Pytanie o InstaPrevue i HDMI PIP technology

CORTEZ

New member
Witajcie mam pytanie do fachowców i znawców nowinek:
na czym konkretnie polegają te 2 funkcje znane z najnowszych modeli amplitunerów?
O ile dobrze rozumiem, pierwsza pozwala wyświetlić na ekranie podglądy sygnałów ze źródeł dopiętych do wejść HDMI amplitunera, a druga no właśnie - czy to przypadkiem nie to samo rozwiązanie pod inną nazwą marketingową?

A teraz od strony praktycznej:
czy ma ona zastosowanie do pełnej funkcjonalności amplitunera czy też ogranicza się do wyboru źródeł?

Chodzi mi o to, że ponieważ większość amplitunerów ma ograniczone możliwości wyświetlaczy (najczęściej 1-liniowe) czy można wymusić wyświetlanie kompleksowej informacji, np. w obrębie interesującego mnie szczególnie radia internetowego i czy w takim wypadku po wybraniu tej opcji na amplitunerze powoduje on automatycznie aktywację TV czy trzeba specjalnie go włączać?
Czy działa to w ten sposób, że TV jest w trybie stand-by, a dzięki PIP pojawia się na nim żądana informacja jako małe okno?

Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie ten akurat temat, ponieważ aktualnie, żeby posłuchać radia internetowego muszę odpalić TV+dekoder NC+, wybrać stację, której chcę słuchać, potem włączyć amplituner, wyłączyć TV i dopiero mogę słuchać, co jednak jest lekko dyskomfortowe.

Z góry dziękuję za uświadomienie :blagam:

werf

Active member
Bez reklam
Info o radiu internetowym itp są nie dostępne Jest tylko obsługa podłączonych źródeł HDMI
W praktyce wygląda to tak

Attachments

• zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    46,4 KB · Wyś: 89

ROMAN38

Active member
Bez reklam
PIP to inna nazwa tej funkcji-Instant prevue czyli natychmiastowy podgląd i to tyle, ale ma haczyk taki że podgląd mamy tylko z pierwszych czterech wejść HDMI.Dla mnie to bzdurna funkcja.Co do radia internetowego ,to jeśli planujesz zakup amplitunera Onkyo to kupuj tylko najnowszą serie z opcją -Tune-in, bo w starych z opcją V-Tuner nie pokazuje nazwy wykonawcy i tytułu piosenki w stacjach radiowych z internetu.

CORTEZ

New member
Dziękuję i widzę, że odbiornik TV musi być włączony, czyli nie ma sensu dopłacać do AVR-X3000, o to mi chodziło

werf

Active member
Bez reklam
W tej kategorii tego nie rozpatruj model 1,2,3 wyżej to nie tylko gadżety tego typu ale większa moc i dynamika

CORTEZ

New member
Rozumiem, ale jak dotąd nikt mi nie raczył udzielić odpowiedzi na zasadność dopłacenia min. 1000 zł z tendencją do 1500 zł do wyższego modelu, poza różnicami w mocy i dodatkowymi opcjami w KD, na których mi nie zależy. Wynika więc z tego, że elektronika do stereo jak identyczna.
Możesz mi powiedzieć czy są zdecydowane różnice (na plus dla droższego AVR-X3000) w budowie trafo czy w ogóle konstrukcji, bo ja poza nielicznymi (i dla mnie niezbyt istotnymi) nie zobaczyłem.
3000 w stosunku do 2000 wg danych producenta oferuje dodatkowo:
- Audyssey DSX (w wersji PRO)
- DTS-Neo:X
- 1 wy HDMI na strefę
- InstaPrevue
- zgodność z formatem DSD
- źródło audio strefy HDMI i we optyczne
- wy HDMI strefy ze źródła HDMI
- zdalne we/wy
- wy DC Trigger
To by było na tyle, zastanawia mnie prawie 1,5k dopłaty z uwagi na te różnice czy też inną konstrukcję, bo jeśli nie ma różnicy to chyba nie warto, a z drugiej strony niepokoją mnie wpisy dot. AVR-X2000, który ma tendencje do wyostrzania górnego pasma, wskutek czego soprany charakteryzuje efektowność (nie wiem czy o to mi chodzi po doświadczeniu z Yamahą) i spora rozdzielczość.

CORTEZ

New member
werf czy możesz mnie oświecić w jaki sposób połączyć amplituner Denona z TV, żeby korzystać z tej funkcji? Połączyłem zgodnie z instrukcją, ale jak klikam na pilocie IP, to wyskakuje mi komunikat, że nie jest podłączone. Dzięki!

werf

Active member
Bez reklam
Źródło np odtwarzacz BD-hdmi-Amplituner-hdmi-TV monitor in musi działać
Chyba że używasz tunera TV to wtedy menu nie wyświetli się

CORTEZ

New member
Nie, chodziło mi o to, że podłączyłem wszystko wg schematu ARC, który TV obsługuje, ale widzę alternatywny w postaci podpięcia HDMI/optycznego dla TV nie obsługującego tej funkcji.

werf

Active member
Bez reklam
Można i tak kiedyś za czasów HDMI 1,3 1,2 itd tak właśnie się to robiło z kanałem zwrotnym ARC światłowód stał się zbędny

CORTEZ

New member
Uporałem się wreszcie, ale nie w pełni. Insta Prevue działa, ale nadal myślę, jakby tu prawidłowo podłączyć amplituner poprzez HDMI z dekoderem NC+ (wówczas nie wiedzieć czemu nie odbieram obrazu z dekodera na TV, mimo że jest spięty z amplitunerem) czy pozostać przy dotychczasowym połączeniu TV-dekoder (który ma tylko jedno wyjście HDMI) i odrębnie sparować TV z amplitunerem?

werf

Active member
Bez reklam
Poczekaj poczekaj jak to nie odbierasz obrazu?
Wszystkie peryferia nc+ blu/dvd konsola inne wpinasz do amplitunera w hdmi in a wychodzisz jednym kablem do TV wtedy nie masz obrazu?

CORTEZ

New member
No właśnie tego nie kumam. Do amplitunera wpiąłem pod HDMI BR, dekoder NC+ i TV i wówczas jak włączam TV nie mam obrazu mimo że dekoder jest włączony (znika mi ze źródeł HDMI1).

werf

Active member
Bez reklam
To normalne musisz zmienić wybrać źródło amplitunera a w TV wybrać podłączony sygnał

Do góry