Samsung 55JS8500 vs LG 55UF950v - co wybrać

ziorek1987

New member
Witam,

Mam ogromny dylemat przy wyborze dobrego TV 4K UHD 55 cali.

Po przeanalizowaniu wielu testów, opinii i wypowiedzi na różnych forach wybór padła na dwa poniższe:

Samsung UE55JS8500
LG 55UF950v

Budżet to ok 8000 zł

Proszę o pomoc i doradzenie - Który?

Pozdrawiam

RHJG

New member
Bez reklam
Witam jeden i drugi fajny masz testy na "zaprzyjaźnionym forum" Ja wybrałbym Samsunga ze względu na matryce i jest " kompletny" Poczytaj tam
jest wszystko dokładnie przetestowane...

ziorek1987

New member
Może uda mi się w tym tygodniu wziąć jakiś własny materiał do znanego RTVE... i przetestować go na żywo w obu tych TV.
Po pierwszym porównaniu w sklepie na demonstracyjnym tym samym video było wyraźnie widać przewagę w czerni na stronę Samsunga natomiast głębi kolorów dla LG więc nadal nie wiem :(

ziorek1987

New member
Wczoraj obejrzałem materiał 1080p oraz 720p na przedmiotowych TV oraz dodatkowo na Sony 55x8509.

Mój werdykt:
Samsung - najlepsza czerń
LG - bardzo dobra kolorystyk i szybkość działania (słabsza czerń jak w Samsungu) a i dźwięk naprawdę dobry jak na TV
Sony - całkiem dobra czerń ale poza tym "wolny"

Dalej mam dylemat, który TV wybrać . Dodam, że TV służy mi głównie do filmów, zwykłego oglądania telewizji oraz internetu.

A jeszcze jedno LG mam 1000 zł taniej niż Samsunga.

Może ktoś z fachową wiedzą pomoże w wyborze ...

dream4you

New member
To zależy czy musisz mieć matryce IPs - jeśli nie to zobacz na Panasonic cx800 - bije oba jakością skalowania obrazu, sprawdziłem w MM nawet sony x9005 wypadł kiepsko przy nim, najsłabszy punkt cx800 kąty.

dream4you

New member
co do szczegółów to Ci nie powiem bo nawet nie mam czasu sprawdzać ale obraz jak się siedzi na wprost - miodzio,

kablówka SD - średnio - na to się nie chce patrzeć - ale już tvp hd z naziemnej jest bardzo ładnie, obraz z n-ki SUPER,

4k powala na kolana ale to akurat u wszystkich wygląda super, natomiast skalowanie z HD i jakość obrazu, koloru to Panasonic spokojnie pobił LG i Sony.

I teraz sam mam problem bo by mi się przydał taki panasonic ale na IPS - bo u mnie te kąty wkurzają i chciałem zamienić CX800 na LG UF950 bądź Sony X90 - ale oba są w moim odczuciu wizualnym sporo gorsze.

ziorek1987

New member
Panasonic ma duży minus - cenę (9500zl)

A mój budżet to 8000 zł i nic więcej :(

Mam duży dylemat czy Samsung JS8500 jest wart dopłaty 1500 zł w stosunku do LG UF950V ...?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

yarck

New member
W zeszłym tygodniu miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się na samsunga i jak na razie nie żałuję.
Fakt, fakt że zapłaciłem za niego tylko 6700, co znacznie ułatwiło mój wybór ;)

RHJG

New member
Bez reklam
4k powala na kolana ale to akurat u wszystkich wygląda super, natomiast skalowanie z HD i jakość obrazu, koloru to Panasonic spokojnie pobił LG i Sony.

I teraz sam mam problem bo by mi się przydał taki panasonic ale na IPS - bo u mnie te kąty wkurzają i chciałem zamienić CX800 na LG UF950 bądź Sony X90 - ale oba są w moim odczuciu wizualnym sporo gorsze.[/QUOTE]

Witam pozwolę sobie mieć odmienne zdanie co do skalowania z HD itd...Dla mnie pisanie o wyższości tego czy innego TV jest nieporozumieniem.Wszystkie skalują dobrze. Rozumiem,że dalsze porównania to były po kalibracji w/w TV a nie po oglądaniu w trybie sklepowym w marketach?

D

Deleted member 121090

Guest
I teraz sam mam problem bo by mi się przydał taki panasonic ale na IPS - bo u mnie te kąty wkurzają i chciałem zamienić CX800 na LG UF950 bądź Sony X90 - ale oba są w moim odczuciu wizualnym sporo gorsze.
Już parę razy to napisałem.
W cenie CX800 kupisz obecnie topowego AX900.
I problem kątów przestaje być ważny.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Właśnie tak nie jest.
Prawie wszystkie firmy miały taki pokaz skalowanie obrazu HD do 4K. Najlepiej poradził sobie Philips. Różnice są imponujące. Świetnie działa Sony i Thomson. Ale Panasonic działa najsłabiej ze skalowaniem.
Przy tej klasie powinieneś sprawdzić :
- Sony 55X8505
- Philips 55PUS7600

Do góry