PS3 jako odtwarzacz Blu-ray, pytanie(problem)?

Domo19m

New member
Witam, długo sie zastanawialem jaki player do "niebieskich plytek" kupic i w koncu padlo na PS3, myslalem wczesniej o jakims denonie z racji tego ze mam w domu juz avr-2808, ale do rzeczy. Zmusila mnie do tego sytuacja mianowicie, wkurzajace przeskakiwanie w filmach o ktorych mowa chyba na kazdym forum o HD. Na samym poczatku źródłem był laptop i filmy .mkv fullHD (laptop pozadna maszyna wiec nie powinna miec problemow z owymi filmami, lecz niestety nie potrafilem pozbyc sie uporczywych malutkich przeskokow co jakis czas, a probowałem wszystkiego!) Od momentu kupienia TV [Sam. LE46A786 (wspiera 1080p/24)] pragnalem zobaczyc plynny obraz FullHD. Do tego celu zdecydowalem sie na PS3 (no i jako ze maniak gier ze mnie no i dla Killzone 2 :p) Wlozylem plyte z Resident Evil: Extinction. Ustawienie w XMB na output 1080p/24 (auto) no i "play" pelny nadziei, ekran tv zgasl i pojawil sie ponownie (patrze info na tv, jest 24hz odswiezanie) No i zaczyna sie film i "dupa" znow to samo. Nie macie pojecia coz za okropne uczucie rozczarowania. W rozpaczy ogladam sobie pudelko z filmu, a na nim nie ma zadnego info o tym ze film jest 1080p/24 (niestety nie mam zadnego innego do sprawdzenia) wiec wylaczylem opcje (auto) 1080p/24 i ustawilem na OFF w Ps3. Ustawienie 60Hz, o dziwo moim oczom ukazal sie obraz ktory nic nie skacze, czy jest to mozliwe ? Za kazdym razem widze jakby gdzies cos chrupnelo ale wydaje mi sie ze jest to juz moje subiektywne odczucie, tak czy siak poprawa duza, ale czy juz ulga? Dlatego chcialem sie spytac czy filmy na blu ray'u sa jakos specjalnie oznakowane ze sa 24p kompatybilne? Sprawdzilem ta plytke z filmem na lapku (tez ma blu-ray lecz jakos na korzysc ps3, moze wina ustawien jasnosci i reszty na karcie grafy,ale zostawic to) i fps ma 23.976, wiec dziwne poniewaz lepiej powinno wygladac na 24hz niz na 60hz? Moze ktos sie wypowie ? Dzieki i pozdrawiam.

Klisman1987

New member
Witam ja mam pytanie odnośnie kodekow używanych do zapisu BD. Który z nich jest lepszy MPEG2 MPEG4 czy VC-1. Wczoraj włożyłem płytę BD z filmem "300" do PS3 i muszę powiedzieć ze czuje duży niedosyt. Działał on w Vc-1. Moze ktos mi to wytłumaczy

Seba_Fan

New member
Bez reklam
wypowiem sie co do kompa, tez mialem skakanie czasem, ale mam teraz 60Hz i nie ma problemu z odtwarzanie z kompa na TV SONY

bluray

Banned
Cieszę się, że rośnie grono krytyków 24 fps.
Duże ekrany z możliwością odtwarzania 1080p/24 obnażyły ten fatalny format rejestracji obrazu.
Wkrótce pierwszy chyba na świecie film fabularny wydany na BD, kręcony 25 fps w na płycie master 1080i/50, Produkcja polska: "ZMIANA".
Tam z pewnością nie zobaczymy juddera.
PRECZ z 24 fps !

Domo19m

New member
Czyli taki czy siak film musi byc specjalną wersją obslugujaca 1080p/24, co znaczy ze nie wszystkie filmy musza takie byc. W moim przypadku ten Resident nie jest ??

Klisman1987

New member
Wyjaśni mi ktos dlaczego film Rambo który oczywiście jest w 1080p na konsoli wyświetlany jest w 1080i. Zmieniałem i próbowałem juz wszystkie ustawienia i nic.

beamer

Banned
Klisman1987 napisał:
Wyjaśni mi ktos dlaczego film Rambo który oczywiście jest w 1080p na konsoli wyświetlany jest w 1080i. Zmieniałem i próbowałem juz wszystkie ustawienia i nic.

Obawiam się że czegoś jednak nie dopilnowałeś, bo oczywiście PS3 nie ma najmniejszych kłopotów z pełną ramką 1080p.

