Pytania obraz 16:9 le32r82b

Rintin

New member
Witam

Mam telewizor samsung le32r82b jest to telewzor 16:9.Mam pytanko jak to jest z tym obrazem panoramicznym wiadomo w zwyklej tv obraz jest splaszczony postacie postacie barylkowate.Sporo filmow na dvd/divx jest w formacie 16:9 ,niestety na tym tv obraz nawet przy filmach 16:9 tez jest splaszczony moze ktos mi to wyjasnic ?.Filmy puszczam z dvd manta wiem ze to nie szczyt techniki ale czy tak ma byc ?.Ogolnie po co te tv sa 16:9 jak i przy filmie 16:9 obraz postacie sa tez barylkowate ?.Za to filmy puszczane z komputera 16:9 po kablu hdmi dvi nie sa splaszczone ?.Wiec za bardzo nie wiem o co biega czy przy filmie 16:9 na tv 16:9 obraz postacie maja byc splaszczone jak w obrazie 4:3 czy nie ?.Dvd to manta emperor 2 wyswietlanie ustawione w dvd szeroki tv na 16:9 moze kwestia tkwi w ustawieniach.Prosze o oswiecenie mnie jak to jest :).

ArtS007

New member
Bez reklam
Podejrzewam, że to wina ustawień odtwarzacza DVD. W menu musisz ustawić obraz wyjściowy, jako 16:9.

ArtS :)

Rintin

New member
Jest opcja "typ tv" szeroki,pan scan,letter box.Niestety w kazdej opcji obraz jest splaszczony hmm.

ArtS007

New member
Bez reklam
Z pewnością piersza opcja powinna być poprawna. Sprawdź jeszcze w jakim trybie powiększania pracuje telewizor.

Tryb szeroki powinien wysyłać obraz 16:9 bez zniekształceń.
Tryb PanScan wysyła obraz 16:9 jako 4:3 obcinając nieco boki. To typowy tryb dla naszej telewizji.
Tryb Leterbox wysyła pełny obraz 16:9, ale w formacie 4:3 z pasami na górze i na dole.

Zatem w telewizorze powinieneś mieść ustawiony tryb normalny 16:9. Pewnie jest tam jakiś tryb Auto.

ArtS :)

Do góry