Roksan Kandy K2 Marantz SR5008

TomekOp

Member
Witam. Zakupiłem Roksan K2 amp no i stało się. Przetestowałem go w kinie również podłączając konsole za pomocą Fiio Taishan. Stało sie to, że w jakości dzięku przy oglądaniu filmu testowałem na Elysium pozamiatał amplituner pod każdym względem. Nawet głosy są na plus. Teraz nie mam ochoty znowu na ampli ogladać filmow...Ale nie chce sie go pozbywac ze względu że zawsze moge kino rozbudować. Jeśli połącze oba, to czy wzmacniacz jako końcówka mocy będzie przerabiał dzwięk po swojemu na fronty? Pozdrawiam Tomek.

SDman

Banned
Witam. Zakupiłem Roksan K2 amp no i stało się. Przetestowałem go w kinie również podłączając konsole za pomocą Fiio Taishan. Stało sie to, że w jakości dzięku przy oglądaniu filmu testowałem na Elysium pozamiatał amplituner pod każdym względem. Nawet głosy są na plus. Teraz nie mam ochoty znowu na ampli ogladać filmow...Ale nie chce sie go pozbywac ze względu że zawsze moge kino rozbudować. Jeśli połącze oba, to czy wzmacniacz jako końcówka mocy będzie przerabiał dzwięk po swojemu na fronty? Pozdrawiam Tomek.

Witam,
Fiio Taishan to podstawowy DAC, a już jest wow. Co by było jakbyś miał np. MF V90-DAC.
To Ty opowiedz nam jaka jest różnica K2 z DAC vs K2 jako końcówka z SR5008.

Czekamy.

Pozdr.

TomekOp

Member
Witam,
Fiio Taishan to podstawowy DAC, a już jest wow. Co by było jakbyś miał np. MF V90-DAC.

Czekamy.

Pozdr.

Wiem, że to takie małe byle co. W sumie masz rację, leń ze mnie i tyle. :-D Nie kombinowałem jeszcze ponieważ mam tylko fronty i trochę to śmieszne włączać wzmacniacz i ampli do frontów:) Pytanie zadałem ponieważ nie wiem jak to do końca jest z tym pre out-em. Sorki. Pozdrawiam Tomek.

Ostatnia edycja:

fazer58

Member
Bez reklam
Jeśli połącze oba, to czy wzmacniacz jako końcówka mocy będzie przerabiał dzwięk po swojemu na fronty?

Nie,nie będzie przerabiał po swojemu. Będzie to dźwięk taki ,jak z amplitunera,może tylko z trochę lepszą dynamiką,ponieważ przedwzmacniacz będzie z Marantza.

TomekOp

Member
Witam,

Czekamy.

Pozdr.

Wiec do rzeczy...

Wczoraj twierdziłęm że:

1 konsola+FiiO+ wzmacniacz gra o wiele lepiej od:
2konsola+ ampli.

Dzisiaj robiąc test stwierdzam że prócz odczuwalnej wiekszej mocy i lepszym wysterowaniu kolumn zestawu nr1, różnicy innej w jakosci dziwęku nie stwierdziłem.

Podłaczając przez pre outa wzmacniacz z ampli do frontów twierdze ze gra to tak samo jakbym póścił muzykę z samego ampl do tego jeszcze dochodzą slyszalne szumy z głośników przy wylączonej muzyce...(zdecydowanie lepiej przy tym ukladzie sluchac muzyki przy nr1).

Wczoraj twerdzilem ze 1 gra o wiele lepiej od 2.

Dzisiaj twierdzę po "przespaniu" się :grin: ,że prócz tej mocy lepszego wysterowania kolumn nic tak naprawdę się nie zmieniło w samej jakości muzyki.

Co do różnicy w ogladaniu filmow to sprawa jest prosta wzmacniacz i FiiO nie maja kodekow wiec dzwiekk jest bardzie ubogi w WOW. Akurat mi powiem szczerze lepiej sie oglada filmy z polaczniem nr1 oczywiscie tylko przy dwoch kolumnach bez tego nieskotonowego wow.

powracając do muzyki Panowie juz zgłupiałem...

