Samsung 32F4000 (ew. EH) vs Sharp 145V i Philips | podkręcane 50Hz

manonim

New member
Witam

Mimo niepopularnych tu małych telewizorów, spróbuję.

Otóż postanowiłem kupić mamie zamiennik jej ponad 20-letniego, wyposażonego już w pasy po całej długości, sentymentalnego Sharpa i sądząc po wymaganiach ograniczyłem wybór do kilku LCDków.

Wymaganiami mamy są:
ładny obraz
pilot łatwy w obsłudze
możliwie najniższy pobór prądu
i fajnie by TV był cienki - choć ma stać na półce, więc powiedzmy, że to bez różnicy

Wymagania faktyczne:
Wielkość - 32 cale - pokój ma ok. 15m2, ale TV będzie oglądany z odległości 130-180cm - inne osoby będą go oglądać średnio raz w tygodniu, siedzące wówczas ok. 2,5 metra od odbiornika
Kwota - do 1000zł

Konkrety:
Żadnego 3D, Smart TV, Full HD (nie będzie wykorzystywane, a cena by wzrosła)
Oglądana zaś będzie TV kablowa (póki co podstawowa) lub naziemna, czyli głównie kanały SD (najczęściej informacyjne, seriale i filmy) plus raz na tydzień/dwa filmy/koncerty w 720p (mam nadzieję, że wszystkie podane modele obsługują te same kodeki i napisy *.srt) i może jakiś mecz
TV będzie oglądany wieczorem/w nocy i rano

Wybrane modele:
Samsung 32F4000
Sharp LC-LD145V
Philips 32PFL3088H

Firmy:
Toshiba, Funai (kusi 5cio letnią gwarancją) itp. w tej cenie ma modele 50Hz, a LG są za błyszczące - mimo, że sam mam LG i jestem zadowolony, to widząc teraz wymienione modele matrycą wybrałbym najbliższą matowej.
Sony zaś za drogie, a Panasoniców 32 calowych nigdzie nie widziałem jaki wyświetlają obraz, więc nie brałem pod uwagę

Minimum:
100Hz (nawet jeśli to 50 podkręcane programowo) - choć tu też prosiłbym o odpowiedź czy każda firma podkręca tak samo, czy może jakaś się wyróżnia, a może któryś z ww. ma prawdziwe 100Hz - i jak bardzo jest to ważne przy oglądaniu rozdzielczości uśredniając ok. 576p?
Np. z kanału testowego na YT, którego filmy przesłał ostatnio tdx, wynika że matryce 50Hz (marketingowe/programowe 100) w LG są wyraźnie lepsze niż 50Hz Samsunga.

Z moich obserwacji:
Sharp jest bardziej błyszczący (Philips w sumie też) względem Samsunga, ale dzięki temu ma minimalnie lepszy obraz

Każdy ma inną klasą energetyczną, ale mam nadzieję, że dobrze mi się wydaje, iż wielkiej różnicy w praktyce nie będzie

Przejdźmy więc do (poza częstotliwością odświeżania) najważniejszego - plotki - jeśli są (nie)prawdziwe, proszę o zdementowanie/potwierdzenie

Sharp - wg wszystkich 'sprzedawców' w sklepach - najgorsze matryce/obraz
Samsung - dobry kolega pracujący w dużej sieci sklepów mówi, że serwisant tej marki odradza serię F z powodu najczęstszych z nią problemów już po kilku miesiącach użytkowania
Philips - na forum czytam niejedną opinię, że uszkodzeń w ramach gwarancji z niejasnych powodów nie uwzględniają

Pytanie dodatkowe:
czy warto brać np. TV z pseudo 100Hz za ok. 1100 czy wystarczy do opisanych wymagań real 50Hz Samsunga EH4000 (starszy, ale ponoć jeszcze bardziej matowy niż seria F - sam różnicy nie widziałem, w sklepach 'odbierały' tak samo) w promocji za 880zł?

Z góry dzięki za (p)odpowiedzi

tdx

New member
Bez reklam
EH to podświetlenie typu Direct led trochę grubas i bardzo ubogi TV w złącza to model z przed roku....

Z kwotą 1000zł za bardzo nie przyszalejesz....

Mozesz pomyśleć nad Telewizor LG 32LN5400 bo jest Fukhd i jego testy oglądałeś :D
Jak nie zostań przy F4000

manonim

New member
A jak jest z tymi 50Hz podkręcanymi do 100? Wszyscy producenci programują tak samo czy może któryś 'oszukuje'? :)
Oraz czy mam brać pod uwagę ww. plotki - np. że seria F zbyt często i szybko trafia do serwisów? Szczerze mówiąc gdyby nie to, już dawno bym się na nią zdecydował.
A co do kwoty, to po prostu przy podanych wymaganiach (żadnego 3D, smart itp., bo nie będzie wykorzystywane przez osobę 60cio letnią) nie ma sensu dokładać, bo już o 150zł droższe mają podane opcje :)

tdx

New member
Bez reklam
Prawdziwe 100Hz masz dopiero od ok 1600zł w 32" a tak to każdy zlicza czarne klatki :)

Jakoś nie zauważyłem żeby F częściej trafiały do serwisu :D

manonim

New member
Ok, czyli widzę nie ma co się bać serii F - jak i Sharpów, Philipsów itp. w tej cenie :)
I osobiście w ostatnich miesiącach nie zauważyłem by jakiś sklep miał u siebie 32" z prawdziwymi 100Hz :p czyli mimo to wszystkie 50Hz mam rozumieć będą jednakowo podkręcane programowo do stu przez wszystkich producentów?

tdx

New member
Bez reklam
tak dokładnie wybierz ten TV co ma dla Ciebie najlepszy obraz... a Hz wszystkie w tej cenie mają 50ki :D

manonim

New member
Jedynym modelem 32" bez 3D i Smart TV jaki widziałem w kilku już odwiedzonych sklepach na własne oczy (warunek konieczny) był Sony R420, ale nie dość że wykracza poza budżet, to nie zauważyłem różnicy w wyświetlaniu obrazu SD obok Samsunga czy Philipsa, a to właśnie obraz z TV naziemnej będzie głównie nadawanym.

Myślałem po prostu, że któryś z wybranych modeli/producentów jest ewidentnie gorszy/lepszy od pozostałych (bym mógł okroić wybór - do Świąt jeszcze trochę czasu) w kategorii głównie (bez)awaryjności - bo jakość obrazu wyświetlanych w sklepach spotów jest zadowalająca we wszystkich podanych - a na pewno lepsza niż w innych, niewymienionych tu, modelach z tej 'półki' cenowej :)

Do góry