Rozdzielenie sygnału C+ na 2 TV

ogrod87

New member
Witam.
Zakupiłem nowy dekoder Cyfry + : Philips PVR HD.
Podłączyłem do TV przez HDMI.
Chciałem podłączyć drugi TV (żeby wyświetlał to samo).
W poprzednich dekoderach, które miałem, nie było problemu, bo przez SCART podłączyłem jeden TV, przez COMPONENT drugi TV.
Teraz czytałem, że potrzebny jest modulator.
Czytałem również, że dekoder philips 6010 ma wbudowany dekoder.

W związku z tym mam pytanie. Czy da radę podłączyć te 2 dekodery tak by do jednego podłączyć HDMI a do drugiego podłączyć drugi telewizor, by można było oglądać to samo?

Pozdrowienia :)

pepe

New member
coś kolega pojęcia myli... jeśli wykorzystane jest już połączenie przez HDMI to pozostają dwa złącza SCART. rzeczywiście w przeciwieństwie do philipsa 6010 - PVR nie ma modulatora (czyli możliwości podłączenia kablem antenowym), jeśli zależy Ci na połaczeniu w ten sposób pozostaje zakup modulatora (na allegro ok 60 zł)

pepe

New member
a to coś nowego...
generalnie trzeba "wsadzić" sygnał żeby go zmodulował - czyli tylko przez SCART a potem antenowym na zewnątrz.
nie znam się ale jakoś tego nie widzę :)
zawsze są dwa uda - albo się uda albo się nie uda :)

JackS.

New member
Bez reklam
Witam.
Zakupiłem nowy dekoder Cyfry + : Philips PVR HD.
Podłączyłem do TV przez HDMI.
Chciałem podłączyć drugi TV (żeby wyświetlał to samo).
A co to za telewizor ten drugi?
Bo jeśli to telewizor HD, to trzeba go tak samo podłączyć przez HDMI rozdzielając sygnał odpowiednim splitterem HDMI. Tylko w ten sposób będziesz mógł oglądać na nim obraz w HD.

No, ale jeśli ten drugi to telewizor kineskopowy, to ważne jak masz do niego daleko. Bo może zamiast modulatora i kabli lepiej użyć bezprzewodowego sendera.

ogrod87

New member
drugi tv to zwykły crt.
telewizor stoi obok w pokoju, więc spokojnie kabel dosięgnie.
na poprzednim dekoderze miałem pociągnięty kabel component o długości około 7m.

JackS.

New member
Bez reklam
drugi tv to zwykły crt.
telewizor stoi obok w pokoju, więc spokojnie kabel dosięgnie.
na poprzednim dekoderze miałem pociągnięty kabel component o długości około 7m.

Przy tej odległości modulator nie jest ci do niczego potrzebny.
Zastąp kabel component dobrej jakości kablem SCART-SCART, tak aby przesyłać sygnał w formacie RGB a jakość obrazu powinna być całkiem niezła. Dobrej jakości kabel SCART-SCART to taki, który ma osobne ekranowane każdej z linii sygnałowych, a nie jedno wspólne.

Jeśli nie chcesz zmieniać kabli, to możesz wykorzystać istniejący kabel component podłączając do obu jego końców adapterki SCART - composite+audio. Jakość obrazu będzie nieznacznie gorsza niż w przypadku RGB, ale nie trzeba zmieniać kabla. Adapterki SCART - composite+audio kupisz pewnie po kilka złotych.

Ostatnia edycja:

ogrod87

New member
No dobrze, ale jak mam podłączone HDMI i w dekoderze ustawione sygnał HD, to będzie mi wyświetlało na drugim telewizorze obraz przez SCART?
Ewentualnie mogę zmieniać w dekoderze sygnał na SD, bo na drugim telewizorze i tak nie ma HD.

fotokrak

New member
na dreamboxie nie ma z tym problemu, po HDMI idzie sygnał HD a po pozostałych złaczach SD myślę że tak samo jest w "firmowych" terminalach

ogrod87

New member
tak mi zadziałało (polecił mi facet w sklepie z artykułami sat):
LCD pod HDMI, a drugi telewizor CRT podłaczyłem za pomocą kabli 3x CHINCH z wykorzystaniem przelotki na SCART

BOYAR

New member
A ja chcialbym zrobic tak :

Mam dekoder Cyfry+ podlaczony przez HDMI do TV. W drugim pokoju mam inny TV i chcialem rozdzielic sygnal na ten TV (LCD). Chodzi o to zeby na obu TV wyswietlane bylo dokladnie to samo.

