Również pytanie co do 55cali

Lookbe

New member
1. Odległość od ekranu: 2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Praktycznie nigdy nie świeci (drzewo + blok obok)
4. Preferowana technologia: LED,
5. Jaki masz obecnie telewizor: Samsung UE46D6500
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Wieczorem fakty, wydarzenia ect.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczory
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Bez światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Z racji tego, że oglądam wieczorem pasuje mi błyszcząca matryca, tz. nie doskwiera mi efekt lustra
11. Preferowana wielkość telewizora: 55
12. Preferowana marka: Samsung, ewentualnie Sony Sharp
13. Czego nie lubisz w telewizorach: Przyrostu formy nad treścią.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PC (filmy, gry) Ewentualnie jak wyjdą nowsze konsole (PS4)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: Raczej tylko filmy
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Zazwyczaj na wprost
17. Czy ważne jest wifi: Dobrze by było
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Okazjonalnie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: Nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: Od czasu do czasu
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie
22. Ma mieć 3D: Niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi
24. Ma mieć tuner: no MPEG 4 obowiązkowo ^^
26. Jaki masz sygnał: HD i FUll HD w przyszłości cyfrówka
27. Ile programów HD: .
28. Ma stać czy wisieć: wisieć na ścianie
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: tak,
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość i gwarancja
32. Sugerowana cenak max do ok. 6 tyś.

Chciałbym prosić was o jakieś sugestie co do wymiany mojego TV. Tak jak wspomniałem mam poczciwego UE46D6500 i jestem w zasadzie z niego zadowolony (być może nie jestem aż takim wielkim maniakiem telewizyjnym, albo trafiła mi się całkiem przyzwoita matryca w tym TV), aczkolwiek moja siostra powiedziała, że chętnie by go ode mnie wzięła. Przystałem na to, i mniej więcej w grudniu muszę się zdecydować na jakiś nowy TV. Nie wiem czy jest to tylko moja przypadłość, ale jak za pierwszym razem wybierałem wielkość to wystartowałem z 32 cali, skończyło się na 46 calach.
Najwyraźniej te nowoczesne telewizory mają to do siebie, że się z czasem "kurczą".
Także na chwilę obecną wiem, że chciałbym zakupić coś o rozmiarze 55 cali.
Jak wypisałem wyżej mój telewizor wisi na ścianie, i jest podpięty do dość sprawnego kompa. Wieczorem oglądam filmy z pc (klonowanie obrazu) i jestem bardzo zadowolony. Filmy 720p oraz 1080p no i dźwięk leci poprzez 5.1 głośniki.
Zaczynam rozglądać się za tą nieszczęsną 55, i główna ścieżka wyboru. Doszedłem do wniosku, że lepszy byłby TV z porządną matrycą, podzespołami (ogólnie jakość obrazu), aniżeli średni obraz plus mnóstwo różnych aplikacji. Zdecydowanie wolał bym to pierwsze.
Z góry dziękuje za pomoc

Mixmich

New member
Toshiba 55WL863(czarne alu) / 55yl863(szczotkowane srebrne alu) - Ipla, iplex, tvn player pojawią się niebawem, gazeta, wp.tv i onet VOD już są. Będzie spory skok jakościowy do przodu (800 Hz AMR, strefowe wygaszanie diod w 32 strefach, aluminiowe wykończenie, Cevo Engine)
Sharp 60LE740
Philips 55pfl6007
Sony 55HX750
Samsungi es6800 i niższe mają gorsze kolory i gorsze kąty widzenia niż d6500, więc z samsunga model 55es7000, który przekracza budżet.

Karpaj

New member
Bez reklam
Toshiba 55VL963
Sharp 52LE830
Panasonic 55ET5E
Toshiba 55WL863
Sony 55HX750

Podobnie jak kolega wyżej - Samsung w miarę podobny jakościowo do d6500, jeśli chodzi o jakość obrazu 2d, to dopiero es7000.

Do góry