Samsung 40H6400 v Panasonic 40AS640

Nazgul09

New member
Panasonic 40AS640 v Samsung 40H6400:

Po 9 dniach testowania w domu tv Panasonic AS640 wczoraj kupiłem Samsunga 40H6400. Kilka spostrzeżeń z porównania tych tv:

1) Panasonica oddałem ze wzgledu na drgania i micro przycinki obrazu w dynamicznych scenach i tu rzeczywiście Samsung lepiej działa na moje oczy - Samsung robi to poprostu płynnie a nie tak jak panasonic - jak dla mnie to jest modelowa płynność obrazu pomimo że okupiona lekko wieksza ilościa artefaktów (bardzo duży Plus dla Samsunga).

2) Kolory nic nie kalibrowłem ani w jednym ani w drugim tv ustawiam tylko obraz pod siebie korzystając z podstawowych opcji obrazu w menu: Kolory w Samsungu wogóle mi nie odpowiadaja sa jakies jasne wyblakłe jak bardziej je nasycam to w niektórych scenach nadal wyblakłe za to w innych ciemna z kiepska barwa nie da sie oglądać - ochyda w Panasonicu super żywe i nasycone (bardzo duży Plus dla Panasonica).

3) Czerń na pustm ekranie w obydwu super aż się wylewa z ekranu, ale jak sie popatrzy na normaly obraz w trakcie filmu czy maczu to na dalszych scenach w Samsungu wygląda to katastrofalnie - jak dla mnie o klase lepiej radzi sobie Panasonic (duży Plus dla Panasonica).

4) Skalowanie i ostrość tu nawet nie ma czegpo porównywać Samsung w trakcie meczu piłki nożnej czy dynamicznych scenach wogóle sobie nie radzi - zamiast ostrzyć obraz wyswietla mydło jak dla mnie to dyskwalifikuje ten tv (potęzny plus a raczej 2 plusy dla Panasonica).

5) Płynność działania menu bardziej odpowiada mi w samsungu - Panas drga i lekko przycina - ale to mała w sumie wada bo jak już sie obraz poustawia to nie tak czesto trzeba korzystać z menu (leciutki plus dla Samsunga)

6) Dzwięk - pomimo przekonania wyniesionego z czytania uwag na forum jak dla mnie Samsung ma lepszy dżwięk niż Panasonic - różnice nie sa duże ale jednak (leciutki plus dla Samsunga)

Podsumowanie:
Dynamiczny obraz wyświetlany na dużych ekranach musi zostać nie tylko dobrze obrobiony ale również dobrze upłynniony bo w przeciwnym wypadku mamy skoki rwania obrazu i ból oczu - i tu Samsung jak dla mnie jest mistrzem a Panasonic przez takie micro przycinki radzi sobie conajmniej słabo. Ale jeżeli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu (skalowanie, wyostrzenie, kolory) to Samsung jak dla mnie to dno (nadaje sie do oglądania reklam , kreskówek , i zwykłych filmów bez dynamicznych scen - i do każdego z nich trzeba ustawiać parametry obrazu), na oglądanie na nim filmów akcji czy sportu typu mecz piłki nożnej na Samie szkoda było by mi czasu, a Panasonic w tej dziedzinie bije go nie o jedną klase a o kilka - żywy ostry obraz z czernia widoczną nie tylko na jednolitym tle, ach gdyby nie te przycinki obrazu to był by mistrz nad mistrzami . Problem polga na tym że testuje już drugi tv i nadal nie wiem co mam kupić - wiem jedynie ze szanse pozostawienia samsunga 40H6400 oceniam po jednym dniu użytkowania na mniej niż 1%.

jabird

Member
Witam. Poniżej zamieściłem tłumaczenie podsumowania testu 40as640, gdzie otrzymał wysoką rekomendację. Mam pytanie, czy używałeś IFC i pomimo tego widziałeś drgania i przycinki? W teście piszą, że można to zauważyć przy materiale 50 hz, ale ustawiając IFC na min. eliminujemy te problemy. Jeszcze jedno pytanie, jaką matrycę natywną ma ten tv 50 czy 100hz?
Pozdrawiam.

Panasonic TX-40AS640 jest piękny telewizor, który zapewnia bujny i absorpcji obrazy, dzięki głębokiej czerni, doskonałą jednorodność, naturalnych kolorach, 2.4 gamma oraz wysokiej jakości przetwarzanie wideo. Niektóre drobne niestabilności 50Hz ruchu (które można wyeliminować poprzez umożliwienie [Intelligent Frame Creation]), niższa-Res 3D i wyższe opóźnienie wejścia nie zatrzymać TX-40AS640B od bycia trochę targować, zwłaszcza gdy jest on dostępny do zakupu na £ 500 w tym momencie publikacji.

Jak na ironię, jest najwyżej oceniana w modelu 2014 Full HD 1080p Viera TV Panasonic do spisu funkcji VA panel LCD, AS640 może faktycznie wyprzedza modele step-up, takie jak AS740 i serii AS802 (IPS), zarówno pod względem jakości obrazu. W najbliższych miesiącach będziemy próbować recenzję jednego z nich, aby zobaczyć, czy to prawda.

