Samsung 46F6800 pytanie

Darek41

New member
Witam. Od dłuższego czasu nosiłem się z zakupem TV i w końcu po lekturze forum zakupiłem Samsunga 46F6800. To mój pierwszy LED więc proszę o wyrozumiałość jeżeli chodzi o moje pytania. Telewizor mam od dwóch dni i go dopiero poznaje, ale zauważyłem kilka rzeczy, które mnie zaintrygowały (można powiedzieć zaniepokoiły).
1. Przy dynamicznym obrazie widać lekkie rozmazanie obrazu (punktowo np. twarz). Trwa to chwile tak jakby procesor nie nadążał z obróbką obrazu. Widać to szczególnie przy szybkiej akcji i kontrastowych kolorach. Występuje to zarówno przy oglądaniu UPC jak i przy filmach DVD. Czy to norma przy Led? Można to jakoś ograniczyć ustawieniami?
2. Mam wrażenie teatralności obrazu. Nie wiem czy to cecha telewizorów LED (żonie nawet to się podoba - mi zdecydowanie mniej). Czy można tą cechę skorygować ustawieniami?
3. Czy u Was tryb sport jest też taki przejaskrawiony i "ziarnisty"?
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu ale mam pewien niedosyt (pewnie zbyt duże oczekiwania miałem:grin:).
Gdzie mógłbym znaleźć jakieś ustawienia pomocne przy kalibracji obrazu, bo w necie jakoś nie mogę znaleźć (Samsung ma mnóstwo ustawień i szczerze już się w nich gubie:niewiem:).
z góry dziękuje za pomoc.

tdx

New member
Bez reklam
Punkt 1 i 2 załatwia się parametrem motion plus >> ustaw np wyraźny i zmiejszysz efekt teatu... Mi też on pasuje ale jak Tobie nie możesz spróbowac np ustawienia użytkownika i samodzielnie dopasujesz do swoich potrzeb.

3. Zależy od ustawień możesz spróbować np tych

Tryb FILM a później
Podświetlenie: 10
Jasność: 44
Kontrast: 85
Kolor: 50
Odcień: 20
Tonacja czerni: Ciemna
Balans bieli / Wzmocnienie: RED [24/18], zielony [26/26], niebieski [23/21]
Balans Bieli 10p: RGB: 10IRE: 0/0/1, 20IRE: 6/0/0, 30 IRE: 2/0/0, 40IRE: 0/0/0, 50 IRE: 0/0/0, 60IRE: 0 / 0/0. 70IRE: 0/0/-1, 80IRE: -1/0-1, 90IRE: -1/0/-1, 100IRE: -2/0/-1].

electro69

New member
3. Czy u Was tryb sport jest też taki przejaskrawiony i "ziarnisty"?
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu ale mam pewien niedosyt (pewnie zbyt duże oczekiwania miałem:grin:).
Mam takie same odczucia po włączeniu trybu Sport strasznie jasny obraz jak to można oglądać myślałem, że coś nie tak jest z telewizorem ... więcej tego nie włączałem :)
Pozdrawiam

Darek41

New member
Dziękuje za wskazówki TDX. Widzę że czeka mnie jeszcze wiele prób przy ustawianiu obrazu ale mam nadzieje że w końcu uzyskam to co chce.

Do góry