Przewodowy internet w Samsungu ue32eh5300 bez routera

takion

New member
Witam. Od razu zaznaczam, że dopiero zaczynam swoją przygodę z tym telewizorem i jestem laikiem, więc przepraszam za banalne pytania. Otóż mam internet z Playa 4 MB przez modem usb i chciałem się zapytać czy możliwe jest podłączenie go do telewizora? Podłączałem bezpośrednio przez USB modem, ale tak raczej nie pójdzie, więc połączyłem kablem komputer z telewizorem, ale nie chce nawiązać połączenia. Pokazuje, że nie można połączyć się z siecią. Wpisałem ręczne wartości adresu IP i pozostałe, ale nic nie pomogło. Mam dynamiczny adres IP, więc może to jest przyczyną. Czy możliwe jest w ogóle nawiązanie połączenia internetowego w telewizorze bez routera?

takion

New member
Kabel prosty, a w jaki sposób udostępnić łącze LAN w PC? Bo nie mam takiej opcji w swoim połączeniu, którego używam. W połączeniach sieciowych na komputerze mam jakieś połączenie telefoniczne, które cały czas jest rozłączone i tam w opcjach jest "zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się", ale jak to zaznaczę to nie mam w ogóle neta nawet w komputerze.

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
PC: w ustawieniach kart sieciowych, znajdź modem USB z którego masz internet i w jego właściwościach wybierz "udostępnianie połączenia sieciowego". Przejdź do ustawień karty LAN, w niej wprowadź:
IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

TV: w ustawieniach połączenia przewodowego wprowadź:
IP: 192.168.0.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
DNS: 8.8.8.8, 8.8.4.4 (lub swojego usługodawcy internetowego)

PC z TV połącz za pomocą kabla ethernetowego krosowanego.

Polecam ci zakupić router np. TP-Link TL-MR3420v2. Mniej problematyczne rozwiązanie. Dodatkowo uzyskasz dostęp po wifi dla np. telefonu/tabletu.

takion

New member
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, ale straciłem już cierpliwość do tego i dopiero wczoraj udało mi się jakoś połączyć. Usunąłem z menadżera urządzeń dotychczasowe połączenia (było jakieś telefoniczne jeszcze, przez co nie mogłem chociażby udostępnić neta) po nowej instalacji modemu połączyłem o dziwo komputer z tv kablem prostym i działczy! Bez nawet żadnego ustawiania. Kabel jest dosyć długi, bo chyba ze 3-4 metry, a odległość tv od kompa to może w porywach metr, więc nie wiem czy taki dłuższy kabel robi jakąś różnicę? Np. wolniej net będzie chodził?

Mimo wszystko jestem zdecydowany na kupno routera. Dzięki bardzo za odpowiedzi, polecacie coś jeszcze oprócz wspomnianego TP-Link TL-MR3420v2? Zależy mi na jak najniższej cenie, żadne bajery. Mam dosyć małe mieszkanko, więc odległość czy to kompa czy tv od routera to myślę w obrębie jednego pokoju. Mam modem USB, teraz już Orange, bo zmieniałem umowę i tu pojawia się dosyć spory problem, bo karta jest zapinowana. To ponoć jedna z nowszych generacji i nie można pinu wyłączyć. Czy w takim razie będzie można podpiąć normalnie ten modem pod router i będzie działczyć? Jest to modem 3g, maksymalnie do 44 MB/s chyba.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Jeśli masz typowy kabel cat. 5e, to do 100m nie będzie problemu.
Jaki masz model modemu, najlepiej jakby to nie był HiLink, czyli taki który się konfiguruje przez przeglądarkę, bo z nim jest więcej roboty. Tutaj masz listę kompatybilnych modemów. Dodatkowo router wspiera alternatywne firmware np. Gargoyle i on obsługuje następujące modemy i modemy LTE.

Tańszy jest tylko TL-MR3020 o ~20zł, a ma słabsze CPU i wifi. Są tylko droższe. Do LTE polecałbym: Edimax LT-6408n, AirLive N450R, Dovado (dowolny model).

A czy nie powinno to działać poprzez router z gniazdem USB służącym do podłączenia modemu? Wtedy przekłada tylko modem z komputera do routera. Może też bezpośrednio do routera podłączyć i TV i komputer kablami. Jest taki router, np. Edimax 3G-6200N.

takion

New member
Aaa sory, myślałem, że napisałem o modelu modemu. To Huawei E3131 i widzę, że jest na liście aczkolwiek jakaś odmiana E3131s-2, choć to pewnie nie ma znaczenia. A co z pinem? Będzie możliwe go wpisywanie, bo teraz za każdym razem przed połączeniem muszę go wpisać. Jeszcze polecono mi taki model Routera TL-MR3220.

Tsubasa

New member
Bez reklam
TL-MR3420 v2 ma radio N300, a TL-MR3220 v2 - N150.
v1 mają CPU 400MHz, v2 - 535MHz.
ww. routery mają możliwość zapisania PINu.
E3131s-1 jest niezgodny z AERO2
E3131s-2 dwie wersje tradycyjna i HiLink
E3131As-2 mniejsza prędkość 7,2Mb/s

Ostatnia edycja:

takion

New member
Przetrzepałem swój modem i w takim razie mam E3131s-2 i wersja tradycyjna, bo nic nie musiałem konfigurować w przeglądarce, jak wcześniej pisałeś, że jest przy HiLink. Zdecyduję się chyba na TL-MR3420 v2, znalazłem na allegro za 130 zł z przesyłką. A jeszcze w temacie tv to mój model Samsunga nie obsługuje Wi-fi? Z tego, co zauważyłem w ustawieniach to mogę albo połączyć kablem albo jakiś Samsung LAN Adapter, czyli zapewne coś bym musiał dokupić.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Twój telewizor to WiFi Ready, czyli trzeba by było dokupić kartę wifi pod USB którą TV by obsługiwał. Najlepiej podłączyć TV z routerem przez przewód, a jak odległość jest za duża, to przez punkt dostępowy który by działał w opcji Klient lub przez PLC, dLAN - czyli przez instalację elektryczną.

takion

New member
Kupiłem póki co TL-MR3420 v2 i jakoś daję radę z kablem, więc zakupów na razie mi starczy, ale dobrze wiedzieć, że są jakieś alternatywy dla tej karty Samsunga. Trochę się wystrachałem, że jednak ten router nie obsługuje kart sim z pinem, więc zainstalowałem najnowsze oprogramowanie co prawda w wersji beta, ale pin można wpisać. Jedyny mały problem jest taki, że po każdym odłączeniu routera od wtyczki muszę potem włączać komputer, przez przeglądarkę wchodzić w ustawienia i zatwierdzać pin. Muszę się rozejrzeć za tym wspomnianym przez was innym firmwarem, zobaczyć jakie ryzyko itd. Dzięki bardzo chłopaki za pomoc, bez was to bym chyba 10 lat nad tym siedział ;D

Do góry