Quattron - RGBY

pithorr

New member
Sygnał podawany do telewizora ze źródła to "zwykłe" RGB. Pewno w quattronach za konwersję na cztery składniki odpowiada jakiś odpowiedni algorytm. Moje pytanie - jak to działa w poszczególnych modelach, na ile jest rzetelne (mam nadzieję że nie tak jak najróżniejsze "polepszacze" obrazu...). Bo mam tu poważne podejrzenia co do sztuczności efektów takich przekształceń...

Przy okazji jaka jest różnica pomiędzy modelami 824/822/820? Czy tylko na tym, że "4" są 200Hz?

Mam w planach kupno nowego TV i ciągle się waham pomiędzy "700" a "800". A nawet ostatnio widziałem "600", która podobno ma podświetlenie "full LED" (atrakcyjna cenowo - 4000zł za 46") Czy to prawda?

Bucek

Banned
mnie tez interesi czy te 200Hz to w koncu prawdziwe 200Hz czy tylko kolejna, rozbudowana wersja systemu dodawania klatek?

zapomnialem ... ktorej firmy LCDeki najlepiej skaluja analogowa kablówke?

Ostatnia edycja:

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Dla grafików to pewnie tylko RGB, no bo jak inaczej gdy liczy się taki sam obraz wyjściowy jak na wejściu. Natomiast jeśli jednak mowa o normalnym użytku to ja osobiście jestem pod wrażeniem kolorystyki quattrona. Ludzkie oko akceptuje to tak że obraz nabiera nasycenia kolorami typowego dla plazm, świetnie oddaje ciemniejsze odcienie koloru. Nie mam wrażenia "przekolorowania", ba jeszcze nie widziałem tak czysto oddanej czerwieni, niebieskiego, żółtego, zielonego. Oglądając filmy a zwłaszcza zdj mam wrażenie jak bym oglądał zdj od fotografa czy z albumu. Co do serii 8xx a 7xx to zauważyłem że olbrzymią role odgrywa rodzaj powłoki matrycy uv2a obecnej w 8xx, usuwa wyciek podświetlenia na matrycy przez co pokazuje EXSTREMALNIE głęboką czerń i nie prześwietlony kontrast. (widać to nawet przy tescie kikiego 820tki, ujęcie z drapaczami chmur o zmroku, na 7xx obraz ma przytłumioną jaskrawość szczegółów, w praktyce porównując oba modele też to dostrzegłem). Suma sumarum, trzeba samemu zobaczyć efekt quattrona, mi się podoba, lecz innej osobie równie dobrze nie musi:D
Dodaje interesujący filmik o technologii sharpa, uważam że świetnie pokazuje całą istotę sprawy
MOCO�@Video-Sharp Quattron

oraz wrażenia jednego użytkownika tego tv, popieram jego zdanie.
YouTube - Sharp Quattron LED Video Review

Ostatnia edycja:

Patryk22

Member
A jaka jest różnica miedzy 824 a 924 przeglądając stronę Sharpa to tylko lub aż Pełne sterowanie podświetleniem, Lokalne podświetlenie 200 Hz ale dla mnie to tylko bełkot nic nie rozumiem z tego.

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Recka tego modelu najwyższego, znacznie wiele różnic oprócz 3d to nie ma, kolory te same, minimalnie lepsza czerń. Pokazali na czym polega te przyśpieszenie reakcji matrycy ale okazało się ze odbywa się to kosztem zamazywania/trailingu za poruszającym się obiektem.

Wracając do ustawień tego tv, wszelkie KALIBRACJE przetestowane dłużej prze zemnie wyglądają fatalnie jeśli o gry chodzi, ekran graficzny to nie to samo co tv do gier czy filmów. Z tematu to z pośród różnych maści wariantów zostaje przy lekko zmodyfikowanych dynamicznych:eek:k:, podświetlenie mocno zmniejszone czyli na 3, jasność -1, kolor +7, ostrość do gier na zero ( max +1) oraz wyłączone motion enhancement wraz z film effect..
Tak ustawiony obraz + uncharted = perfekcja jak dla mnie, ta zieleń i jej głębia, kolor żółty, niebieski, czerwony, COŚ PIĘKNEGO. Zdałem sobie natomiast sprawę z pewnego zjawiska, mianowicie co się dzieje z kolorystyką gdy da się dużą ostrość obrazu, ta pada wtedy na łeb i na tym tv stwierdziłem że ten "ficzer" jest zbędny, za czasów crt był to zaś najbardziej używany prze zemnie "dopalacz". Tu widzę że gdy się ją da na max to obraz traci CAŁĄ głębie kolorystyki i wygląda to później sztucznie że aż nie do opisania. Najlepiej to zilustrowała mi w mapka z uncharted ( ta zaraz po rozbiciu samolotu, jest też w demku), zaraz gdzie jest ta trawiasta zieleń. Gdy się da ostrość na max cała zieleń wręcz znika :twisted: po prostu jej nie ma :D

Ostatnia edycja:
Do góry