Cześć, do końca miesiąca chcę zakupić tv 46-47 cali, który koniecznie jest biały, więc mam ograniczony wybór między Samsungiem 46SE6710 a Panasonikiem TXL47ET50. Mam prośbę o wypowiedź osób, które siedzą w temacie lub po prostu dobrze poznały oba lub jeden z tych modeli oraz mogą coś doradzić.
Dzięki atrakcyjnej promocji w jednej sieci, różnica w cenie to na dzień dzisiejszy to 500zł (tańszy jest Panasonic), za to Samsung ma w komplecie 2 pary okularów, więc można przyjąć, że dla kogoś, kto zamierza korzystać z funkcji 3D te telewizory są w tej samej cenie. Ja pewnie raz na jakiś czas bym skorzystał, ale absolutnie nie jest to dla mnie ważne. Istotny jest obraz i funkcje typowe dla telewizora (internet i aplikacje sieciowe mnie nie interesują).
Dodatkowe pytanie - czy jest jakaś różnica między L47ET50 a L47ET50E?
Poniżej podaję moje warunki:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 - 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza pleców, rolety całkowicie zasłonią światło
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic LCD 32 cale
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? biały kolor, ładny obraz, bezprzewodowe połączenie z komputerem, możliwość podłączenia dysku twardego, możliwość odtwarzania formatu .mkv i polskich napisów
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? TV HD UPC, laptop/dysk twardy, PS3, zestaw kina domowego
10.Jakie urządzenia ? Sony PS3, amplituner + głośniki 5.1, laptop, dysk twardy
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam pojęcia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? bardzo często sportowe, filmowe, rzadziej przyrodnicze
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? absolutnie nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 10%
16.Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic, firmy japońskie (LG odpada)
17.Preferencje co do wielkości ? 46/47
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? niepłynny obraz w meczu, obramowania dookoła piłkarzy (artefakty?), clouding
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie wieczorami, często przy wyłączonym świetle
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? albo 3,300 albo 3,800
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? obojętnie, nie jest to dla mnie ważna funkcja
Dzięki atrakcyjnej promocji w jednej sieci, różnica w cenie to na dzień dzisiejszy to 500zł (tańszy jest Panasonic), za to Samsung ma w komplecie 2 pary okularów, więc można przyjąć, że dla kogoś, kto zamierza korzystać z funkcji 3D te telewizory są w tej samej cenie. Ja pewnie raz na jakiś czas bym skorzystał, ale absolutnie nie jest to dla mnie ważne. Istotny jest obraz i funkcje typowe dla telewizora (internet i aplikacje sieciowe mnie nie interesują).
Dodatkowe pytanie - czy jest jakaś różnica między L47ET50 a L47ET50E?
Poniżej podaję moje warunki:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 - 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza pleców, rolety całkowicie zasłonią światło
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic LCD 32 cale
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? biały kolor, ładny obraz, bezprzewodowe połączenie z komputerem, możliwość podłączenia dysku twardego, możliwość odtwarzania formatu .mkv i polskich napisów
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? TV HD UPC, laptop/dysk twardy, PS3, zestaw kina domowego
10.Jakie urządzenia ? Sony PS3, amplituner + głośniki 5.1, laptop, dysk twardy
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam pojęcia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? bardzo często sportowe, filmowe, rzadziej przyrodnicze
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? absolutnie nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 10%
16.Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic, firmy japońskie (LG odpada)
17.Preferencje co do wielkości ? 46/47
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? niepłynny obraz w meczu, obramowania dookoła piłkarzy (artefakty?), clouding
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie wieczorami, często przy wyłączonym świetle
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? albo 3,300 albo 3,800
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? obojętnie, nie jest to dla mnie ważna funkcja