Chcialem zrobic to tak :

Podpiac sie pod dekoder przez SCART, pozniej na modulator, np taki : Modulator telewizyjny Signal k.21-69 ( 1 klasa) !! (905787798) - Aukcje internetowe Allegroa z modulatora, wyjsc sygnalem przez gniazdo antenowe i wpiac sie w istniejaca "siec" w moim mieszkaniu. Nastepnie w innym pokoju wyjsc sygnalem wlasnie za pomoca kabla antenowego i wpiac sie w telewizor (bezposrednio kablem antenowym)

Czy taka operacja moze sie udac? Czy sygnal nie bedzie dosc znieksztalcony? Odleglosc miedzy TV to ok 10-13metrow

Nie mam pewnosci czy na wyjsciu zanim wpuszcze sygnal spowrotem do TV LCS, musi byc znowu jakis modulator?

JackS.

New member
Bez reklam
A ja chcialbym zrobic tak :

Mam dekoder Cyfry+ podlaczony przez HDMI do TV. W drugim pokoju mam inny TV i chcialem rozdzielic sygnal na ten TV (LCD). Chodzi o to zeby na obu TV wyswietlane bylo dokladnie to samo.

Chcialem zrobic to tak :

Podpiac sie pod dekoder przez SCART, pozniej na modulator, np taki : Modulator telewizyjny Signal k.21-69 ( 1 klasa) !! (905787798) - Aukcje internetowe Allegroa z modulatora, wyjsc sygnalem przez gniazdo antenowe i wpiac sie w istniejaca "siec" w moim mieszkaniu. Nastepnie w innym pokoju wyjsc sygnalem wlasnie za pomoca kabla antenowego i wpiac sie w telewizor (bezposrednio kablem antenowym)

Czy taka operacja moze sie udac? Czy sygnal nie bedzie dosc znieksztalcony? Odleglosc miedzy TV to ok 10-13metrow

Możesz tak podłączyć, ale pamiętaj, że do kabla antenowego, który ma łączyć modulator z LCD nie mogą być doprowadzone żadne inne sygnały. Powinien to być osobny kabel, a nie część jakiegoś, używanego do czego innego, okablowania budynku.

No i oczywiście na LCD obraz będzie tylko standardowej rozdzielczości (PAL) z jakością zależną od modulatora i kabla.

Jeśli na obu telewizorach wolałbyś mieć obraz w HD w pełnej jakości jaka wychodzi z dekodera, to po prostu rozdziel sygnał HDMI czymś takim i wyślij go do obu telewizorów kablami HDMI.

BOYAR

New member
Możesz tak podłączyć, ale pamiętaj, że do kabla antenowego, który ma łączyć modulator z LCD nie mogą być doprowadzone żadne inne sygnały. Powinien to być osobny kabel, a nie część jakiegoś, używanego do czego innego, okablowania budynku.

No i oczywiście na LCD obraz będzie tylko standardowej rozdzielczości (PAL) z jakością zależną od modulatora i kabla.

Jeśli na obu telewizorach wolałbyś mieć obraz w HD w pełnej jakości jaka wychodzi z dekodera, to po prostu rozdziel sygnał HDMI czymś takim i wyślij go do obu telewizorów kablami HDMI.

Myslalem o czyms takim, ale niestety nie mam ktoredy puscic dodatkowego kabla HDMI do drugiego pokoju.

To co napisales uswiadomilo mi jedna rzecz...w tej "sieci" ktora juz istnieje w scianach, puszczony jest sygnal internetu z Aster. Jesli wrzuce w to samo gniazdko sygnal TV po kablu antenowym to sygnal przepadnie? :/

A czy ktos uzywal np takich urzadzen?
http://www.allegro.pl/item896852950_transmiter_av_polsat_cyfra_n_na_2_tv_sender_video.html#gallery

Jak wyglada obraz przesylany na odcinku ok 10-13 metrow?

BOYAR

New member
Dzisiaj przyjechal zestaw Video Sender o ktorym wspominalem powyzej.

Pare slow z opisem dzialania.

Rozdzielilem sygnal Cyfry w taki sposo. Do wyjscia SCATRT podpialem przejsciowke na Composite a ten kabel wpialem do nadajnika. W drugim pokoju, odbiornik podlaczylem do TV rowniez za pomoca kabla 3x chinch.
Jakosc dzwieku i obrazu jest naprawawde niezle ale jedna rzecz - kable oferowane w zestawie do podlaczenia transmiterow do TV mozna wywalic na smietnik. Zaciskane koncowki sa tragiczne i sygnal sporo traci, wiec zaraz polecialem do Saturna i kupilem sobie 5m kabelki zeby wysoko postawic transmiter i odbiornik.

Ogolnie - warto : )

Do góry