S video vs Euro RGB

lolek995

New member
Witam
proszę o prostą opowiedź - które połączenie daje lepszą jakość dla DVD - TV - mam możliwość przez złącze Euro : Euro RGB czy S-video?

Piopio

New member
Kolejność jest nastepujaca:
HDMI/DVI - Component - Euro RGB - S-Video - Euro - Composit

jak się mylę to mnie poprawcie.

pzdr

kukes

New member
wczoraj podłączałem do philipsa crt 9520 dvd panasonica s 49 najpierw kablem s vhs , obraz poprawny ale po podłaczeniu rgb bardzo duża różnica na plus , nie polecam s vhs., a propo czy są w sprzedaży kable euro rgb-komponent?

Piopio

New member
Są takie kable. W Saturnie.
Z jednej strony Euro z drugiej component.
Ale urządzenie musi podawać sygnał component na złączy Euro. Sygnał Euro-RGB to nie jest sygnał component.
Ja mam KISS DP-500 i ustawiam w nim co ma być podawane na wyjściu Euro - component czy sygnał Euro - RGB.

pzdr

sewan

New member
Piopio napisał:
Kolejność jest nastepujaca:
HDMI/DVI - Component - Euro RGB - S-Video - Euro - Composit

jak się mylę to mnie poprawcie.

pzdr

Mylisz się.

Temat był już wałkowany wieeeeelokrotnie.

Dla połączeń osobnymi kablami kolejność powinna być następująca:

HDMI(RGB) - HDMI(component) - RGB - component - S-Video - kompozyt.

Dla połączeń za pomocą EURO:

RGB - S-Video - kompozyt.

Nie dla wszystkich urządzeń da się zdefiniować component w EURO. Moim zdaniem i tak takie połączenie będzie gorszej jakości niż RGB via EURO.

Oczywiście wszystko pod warunkiem użycia kabli dobrej i porównywalnej jakości.

sewan

New member
kukes napisał:
wczoraj podłączałem do philipsa crt 9520 dvd panasonica s 49 najpierw kablem s vhs , obraz poprawny ale po podłaczeniu rgb bardzo duża różnica na plus , nie polecam s vhs., a propo czy są w sprzedaży kable euro rgb-komponent?

Ja kabli s vhs też nie polecam, szczególnie, że takie kable nie istnieją.;-)
A sprzedają je niedouczeni sprzedawcy, od których trzeba się trzymać z daleka.

kukes

New member
w moim tv 32 pw 9520 , sygnał component jest na złączu s-vhs , na złączu euro nie, czyli jakie połączenie będzie najlepsze?w tej chwili mam połączone dvd z tv kablem euro-euro pod wejście scart-rgb , mój kabel euro to pozostałośc po wizji tv( nie wiem czy warto go wymienić na lepszy???)

Piopio

New member
Jest jedno ale sewan ....
Jeśli mówimy o jakosći ogólnie to niezaprzeczalnym faktem jest, że progressive scam znacznie polepsza jakosć obrazu. A progresisive scan mamy tylko po HDMI/component. Wiec naturalnym dla mnie jest, że component stoi wyżej niż Euro-RGB.

pzdr

sewan

New member
kukes
skoro napisałem, że nie istnieją kable s vhs, to nie istnieją także złącza s vhs.
Zdefiniuj, co rozumiesz przez s vhs, bo bez znajomości podstaw nie ruszymy dalej.

piopio
masz rację, jeśli chodzi o sygnał progresywny, ale wcześniej nigdzie o źródle progressive scan nie było mowy.
Poza tym większość cyfrowych odbiorników skanuje progresywnie z każdego źródła, więc to nie jest wyznacznik jakości przesyłanego sygnału.

pozdrawiam progresywnie:D

Piopio

New member
Sam nie wiem jak to jest z tym progressive scan ...
Wyłączyłem PS (dla skrótu tak bede nazywał) w DVD i na moim LCD obraz był typowy dla interlanced. Włączyłem PS o obraz gładziutki. Wydaje mi się, że mój LCD przyjmuje z wejść obraz taki jaki jest. Zresztą w menu TV w przypadku obrazu ze źródła zewnętrznego wszelkie polepszacze mam nieaktywne ...
Nie wiem jak to jest z innymi LCD.

pzdr

sewan

New member
S-video, OK.

