Rozstawienie JBL Studio 220+uchwy+kable

dante78

Member
Witam,

Na dniach zamierzam zakupić głośniki sorround, JBL Studio 220. Aktualny zestaw to JBL TLX 8 i central Studio 225c. Czeka mnie jeszcze wymiana amplitunera, ale to temat na później. Nie wiem jak rozstawić głośniki, poza jakością odsłuchu dźwięku interesują mnie też walory estetyczne. Studio 220 mają 18 cm głębokości, zamierzam zakupić do nich uchwyt, na razie wypatrzyłem takie:

Btech bt77 - orientacyjna cena 220 zł
UCHWYT DO GŁOŚNIKÓW BTECH BT77 3 KOLORY KURIER 0zł (5964136901) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
lub widziałem jakieś zwykłe po 20 zł, z tym że nie wiem jak z tym mocowaniem
2 X UCHWYT GŁOŚNIKOWY DO KOLUMN GŁOŚNIKÓW GŁOŚNIK (5475690791) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Uchwyt plus głośnik daje dość sporą odległość od ściany, łożko ma z oparciem i przestrzenią za nią zakładam 20-25 cm tylko (chwilowo jeszcze poza granicami, nie jestem w stanie sprawdzić), czy to nie przeszkodzi w walorach odsłuchowych (głowa parę cm głebiej do głośników)? Może ktoś poleci jakieś inne uchwyty?

Na zdjęciu zaznaczyłem mniej więcej gdzie chciałbym głośniki. Wysokość głowy, mniej więcej równo z doniczką. Kolumny TLX, mają podobny rozstaw do zaznaczonych pozycji, zastanawiam się czy je troszkę nie ścisnąć.

glosniki.jpg

Do centrala i podłogowych myślałem wymienić kabelki na:
KABEL GŁOŚNIKOWY OFC MELODIKA MDC2400 2x4mm2 24H

cena około 30 zł, tutaj nie potrzebuje zbyt wiele, jednak i tak to dość dużo, może coś tańszego?

No i z racji że do nowych głośników będę potrzebował np sporo kabla, na jeden z 10 metrów minimum zakładam (nie mam jak zmierzyć). Co polecicie w naprawdę budżetowej wersji do studio 220.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam;)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Rozmieszczenie głośników wydaje się prawidłowe - powinny się znajdować nad głową a nie na linii głowy
Sprawa podstawek - też wydają się niezłe ,w każdym razie powinny zapewniać montaż głośników bezinwazyjny ,lepsze uchwyty oferuje Vogels

W przypadku kabli dobrą propozycją są przewody Techlink ,to jest chyba najtańsza sensowna propozycja ,nie miałem nigdy Melodiki więc nie pomogę w tym temacie ,alternatywą może być Inakustik
Jeżeli zależy Ci na bardzo dobrych wysokich tonach ,przejrzystości i stereofonii zwróć uwagę na Monster XPHP

dante78

Member
Zerkałem na uchwyt Vogelsa, cena dość podobna jednak Vogels zaciska głośnik z frontu, dodając jeszcze tam swoje dość duże logo
400-xl.jpg

Btech po bokach co jest znacznie mniej widoczne.
bt77-b-2-660-600-jpg

Czyli na fronty/central szukać kabli 2x4 czy 2x2,5?
A podstawki zapiąć na 2x2,5?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
No właśnie. Mam Vogelsa i następnym razem upiłbym B-Techa. Dodatkowo front Vogels to plastik, nie wygląda to zbyt ciekawie na żywo. W obu przypadkach kąty pochylenia małe.

Ostatnia edycja:

Garos

New member
Jak szukałem uchwytów też długo się zastanawiałem co wybrać, kupiłem Btech bt77 właśnie te z pierwszego linka który podałeś i są super.
Bardzo ładnie wyglądają na ścianie i szczęki bardzo dobrze trzymają kolumny, nie trzeba wiercić w kolumnach aby je przyczepić do uchwytów.
Zdecydowanie polecam.

dante78

Member
Ano już wiszą, dzięki BlackNinja:) Montaż na uchwytach BTech bt77 bezproblemowy, dość fajnie prezentują się na ścianie. Mają jeszcze zabezpieczenia po bokach i zdaje od dołu, delikatnie dokręcasz głośnik żeby się trzymał, ale obyło się bez tego,zacisk trzyma na prawdę solidnie. Jedyna wada, niski pochył -/+ 7 stopni, ale przy oglądaniu wcale to nie przeszkadza.

tyl.jpg

Głośniki wiszą dość wysoko nad głową około 70-80 cm, zależy od pozycji oglądania, głowa można powiedzieć na siedzisku jest pare cm głębiej jak się rozłożymy, sprawiają wrażenie jak by grały z tyłu. Na pierwszy rzut poszło kilka pozycji. Pierwszy rzut poleciał "W samym sercu morza" czułem się jakbym dryfował z bohaterami i wiele innych pozycji kończąc na wczorajszej powtórce z Prometeusza, tutaj ścieżka dźwiękowa była naprawdę świetna:) Bardzo trafny zakup:)

przod.jpg

Aktualny zestaw to JBL TLX8, kiedyś pewnie wymienię na Studio 280/290, 225c oraz nowe Studio 220. Ale pierwsze co muszę pomyśleć nad amplitunerem, mam bardzo starego Kenwooda, niestety bez DTS i nie ma za wiele opcji kalibracyjnych. :???:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jedyna wada, niski pochył -/+ 7 stopni, ale przy oglądaniu wcale to nie przeszkadza.
Niestety nie ma na rynku sensownych uchwytów z większym pochyłem. Tu zawsze jest największy zgrzyt, bo jeśli trzymamy się zasady, że tylne powinny być min 150 cm na głową to tylko wtedy, gdy kanapa jest sporo odsunięta od tylnej ściany a my siedzimy w idealnym rozkładzie.
Jeśli kanapa jest pod ściana to albo instalujemy głośniki niżej albo nachylamy je tak, by były skierowane dokładnie na słuchacza - TO JEST ZASADA NADRZĘDNA.
Aranżacja bardzo fajna ;) tylko odsuń te kolumny od ścian - masz możliwość

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
przod.jpg

Aktualny zestaw to JBL TLX8, kiedyś pewnie wymienię na Studio 280/290, 225c oraz nowe Studio 220. Ale pierwsze co muszę pomyśleć nad amplitunerem, mam bardzo starego Kenwooda, niestety bez DTS i nie ma za wiele opcji kalibracyjnych. :???:
TLX bardzo fajne kolumny to była chyba seria już "wyższa".

Do góry