Czy to Fiio ogranicza jakościowo wzmacniacz do jakości amplitunera w muzyce i czy ta jakość na korzyść wzmacniacza ( prócz mocy) to nie czasami tylko nasza imaginacja...?
pozdrawiam Tomek

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Jesteś na początku drogi do wzmacniacza przydało by się lepsze źródło (np jakiś przyzwoity strumieniowiec ) potem subtelniejsze głośniki

SDman

Banned
Witam,
zrób test k2+dac+ps3 vs ampli+dac+ps3.
Niestety nie znam możliwości filo.
Przy Dac'u jak wcześniej pisałem różnica powinna być
słyszalna gołym uchem.
Pozdr.

TomekOp

Member
Jesteś na początku drogi do wzmacniacza przydało by się lepsze źródło (np jakiś przyzwoity strumieniowiec ) potem subtelniejsze głośniki

Dzięki za wsparcie :mrgreen: bo juz mam taki misz masz w głowie :)

Jeśli chodzi o CD to myśle o Rega Apollo review | CD players | What Hi-Fi?.

Potem zabiorę się za kolumny... Ampli prawdopodobnie sprzedam bo jednak chylę sie ku lepszemu stereo...i ilośc tych kabli juz mnie przeraża...

werf

Active member
Bez reklam
Jeśli masz dużo płyt ok cd się przyda
Natomiast jeśli muzykę masz dysku lub korzystasz np z Wimp pomyśl o strumi........
Amplituner bym sobie zostawił żaden system stereo nie da ci tyle frajdy podczas oglądania filmów

TomekOp

Member
Jeśli masz dużo płyt ok cd się przyda
Natomiast jeśli muzykę masz dysku lub korzystasz np z Wimp pomyśl o strumi........
Amplituner bym sobie zostawił żaden system stereo nie da ci tyle frajdy podczas oglądania filmów

Jestem starej daty chyba i dla mnie cd z pudełka to najlepsze rozwiązanie :) Co do ampli to sie zastanawiam bo jeszcze nie wykoorzystalem tak naprawde jego mozliwosci w kinie majac tylko fronty.
Pozdrawiam Tomek

popej

New member
Do takich porównań trzeba precyzyjnie wyrównać głośność. Właściwie należałoby wyrównać charakterystykę przenoszenia, ale przy założeniu, że słuchasz bez żadnych korekty barwy, to charakterystyki elektroniki powinny być płaskie i wystarczy pomiar napięcia testowego na głośnikach.

Generalnie wrażliwość słuchu przy muzyce jest ograniczona do tego co pokazują krzywe maskowania. Elektronika - wzmacniacze, DAC - pracują dużo lepiej i nie wprowadzają słyszalnych różnic. Bez muzyki możesz usłyszeć szum, bo w tym wypadku nie ma maskowania i wrażliwość ucha jest większa. Ale przy przeciętnym SNR 80-90dB szumu też nie powinno być słychać. Masz we wzmacniaczu wejście PRE-IN? Jeżeli nie, to podłączenie do PRE-OUT może nie być optymalne pod względem szumów.

TomekOp

Member
Do takich porównań trzeba precyzyjnie wyrównać głośność. Właściwie należałoby wyrównać charakterystykę przenoszenia, ale przy założeniu, że słuchasz bez żadnych korekty barwy, to charakterystyki elektroniki powinny być płaskie i wystarczy pomiar napięcia testowego na głośnikach.

Generalnie wrażliwość słuchu przy muzyce jest ograniczona do tego co pokazują krzywe maskowania. Elektronika - wzmacniacze, DAC - pracują dużo lepiej i nie wprowadzają słyszalnych różnic. Bez muzyki możesz usłyszeć szum, bo w tym wypadku nie ma maskowania i wrażliwość ucha jest większa. Ale przy przeciętnym SNR 80-90dB szumu też nie powinno być słychać. Masz we wzmacniaczu wejście PRE-IN? Jeżeli nie, to podłączenie do PRE-OUT może nie być optymalne pod względem szumów.[/QUOTE

Wrzuciłem zdjecie wejść w załączniku. Bo tak naprawdę podłączam sam metodą prób i błędów. teraz może poradzisz Popej :).