Teraz kolejna sprawa: abstrahując od samego samego nazewnictwa złącz, sam sygnał s-video jest komponentem (składa się z odrębnych sygnałów chrominancji i luminancji). Nie da się natomiast przesłać złączem S-video sygnału komponentowego typu YUV (składowe kolorów i sygnał luminancji). A taki sygnał jest powszechnie nazywany "komponentem".

W Twoim przypadku, polecałbym zwykłe połączenie EURO/EURO korzystając z dobrego kabla (nie od Wizji) i sygnału RGB.

hojlo1

New member
Bez reklam
Piopio napisał:
Jeśli mówimy o jakosći ogólnie to niezaprzeczalnym faktem jest, że progressive scam znacznie polepsza jakosć obrazu. A progresisive scan mamy tylko po HDMI/component. Wiec naturalnym dla mnie jest, że component stoi wyżej niż Euro-RGB.

pzdr
...nie drażnij sewan(a).;)

Zaprzeczę też paru "teoriom":
1. mam progressywne skanowanie np. z anteny (bo to nie kabel decyduje, tylko obiornik...).
2.przesył i odtwarzanie z załączonym progressywnym skanowaniem - nie jest rownoznaczne, ze ten film/program był nagrany/przegrany z progressywnym skanowaniem (w większości tak jest - czyli bez)
3. co za tym idzie wcale progressywne skanowanie nie musi byc najlepszą formą obrazu (czasami wręcz pogarsza obraz)
4. itp itd (...RGB wzorcem, ale juz np kabel Euro RGB nie musi byc wzorcem/wręcz przeciwnie...).

Pozdrawiam. ;)

Ostatnia edycja:

Krzysztof

New member
Progressive scan w DVD

Piopio napisał:

pzdr

Czytam wasze posty i troche sie gubię :confused:
Skoro progressive scan tylko po HDMI/component to jak mogę wykorzystać tą funkcje w moim DVD PHILIPS DVP 630 który nie posiada ani component ani HDMI a ma progressive scan za to posiada nastepujące parametry
Cyfrowe wyjście audio: cinch, koncentryczne, optyczne
Inne połączenia: Progresywne wyj. skład. wideo, Kompozytowe wyjście wideo (CVBS), Wyjście S-video, Scart
Wyjście z tyłu obudowy: Wyjście audio L/P

Dodatkowo ma pytanie jak najlepiej podłaczyc DVD (na razie nie będzie zmieniane) do TV LCD Philips posiadajacego:

Złącze Ext 1 Scart : Złącze audio L/P, Wejście i wyjście CVBS, RGB Złącze Ext 2 Scart : Złącze audio L/P, Wejście i wyjście CVBS, RGB, Y/C Złącze Ext 3 Scart : Złącze audio L/P, Wejście CVBS, Wejście i wyjście CVBS Ext 4 : cyfrowe koncentryczne S/PDIF, Gniazdo YPbPr Ext 5 : DVI z ochroną kopii HDCP, Gniazdo YPbPr Ext 6 : HDMI

kukes

New member
Sewan dziękuję za wszystkie podpowiedzi , ma więc kolejne pytanko , jeśli odradzasz kabel scart -pozostałość po wizji tv-który posiadam w tej chwili , jaki kabel byś polecił, na allegro znalazłem parę ofert , proszę o radę który wybrać:
długości 1,5 m
1. Prolink cena 53 pln
2. Techlink 690080 cena 75 pln
3. Profigold pgv 7392 cena 92 pln.
a może coś innego ?

mogę prosić o odpowiedż.

Ostatnia edycja:
Do góry