1) Jakim kablem podłączyłeś PS3 do TV lub amplitunera? Euro-scart, composite, s-video, component czy HDMI? Na zwykłym kablu component nie można mieć 1080p, a jedynie maksymalnie 1080i. Do 1080p trzeba mieć kabel HDMI, najlepiej o certyfikacji min. 1.2. Słyszałem też, ze ponoć istnieją wyselekcjonowane, bardzo drogie kable component, które czasem pozwalają na uzyskanie 1080p.

Tutaj masz przykład dyskusji na ten temat: http://x360iso.org/problemy/7489-da-sie-uzyskac-przez-component-1080p-czy-tylko-1080i.html

Jeżeli nie masz jeszcze kabla HDMi to polecam zaopatrzyć się w takowy, koniecznie w wersji 1.3 (a, b lub c). Kosztuje to naprawdę nie wiele, bo tylko 13 zł: http://allegro.pl/item603347285_kabel_hdmi_hdmi_1_8m_gold_v1_3b_niebieski_5330.html

Jeśli jest to u Ciebie kabel HDMI, to jaką ma przepustowość (wersja 1.0,1.1,1.2 czy 1.3)? Czy izolacja kabla jest nie naruszona? Czy kabel nie jest w jednym miejscu jakby przełamany? Nie podawaj nam jego ceny, bo to nie istotne. Podaj dokładne dane kabla (długość, przepustowość cyfrowa, wersja certyfikatu przepustowości HDMI etc.).

2) Możesz też spróbować odhaczyć w PS3 w opcjach video output wszystkie rozdzielczości poza 1080p. Wejdz też w opcje Bluray playback i również tam ustaw "1080p only".

3) Czy twoje "Rambo" to oryginał na Bluray czy też "kopia zapasowa HD" ściągnięta z sieci? czy na innych oryginalnych płytach Bluray również nie jest wyświetlana pełna ramka 1080p?

Ostatnia edycja:

Klisman1987

New member
Jest to oczywiście oryginalny dysk BD. Konsole mam podłączona kablem hdmi 1.3, długość 1.5m pozlacane końcówki. Przy wyborze w opcjach tylko 1080p wyświetla mi wtedy 576p a nie wybiera najwyższej rozdzialki. Film 300 normalnie chodzi w 1080p a rambo nie chce. Nawet płyty dvd wyświetla w 1080p. Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna. Troche sie znam na tym wszystkim ale w tym przypadku nie wiem co jest.

beamer

Banned
Hmmm :confused:

Przyznam, że mnie zagiąłeś. Teraz już nić nie potrafię ci doradzić. Przykro mi, bo kompletnie nie mam pojęcia dlaczego akurat "Rambo" nie daje rady.

[edit] No to sprawa jasna. Rambo zostało wydane w wykastrowanej formie 1080i.

Klisman1987

New member
Na pudełku pisze wyraźnie 1080p w formacie 2.40:1. Nie mam pojęcia co moze byc przyczyna. Nawet gry które są w 720p skalowane są i wyświetlane w 1080p. Ale to nie zmienia faktu ze i tak wygląda rewelacyjnie :)

beamer

Banned
No to super. Nie ma co sobie głowy zawracać cyferkami, skoro sprzęcik chodzi cacy i do tego obraz wygląda dobrze na ładnych 42" :cool: Nic tylko oglądać! Miłych seansów! :)

dread

New member
Bez reklam
Klisman1987 napisał:
Na pudełku pisze wyraźnie 1080p w formacie 2.40:1. Nie mam pojęcia co moze byc przyczyna. Nawet gry które są w 720p skalowane są i wyświetlane w 1080p. Ale to nie zmienia faktu ze i tak wygląda rewelacyjnie :)

To akurat niestety jest norma, że parametry podane na pudełku dość często mocno różnią się od tego co jest "w środku".

pejotpe

New member
Bez reklam
To jest akurat podstawa do zwrotu zgodnie (niezgodność towaru z umową). Moja żona kupiła w MM film, który, wedle napisu na pudełku, miał mieć polski dubbing i oryginalną niemiecką ścieżkę dźwiękową (na której jej zależało). Dubbing był, oryginalnej ścieżki nie - film został przyjęty do zwrotu (nie bez problemów, ale jednak).

Klisman1987

New member
Wiadomo na 42" (niestety tylko 42 :-() to różnicy nie ma między full hd a hd ready ale chodzi o sam fakt. Skoro podane jest 1080p to niech tak bedzie a nie inaczej. Wszystko to jest marketingowe oszustwo ze strony producentów.

Do góry