Co do różnicy w głośności masz rację mozna nie tyle precyzyjnie co bardzo podobnie ustawić w ampli przy starcie w ustawieniach... tak mniejwiecej żeby grał jak wzmacniacz na starcie...
Ja o tym zapomnialem i zanim poglosnilem ampli to juz zapominalem jak grało wczesniej na wzmacniaczu...:grin:

Drugie zdjęcie z dzisiajszego spaceru dla tych, którym nie chce się dzisiaj ruszyć po obiedzie...Może w końcu się ruszą :)
Pozdrawiam Tomek.

Attachments

• WP_20150322_14_41_03_Pro.jpg
    WP_20150322_14_41_03_Pro.jpg
    680,7 KB · Wyś: 109
  • WP_20150322_12_55_40_Pro.jpg
    WP_20150322_12_55_40_Pro.jpg
    584,3 KB · Wyś: 83
Ostatnia edycja:

popej

New member
Prawdopodobnie należy podłączyć pre-out amplitunera do bypass-in wzmacniacza, przełącznik z tyłu ustawić na bypass-in i jako aktywne wejście wybrać video. W takim układzie nie powinna działać regulacja głośności we wzmacniaczu, więc trzeba by wykonać kalibrację amplitunera, żeby dopasować głośność frontów do reszty.

TomekOp

Member
Prawdopodobnie należy podłączyć pre-out amplitunera do bypass-in wzmacniacza, przełącznik z tyłu ustawić na bypass-in i jako aktywne wejście wybrać video. W takim układzie nie powinna działać regulacja głośności we wzmacniaczu, więc trzeba by wykonać kalibrację amplitunera, żeby dopasować głośność frontów do reszty.

Ok, dzięki. Regulacja na wzmacniaczu nie działała na pewno. Ale z tego co pamietam wcale wzmacniacz dźwięku na frontach nie wzmacniał tyko go przesyłał. Sprawdzałem tylko czy to wogóle działa :) Gdybym miał jeszcze jeden kabel analogowy, jeszcze raz bym sprawdził żeby się upewnić. A tak mam juz dość :wink:. Pozdrawiam Tomek.

TomekOp

Member
Witam znowu. Przerzuciłem sie na jakiś czas na Ampli plus cd z konsoli.

Dzisiaj na spokojnie wróciłem bez emocji do wzmacniacza i połączenia fiio z konsolą.
I z odpowedzialnością moge to małe pudełko chinskie polecić. Wiem ze to tymczasowe połączenie, jednak teraz moge potwierdzić że dzwięk jest o niebo lepszy na wzmacniaczu mimo że żródło nie za dobre wręcz fatalne. Klipsch teraz dają z siebie wszystko...:D

Dzwięk jest wyrównany, nieskie tony bez dudnienia i ladnie schochodzą nisko, bardzo dobrze kontrolowane. No i ta szczegółowść detali...

Sorki za zamiesznaie, ale przesluchiwanie na sybko i zmieniajac plyty w moim przypadku to było nie porozumienie... To małe pudełko daje radę. Pozdrawiam Tomek.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja sobie kupiłem na razie Fiio D07 żeby podłączyć wzmacniacz z BD do oglądania filmów. Z ciekawości podłącze go też między CD i wzmacniacz.

TomekOp

Member
Ja sobie kupiłem na razie Fiio D07 żeby podłączyć wzmacniacz z BD do oglądania filmów. Z ciekawości podłącze go też między CD i wzmacniacz.

I jak sprawdzałeś? Jestem ciekaw opinii.
Coś więcej będę mógł wywnioskować po kupnie CD-ka.

Pomijając juz te wszelkie wynalazki to cieszę się że mnie namówiliście na wzmacniacz :D Musiiałem usłyszeć żeby się w koncu przekonać...

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie było czasu na testy. Byłem na urlopie. W weekend się "pobawię" i dam znać. Co do wzmacniacza to dobrze zrobiłeś :)

Do góry