Samsung 46ES6710 vs Panasonic L47ET50

K2U

Member
Cześć, do końca miesiąca chcę zakupić tv 46-47 cali, który koniecznie jest biały, więc mam ograniczony wybór między Samsungiem 46SE6710 a Panasonikiem TXL47ET50. Mam prośbę o wypowiedź osób, które siedzą w temacie lub po prostu dobrze poznały oba lub jeden z tych modeli oraz mogą coś doradzić.

Dzięki atrakcyjnej promocji w jednej sieci, różnica w cenie to na dzień dzisiejszy to 500zł (tańszy jest Panasonic), za to Samsung ma w komplecie 2 pary okularów, więc można przyjąć, że dla kogoś, kto zamierza korzystać z funkcji 3D te telewizory są w tej samej cenie. Ja pewnie raz na jakiś czas bym skorzystał, ale absolutnie nie jest to dla mnie ważne. Istotny jest obraz i funkcje typowe dla telewizora (internet i aplikacje sieciowe mnie nie interesują).

Dodatkowe pytanie - czy jest jakaś różnica między L47ET50 a L47ET50E?

Poniżej podaję moje warunki:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 - 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza pleców, rolety całkowicie zasłonią światło
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic LCD 32 cale
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? biały kolor, ładny obraz, bezprzewodowe połączenie z komputerem, możliwość podłączenia dysku twardego, możliwość odtwarzania formatu .mkv i polskich napisów
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? TV HD UPC, laptop/dysk twardy, PS3, zestaw kina domowego
10.Jakie urządzenia ? Sony PS3, amplituner + głośniki 5.1, laptop, dysk twardy
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam pojęcia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? bardzo często sportowe, filmowe, rzadziej przyrodnicze
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? absolutnie nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 10%
16.Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic, firmy japońskie (LG odpada)
17.Preferencje co do wielkości ? 46/47
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? niepłynny obraz w meczu, obramowania dookoła piłkarzy (artefakty?), clouding
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie wieczorami, często przy wyłączonym świetle
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? albo 3,300 albo 3,800
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? obojętnie, nie jest to dla mnie ważna funkcja

Karpaj

New member
Bez reklam
Panasonic ma prawdziwe 200hz - Samsung tylko 100.
Panaś ma też dużo lepsze kąty, bardziej naturalny obraz, ale czasem gubi czerń i ma kolor zielonkawy :) Ma też lepszą powłokę antyrefleksyjną. Multimedialnie - bardzo podobnie.
Okulary do Panasonica kupisz już za 150-170zł (wystarczy kupować te od Toshiby, są tańsze, a podobnie wykonane, i współpracują z telewizorami obydwóch firm).
Ja bym ostatecznie brał Japończyka :)

K2U

Member
Dzieki Panowie za utwierdzenie mnie w wyborze. Przy okazji ogladania Panasonika z bliska okazalo sie,ze jest srebrny ale trudno.
A porownujac go do modelu L55ET5, co stracilbym w porownaniu do mniejszego L47ET50? Zapomniwszy na chwile o kolorze, perspektywa posiadania duzego tv jest kuszaca. Roznica w cenie 1400 zl,czy Waszym subiektywnym zdaniem warto? Brak wersji 55 calowej Et50 na rynku:/

Kiki,
Poniewaz jestem bardzo zadowolony z zakupu u Ciebie amplitunera z glosnikami,moze posiadasz w ofercie ktorys z wymienionych tv i zechcialbys mnie poinformowac na priv o ewentualnych warunkach? Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Napisz na PW dostaniesz Info.
Ale jeśli miałbym już wybierać 55" Panasonica - to wybrałbym Philipsa w klasie Premium czyli 55 PFL 6007.
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...ilips-czyli-nowa-jakosc-w-klasie-premium.html

Philips:
- dodatkowy wbudowany głośnik
- Dual games
- Procesor DUal Core
- Ambilight
- równiejsze podświetlenie matrycy
- 4 okulary w komplecie
- mniejszy input lag
- mniejszy pobór energii (Eisa nagroda)
European Green TV 2012-2013 - Philips 55PFL6007 | EISA - The European Imaging and Sound Association
- lepsza czerń
- wzorcowe blokowanie szumów.
- rewelacyjna płynność obrazu
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...ilips-czyli-nowa-jakosc-w-klasie-premium.html - tu masz test poczytaj.
- świetny design (bezramkowy)
- obsługa extra z poziomu Androida.

http://www.hdtv.com.pl/forum/relacj...prezentacji-nowosci-pfl-6007-7007-8007-a.html - tu masz jeszcze inne możliwości tego telewizora.
Na dniach przybędą nowe widgety więc będzie i pod tym względem super .

Do góry