Reanimacja playera po złym flashowaniu

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Wiele osób próbuje do swojego playera wgrać firmware z innych urządzeń i kończy się to w wielu przypadkach awarią, po której player już nie wstaje, nie jest też możliwy powrót do pierwotnego firmware, ani żadnego innego. Problem padów po flashowaniu zainteresował mnie na tyle, że zacząłem intensywnie grzebać w temacie i... wygrzebałem.
Podkreślam, że nie jestem fachowcem od hardware, Linuksa, odtwarzaczy multimedialnych itp., ale hobbystą ze pewnymi podstawami, więc warto na ten temat zasięgnąć opinii specjalistów. W każdym razie, gdy urządzenie zaliczy totalny pad, nic nie jest mu w stanie bardziej zaszkodzić, więc ekperymentować można. Ale do rzeczy...

Otóż wertując różne fora na temat modingu i flashowania, natrafiłem na bardzo ciekawe uwagi dotyczące Patriota Box Office (Realtek 1073DD, więc w przypadku konstrukcji brandowanych przez innych firmy różnice hardware'owe praktycznie żadne) i reanimowania go po błędnym flashowaniu. W dużym skrócie i trywialnie: tak jak możemy uwalić CMOS komputera przy złym flashowaniu, tak możemy również uczynić z naszymi playerami. W przypadku komputera rozwiązaniem jest reprogramowanie kości, podobnie jest w playerach.

Chipset, w tym przypadku Realteka, ma coś w rodzaju dostępu przez złącze serwisowe RS, a ze specyfikacji firmy wynika, że dotyczy to wszystkich chipsetów. Przy pomocy prostego do skonstruowania kabelka, podłączonego z drugiej strony do komputera, możemy dostać się za pośrednictwem złącza RS, i Hyper Terminala do CMOS i wyczyścić go (chyba ją, bo to pamięć??) prostą komendą "erase -m". W ten sposób znika wszystko, co było do d... i powodowało, że player był "cegłą". Następnie w normalny sposób z pendrive'a "w ciemno" wgrywamy właściwy firmware i wszystko ma działać.

Poczytałem trochę na temat tego złącza RS w specyfikacji Realteka 1073DD i wynika z tego, że taki sposób ma prawo i obowiązek zadziałać. Przypuszczać można, że tak właśnie wygląda reanimacja playerów po złym flashowaniu w firmowych serwisach.

Polecam gorąco wszystkim lekturę tego wątku PBO Bootcode Update (TFTPD/LAN Free) Under $6 and Under 666 Seconds - Patriot Memory Support Forums i wszystkich z nim związanych - to nieoceniona kopalnia wiedzy wszelakiej.

Do góry