 10k ale na pewno różnica jest.
Może jest za duży i bardziej widać niedoskonałości naszych kanałów :)
B550 też był jednym z tańszych ale tam nie dostrzegałem smużenia i obraz był żyleta

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

Malix7

Member
Kiki no wiem ze 100hz byloby lepsze ale w tej wielkosci to juz spore pieniadze, zawiedziony jestem tym ze szajsung wypuscil takie badziewie a bylem fanem tej marki, no ale jaka kasa takie tv sam sobie jestem winien.
Philipsy sa na androidach a nie lubie bardzo tego systemu nawet w telefonie a co dopiero w tv.

Kurcze Philips 55PFH5500/88 nie jest już dostępny w euro

Jest jeszcze LG 55LH630V co prawda 400zł droższy nie wiem czy gra warta świeczki, nic nie mogę znaleźć na temat tego modelu. Dobra znalazłem też matryca 50hz już miałem nadzieję na 100hz

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Chodzi o to żebyś nie musiał się przyzwyczajać do gorszego i żebyś z nowym zakupem poprawił sobie kilka rzeczy a nie odwrotnie.
Najbliżej masz tylko dwa modele :
- TCL 58S7806 za 3199 zł
- Philips 55pUS6561 za 3599 zł
To jedyne model w klasie cenowej w okolicach Twoich potrzeb.
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html
Jak się zalogujesz w klubie HDTV masz jeszcze kalibrację profesjonalną gratis.
To zakup na 7-8 lat więc dopłata warta każdej złotówki.

Malix7

Member
Chodzi o to żebyś nie musiał się przyzwyczajać do gorszego i żebyś z nowym zakupem poprawił sobie kilka rzeczy a nie odwrotnie.

Bardzo mądrze napisane.

Dzięki za wszystkie uwagi i podpowiedzi, narazie zostanę przy tym co mam, jakos się przyzwyczaję po 3 dniach walczenia jako tako mam ustawione, a gdzieś za dwa lata wymienię na jakiś 60cali 100hz.

Malix7

Member
Jednak chyba nie zmogę tego j5200 do jutra mam czas na zwrot w ramach 14 dniowego odstąpienia od umowy. Czasami się czuję jakbym przez jakąś folie oglądał ten tv :)
Zastanawiam się czy SAMSUNG UE60J6240AW jest 100hz natywne i czy jest dużo lepszy, dajcie coś Panowie do 4tyś trudno wezmę na więcej rat może być nawet 4k a może lepiej żeby był 4 k. Zaraz dam wszystkie dane.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 17 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3,5m podczas oglądania filmów i telewizji
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost ekranu i pod kątem 45stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z lewej strony - wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung 58j5200 przez ponad tydzień a wcześniej Samsung b550 46 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? dobry odbiór tv kablową
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka lokalny operator, Ps4
10 .Jakie urządzenia podłączone do telewizora? karta ci + amplituner i odtwarzacz blu ray
11. Ile godzin dziennie ma pracować? 5-6h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, sport piłka, seriale
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie jest to istotne
15. Czy zamierzasz grać w gry - tak głownie piłka nożna
16. Preferencje co do marki? Bez znaczenia
17. Preferencje co do wielkości? 60"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słabe skalowanie programów tv, przebarwione kolory, sianie kolorami i wpadanie w brąz, nie wiem jak to nazwać ale niektóre tv jakoś wpadają w brąz.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? po równo, w lato to raczej w dzień
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4.3 tys zł, ogólnie jak najmniej
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? nie chcę go już wymieniać :)
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? na kompie,

A może ten? Samsung UE60KU6000W

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nic nie zyskasz na tej zmianie.
W klasie cenowej masz:
- TCL 58S7806
- Philips 65PUS6561
- Philips 65PUS7101
Na inne 4K i 100Hz kasy nie wystarczy.

Malix7

Member
Dzięki kiki za cierpliwość, sam do siebię już powoli ją tracę :) czy obraz np. z ps4 w full hd jest gorszy na telewizorze z rozdźielczośćią 4k niż na tv natywnym 1080p?

Malix7

Member
Nie ma napisów mniej ostrych cos na zasadzie jak na komputerze jak się włączy nie natywną rozdzielczość monitora?

Ps.
Do czego to doszło żeby w dzisiejszych czasach telewizory nie były w stanie spełniać normalnej funkcji do czego były stworzone do oglądania programów tv :)

Powiem wam że jak dzisiaj się naczytałem z jakimi problemami są dzisiejsze tv to chyba mi przechodzi dopłacać i wymieniać nawet na modele tutaj polecane, Philips odpada z uwagi na matryce ips, tyle się naczytałem dzisiaj o problemach tej metrycy że wymiękam, jak się nie ma co się lubi to trzeba polubić co się ma :)
Czy podświetlenie led jest gorsze od tego w starszych lcd? że teraz ludzie na wszystkie modele narzekają?

Ostatnia edycja:
Do góry