Rodzaj matrycy? Co lepsze?

iNevir

New member
Na wstępnie chciałbym zaznaczyć że przymierzam się do zakupu niezawodnego, energooszczędnego i taniego telewizora który posłuży mi tylko i wyłącznie do oglądania telewizji lub ew. mile widziane smartTV, 3D zbędne. Ale nie to jest tematem przewodnim.

Przeczytałem kilkanaście wątków z Waszymi sugestiami co do telewizorów za max 2500zł itp (oczywiście dziś są już tańsze i mnie interesuje za max 1800zł) i zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma:

-PANASONIC TXL42E6

-TOSHIBA 40L7335DG

Odnośnie Panasonica znalazłem informację że posiada on matrycę LED IPS, bez rozpisywania się wyczytałem że jest to bardzo dobre zastosowanie(1.?), natomiast na temat matrycy Toshiba kompletnie nic poza "LED" i tutaj pojawia się kilka moich pytań. Jak to jest z tymi matrycami? Bo po przestudiowaniu parametrów technicznych owych modeli i wielu innych telewizorów tzw. LED, doszedłem do wniosku, jak dla ekspertów to pewnie dziecinnych wniosków że LED LEDowi kompletnie nie równy, ale niestety jestem jednak zielony w tym temacie. 2.Jaką matrycę ma rzeczywiście owa Toshiba, a Panasonic? 3.Czy LED IPS to ten prawdziwy LED, a nie LCD podświetlany diodami?4. Czy w ogóle którykolwiek z nich to ten prawdziwy LED? Pisałem z RtvEuroAgd i dość szybko zasugerowano mi bezpośredni kontakt z producentem bo oni nie wiedzą.

iNevir

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3,5m x 4m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 -3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 - 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Różnie (na wprost/bokiem)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Z czasem być może zostanie powieszony
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Telewizor będzie stać prostopadle do południowego słońca
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sharp CRT 21"/20"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przyzwoity czas reakcji matrycy(min. 8ms?), ponad przeciętny kąt widzenia, usb, hdmi, 100Hz (prawdziwe - nie pamiętam nazwy)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Wstępnie naziemna telewizja cyfrowa
10.Jakie urządzenia ? Sporadycznie: komputer (nVidia Evga gtx 260 ssc), często: iPod classic 6gen 80GB jako dysk przenośny, pendrive usb 2.0
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? Sporo ok. 8h - 10h?
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Preferuję nie odbijającą światła, to chyba matowa?
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? To co ma do zaproponowania naziemna telewizja cyfrowa, najwięcej informacyjny, często sport/film
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Mile widziany SmartTV
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie, 0%
16.Preferencje co do marki ? Nie
17.Preferencje co do wielkości ? ok 40"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Odbijające się światło
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 1800zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.

diuczysko

New member
Bez reklam
Nie ma "prawdziwych" telewizorów LED. Wszystkie to LCD podświetlane ledami... W przypadku panasonica i serii e6, tylko model 32" posiada matrycę IPS, pozostałe modele to już matryce typu VA. Zasadnicza różnica - IPS - mały kontrast, szerokie kąty/ VA - wysoki kontrast (lepsza czerń), słabsze kąty.

Do góry