Pytanie dot. wejść i wyjść optycznych.

UzeQ

New member
Witajcie, na początek mam nadzieję, że dobrze wybrałem miejsce dla tego postu:)
W każdym razie chciałbym się was o kilka rzeczy spytać. Jestem posiadaczem telewizora Sharp LC-37X20E. Jest to całkiem dobrze spisujący się sprzęt, wyposażony w wyjście optyczne. Do mojego pokoju chciałbym zakupić głośniki Logitech z5500. Są to bardzo wychwalane głośniki wyposażone jednak tylko z jedno wejście optyczne. Posiadam Xboxa 360, PS3 oraz odtwarzacz multimedialny WD TV Live - daje to w sumie trzy urządzenia z wyjściem optycznym. Pierwsze pytanie dotyczy tego czy możliwe jest aby do mojego telewizora wysyłać dźwięk Dolby Digital przez HDMI a potem wyjściem optycznym do głośników? Chodzi mi o to czy otrzymam ten sam efekt jakbym podłączył każde z tych urządzeń bezpośrednio do głośników. Jest może wśród was ktoś, kto ma ten sam telewizor co ja i może zna odpowiedź na to pytanie? W instrukcji do tego telewizora znalazłem coś takiego "Po podłączeniu w pokazany sposób wzmacniacza przy użyciu cyfrowego wejścia audio i głośników zewnętrznych należy ustawić format wyjściowy audio na zgodny z ogladanym programem lub podłączonym urządzeniem. Wybierz kolejno MENU > Opcja > Cyfrowe wyjście audio > tu wybierz opcję "PCM" lub "Dolby Digital"."

A jeśli niestety nie da się zrobić tak jak mówię to czy istnieją jakieś rozdzielacze optyczne? Cokolwiek co mi pozwoli podłączyć 3 urządzenia do jednego wejścia optycznego bez konieczności machania kabelkami przy każdej zmianie urządzenia.

Z góry dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że w miarę jasno wyraziłem swoje problemy.

PeterMac

New member
Bez reklam
widać ze TV potrafi przyjmować dzwiek Dolby Digital po złączu HDMI IN ale pytanie jest czy to jest Dolby Digital 2.0 czy 5.1 i czy potem wypusci taki 5.1 po optyku jesli w instr. tego nie ma to pozostaje tylko to sprawdzić samemu i bedziesz wiedział :) podepnij optyka do TV do SPDIF Out ustaw w TV na Dolby Digital wyjscie, podepnij pod Logitechy, odpal jakis film na PS3 w Dolby Digital 5.1 i jak zostanie wykryty DD 5.1 to wszystko gra i obejdzie sie bez rozdzielacza.

Rozdzielacze/splittery jak najbardziej są np.
http://sklep.rms.pl/index.php?p3486...cznik-switch-optyczny-toslink-3-portowy-y3opt

Ostatnia edycja:

mm4738

New member
Witam,

mam podobny problem. Mój sprzęt to:
Telewizor Samsung 40B650
Sat Technomate
Blue Ray Samsung BD-P3600
oraz listwe głośnikową Samsunga WS1G spiętą z tv kablem optycznym.
Satelita oraz Blue Ray są podpięte do TV poprzez HDMI.
Problem jest taki, iż listwa dźwięk z tunera satelitarnego oraz z tunera cyfrowej naziemnej tv identyfikuje jako DIGITAL, natomiast dżwięk podawany z blue ray to tylko PCM.
Próbowałem już wszystkie opcje, ale niestety bezskutecznie i cały czas tylko PCM z odtwarzacza.
Telewizor najwyraźniej przepuszcza sygnał cyfrowy z innego urządzenia poprzez HDMI - dalej optykiem na listwę głośnikową (z tunera sat), ale nie chce tego robić z odtwarzacza BRay.
Czy znacie pomysł jak to rozwiązać?

PeterMac

New member
Bez reklam
po optyku i tak nie wyślesz z odtwarzacza Blu-Ray formatów dzwieku HD (DolbyTrueHD, DTS-HD), zapewne odtwarzacz ma wbudowane dekodry dzwieku i juz sam je zdekodowuje i wysyła w formie PCM, takze dzwiekowo to i tak nie ma różnicy.
Zobacz w odtwarzaczu w opcji dzwieku co masz ustawione na wyjściu HDMI typu bitstream, passthrough itp.

mm4738

New member
Dziękuje za poradę.
Mam ustawione na wyjściu bitstream.
Jak podłącze optyk bezpośrednio do listwy głośnikowej to oczywiście pojawia się dźwięk DIGITAL. Wygląda więc, że po HDMI z BRaya taki dźwiek nie idzie (tylko PCM). I jest to ciekawostka po sat Technomate taki sygnał podaje na tv.
W tv jest wejścia AUDIO DIGATL IN. Czy idzie jakoś połączyć to wejście z wyjściem optycznym z BRaya?
Inną drogą jest zakup zestawu głośnikowego 7.1 i bezpośrednio do odtwarzacza.

pkomp

New member
z bluray każdego MUSI IŚĆ bitstream HD Audio - to podstawa
a to czy twój inny sprzet jest w stanie zdekodować taki dźwięk to już inna sprawa

JackS.

New member
Bez reklam
Do góry