Przewody głośnikowe

przemko77

Well-known member
Bez reklam
No to konkretne pytania:

Ponieważ masz system sub/sat ,głośniki satelitarne możesz podłączyć innym kablem .Dobrym wyborem mogą być przewody Jamo ,Monster XPHP lub Supra Classic to zapewni bardzo dobrą rozdzielczość wysokim tonom .Do podłączenia suba można wybrać REAL Cable BM-250 ,który ma dobre podparcie basowe ,nieźle się też powinien sprawdzić Innakustik Premium LS 2,5mm

Fajnie jakbyś pomyślał nad wymianą głośników ,bo to by przyniosło bardzo dużą poprawę brzmienia ,nawet jakieś używane podstawkowce np.Tannoy Mercury M2 ,B&W DM 600/601 ,Jamo .....
czy nawet coś takiego
Kolumny QUADRAL Argent 10 | Grodzisk Mazowiecki (5928546626) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Do czego w suprze idzie trzecia żyła i ekranowanie ?

Supra od początku swojej działalności jest opętana ekranowaniem ,po prostu wierzy że ekran ma wpływ na dźwięk, dodatkowo ma chronić przed zakłóceniami elektromagnetycznymi ,ekran trzeba podłączyć od strony wzmacniacza/amplitunera do uziemienia
Taka ciekawostka- dokładnie odmienne zdanie ma XLO ,które twierdzi że to negatywnie wpływa na jakość dźwięku i nawet w swoich interkonektach nie stosuje ekranowania - chyba że na zamówienie

daroda

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przyznam, w jakiejś perspektywie myślę nad wymianą głośników, ale na podłogowce. Do tej pory byłem też przekonany, że mniejsze monitory z zestawem Cantona Plus (2+1) nie mają szans. To dobra robota sprzed 30 lat, żadnych bass refleksów, porządne przetworniki. Tylko przydałby się tym kolumnom tuning, choćby wymiana kabelków, ale ja na razie za to jeszcze się nie biorę, bo za mała wiedza.
Przemko, zapraszam na odsłuch. Może spróbowalibyśmy z innym wzmakiem? Mieszkam rzut beretem, ciekawy jestem, co powiesz :).
Dzięki za porady kabelkowe. Biorę się ostro za poszukiwania.
Przyzwyczaiłem się też do sugestii Przemka, jeśli chodzi o kabelek RCA. Tylko jak tego Qed Qunex 1,2 upolować...

daroda

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze jedna uwaga do kabli głośnikowych, które mają zagrać z moim zestawem głośników Cantona. Kable, którymi podłączam suba, mają również znaczenie dla monitorów. Bo monitory wpinam właśnie do suba, a nie do wzmacniacza.

daroda

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pytanie - czy zamiast Qed qunex 1 lub 2 będzie ok. qnect 4s. Czy to jakaś starsza, ale wyższa seria?
Jeśli chodzi o kable głośnikowe, stawiam na Cable Talk 3.1. Choć wpadł mi w oko też QED Silver Anniversary, który pojawia się też w specjalnej wersji Special 25th. Czy to dobra alternatywa i spełni oczekiwania - zapewni dobrą podstawę basu? Bo też spotkałem opinie, że gra zbyt ostro...

Do góry