Panasonic TX-40AS640 (AS640) Review

rott319

Member
Na stronie TV Reviews – Best LED LCD, 3D Plasma & Smart TVs znajdziecie profesjonalne testy Panasonic TX-40AS640 i Samsung UE40H6400.

The Panasonic TX-40AS640 is a lovely television that delivers lush and absorbing images, thanks to deep blacks, outstanding uniformity, natural colours, 2.4 gamma and high-quality video processing. Some minor 50Hz motion instability (which can be eradicated by enabling [Intelligent Frame Creation]), lower-res 3D and higher input lag don’t stop the TX-40AS640B from being a bit of a bargain, especially when it’s available to buy for £500 at this time of publication.
Ironically, being the highest-ranked model in Panasonic’s 2014 full HD 1080p Viera TV lineup to feature VA LCD panel, the AS640 may actually outperform step-up models like the AS740 and AS802 series (both IPS) in terms of picture quality. In the coming months we’ll try to review one of them to see if this is true.

Więcej pod adresem:
Panasonic TX-40AS640 (AS640) Review

With the UE40H6400, Samsung has successfully addressed our two major complaints about last year’s outgoing UE40F6400. The addition of a Quad-Core processor definitely made menu navigation and Smart TV applications a fair bit zippier. 3D mode was much improved too, with Samsung toning down the forced motion interpolation so effectively that judder was cured yet no soap opera effect was introduced.
Otherwise, the Samsung 40H6400 is a shining example of why direct LED (even sans local dimming) is favoured over edge-lit models by those who value picture quality – we’d willingly accept a bigger waistline in exchange for a deep, consistent black canvas. Together with greyscale and colours which can be calibrated to near perfection, not to mention a street price just north of £600 at this time of writing, these positive attributes make the UE40H6400 one of the wisest buys if you’re looking for a TV that can deliver first-rate image quality without breaking the bank.

Więcej pod adresem:
Samsung UE40H6400 (H6400) Review

Pytanie do osób, które testowały oba ww. modele:
Który odbiornik telewizyjny tj. Panasonic TX-40AS640 czy Samsung UE40H6400 jest lepszy i dlaczego ?

Ostatnia edycja:

bhn92

New member
Bez reklam
skalowanie wedlug prawdziwego testu maja obydwa bardzo dobre i ze obraz komus nie pasuje to tylko przez to jaki leci od nadawcy,panas ma gorsze usuwanie przeplotu , samsung ma troszke wyrazniejszy obraz w dynamicznych scenach, co do kolorow to podobno fabrycznie lepiej ustawiony jest samsung(mowa o trybie film oczywiscie) a po kalibracji oba tv pod kreske mozna ustawic a nie w kazdym tak mozna bo pewien model sharpa nie idzie ustawic ;p .

Ostatnia edycja:

rufix

New member
to który jest lepszy ? i czy mikroprzycinki przeszkadzają przy włączonym IFC w przypadku Panasa? ktoś to widział?

Karpaj

New member
Bez reklam
Oceń na żywo, bo co głos to opinia :>
Od siebie dodam tylko, że 99% osób na forum nigdy nie widziała w 100% dobrze skalibrowanego telewizora. Ja w sumie tylko raz w życiu, stąd teksty w profesjonanych recenzjach o ustawieniach "pod kreskę" są delikatnie mówiąc śmieszne.

bhn92

New member
Bez reklam
karpaj ja mialem wczesniejszy tv skalibrowany przez Macieja K. i no coz jesli porownywac do trybu film czy kino na tv to biel byla biala nie przymulona i napewno wieksza widocznosc w detalach jak i zielony bardziej zielony ma meczach, mialem jak poownywac bo kalibrowane mialem na expercie i ustawiajac wszystko poza balansem bieli na filmie to roznily sie tym co napisalem wyzej a wszystko za sprawa 2p i 10 p balansu bieli.

rott319

Member
Od siebie dodam tylko, że 99% osób na forum nigdy nie widziała w 100% dobrze skalibrowanego telewizora.

Tak jest, bo większość nie wie czy jest profesjonalna kalibracja a tych, którzy wiedzą w większości nie stać na taką usługę.
Żyjemy - jak to powiedział klasyk - w dzikim kraju, gdzie większość społeczeństwa każdego dnia walczy o każdą złotówkę i dlatego daleko nam do cywilizowanych krajów, gdzie rynek dodatkowych usług związanych z zakupem towaru jest atrakcyjny cenowo dla przeciętnego człowieka.
Wszyscy wiemy, że śmiesznie wyglądają tematy w stylu "ekstra TV za 2000 zł", "super kino domowe za 1000 zł", Hi-end'owy odtwarzacz DVD za 200 zł", ale proporcjonalnie najwięcej na forum jest takich tematów, bo odzwierciedlają przeciętny poziom zamożności polskiego społeczeństwa.
Tu składam szczere wyrazy szacunku dla forumowiczów jak m.in. KIKI, KARPAJ, LOCOLOCO, MACIEJ.K itd, którzy w ogóle chcę cokolwiek poradzić takim desperatom (sam się do takich zaliczam).

Ostatnia edycja:
Do góry