Przewody (bi amp) zapewniające głęboki bas

Halogen76

New member
Witam.
Mam pytanie odnośnie kabli ponieważ czas na zmianę ale myślę także o bi-ampingu. Zastanawiałem się nad np.Profigold BassFlex 2x 2,5mm2 lub Bridge BERC225 - Bass Conductor 2x2,5mm lub ewentualnie Melodika 2x2,5mm MDC2250 z żyłą BassCore.
W celu bi-amp podłączyć dwie osobne wiązki czy lepiej kupić np. Cordial CLS 240. Cordial ma przekrój 2x2,5mm2 + 2x4,0mm2 i zastanawiam się czy 2x4,0mm2 to nie za dużo no i po co 4,0?
Dodam że zależy mi na przewodach do przenoszenia niskich częstotliwości aby zapewnić głęboki bas. Nie jestem audiofilem więc nie szukam przewodów w cenie powyżej ok. 25zł za mb.
Z góry dzięki za ewentualne propozycje i sugestie.

bielikk

New member
Bez reklam
Przy bi-amping, czy bi-wire nie ma nigdy pewności, że "zyskasz" więcej niskich, średnich czy wysokich tonów. Wszystko zależy od jakości - konstrukcji zwrotnicy w kolumnach, które w ten sposób chcemy podłączyć.
Sam stosuję bi-wiring w heco mytos 300 i co zauważyłem w stosunku do podłączenia standardowego - przede wszystkim lepsze wokale - czyli pasmo średnie, poprawa także nastąpiła w niskich a najmniej w wysokich tonach. Zauważalna jest także rozdzielczość - szczegółowość muzy.
Nadmieniam, że przy podłączeniu standardowym też nie narzekałem na jakość dźwięku - te kolumny naprawdę dobrze grają.

Moja rada - spróbuj podłączyć w bi-amping lub bi wire swoje kolumny dodatkowym zwykłym przewodem CU 2x2,5mm/2 i będziesz sam w stanie stwierdzić czy będą one grały lepiej. Jeżeli stwierdzisz, że tak wtedy będziesz mógł eksperymentować z lepszymi przewodami.

Przy dobrze zaprojektowanej zwrotnicy zmianę odczujesz nawet przy podłączeniu taniego przewodu j.w.

Mając taką możliwość warto popróbować połączeń bi-amping ...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Grubość kabla ma większe znaczenie przy bi -wiringu gdzie z reguły pod sekcję niskotonową używa się grubszych przewodów

Nie łącz kabli w celu zapewnienia większego przekroju ,jeżeli chcesz 4mm2 to zastosuj taki kable w jednym kawałku ,a nie 2mm+2mm

bielikk

New member
Bez reklam
To zapytam innaczej. Czy bedzie roznica pomiedzy przewodem 2x1,5 a 2x2,5mm? Nie chodzi mi teraz o bi-amping.

Halogen 76 - tak jak pisałem podłącz swoje kolumny w bi-ampingu lub bi-wiringu tanimi kablami (po 4zł za metr) - jeżeli dobrze jest zaprojektowana zwrotnica w tych kolumnach to na pewno usłyszysz różnice w dźwięku. Nie spodziewaj się jednak WIELKIEJ REWOLUCJI ale subtelnych zmian w poszczególnych pasmach.

Jeżeli twoje kolumny są "podatne" na bi-amping to żadne (najlepsze) pojedyncze przewody nie zapewnią lepszego dźwięku od połączenia kolumn właśnie w systemie bi-amping.

Na pewno czytałeś posty na temat "grania kabli" - drogich kabli - to czysty bełkot bajkopisarzy a w zasadzie jednego bajkopisarza na tym forum.

Dobre - bardzo dobre przewody głośnikowe można już kupic za kwotę 20zł/mb, a droższe nie są wcale lepsze od tych za 20zł/m. a jedynie może atrakcyjniej wyglądają.

Podsumowanie - podłączasz swoje kolumny w bi-ampingu (na początek kup kilka metrów taniego przewodu lub nawet pożycz na próbę od kumpla drugi kpl kabli - jeżeli usłyszysz różnicę na plus możesz "zainwestowc" w dodatkowy kpl kabli max 20zł/m. i będzie extra).

Pozdrawiam "BAJKOPISARZA" ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Różnica w dźwięku ?

Przewód 2,5mm nie będzie lepszy dźwiękowo od tego 1,5mm tylko dlatego że jest grubszy .Zwiększenie przekroju stosuje się aby np. zmniejszyć opór co ma znaczenie przy przesyłaniu dużych natężeń przy większych odległościach ,dzięki temu taki układ pracuje w lepszych warunkach

Matematycznie można wyliczyć jaka powinien być przekrój przewodu ,ma na to wpływ również impedancja posiadanych kolumn

165281kabel.jpg

bielikk

New member
Bez reklam
Do góry