przesunięcie dźwięku 32AV635DG

dito36

New member
Przede wszystkim witam wszystkich użytkowników Toshiby.
Jest to mój pierwszy tv tej firmy zakupiony niecałe 2 tyg. temu i jestem trochę rozczarowany. Na początku było wszystko ok, tv z kabla - analog. No ale zachciało się tv cyfrowej, podłączonej pod Moduł Cam i tutaj zaczęły się schody. Na TVN dźwięk wyprzedza obraz o jakieś 5-7 sek. na TVN Style wyprzedzenie jest delikatne, TVN24 czasami jest wyprzedzenie dźwięku, czasami jest ok. Na pozostałych programach TVN i na innych kanałach jest ok. na analogu jest w porządku na wszystkich programach. W drugim pokoju mam tv Samsunga również podłączonego poprzez Moduł Cam i jest dobrze. Może któryś z użytkowników spotkał się już z takim problem i zna rozwiązanie?

O jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło studiując to forum czy w EPG powinny być polskie znaki?

Ostatnia edycja:

piotr38

New member
Jeśli chodzi o mnie to szukałem telewizora 37 cali. Przy tej wielkości nie zależało mi na full HD i 100 Hz. Wybrałem 37AV635. Tośkę kupiłem na początku września ubiegłego roku. TV był przeznaczony do nowego mieszkania, dlatego przez ponad miesiąc stał sobie w kartonie. Podłączyłem go dopiero w połowie października. Włożyłem moduł CAM i kartę z kablówki, dostroiłem i prawie wszystko było w porządku. Piszę prawie, bo za cholerę w trybie cyfrowym nie mogłem zmienić kanałów przpisanych numerom 3 i 8. Po podłączeniu tv do laptopa obraz (niezależnie od rozdzielczości) był ucięty z lewej strony i nie można tego było skorygować regulacją dostępną w menu telewizora. Na te niedogodności byłem skłonny machnąć ręką - rekompensatą była bardzo dobra jakość obrazu (sygnał cyfrowy). Problem zaczął się kilka dni później. Kiedy podłączyłem Tośkę kablówka miała czasowo wyłączone szyfrowanie (o czym nie wiedziałem). Po ponownym włączeniu szyfrowania na niektórych kanałach dźwięk wyprzedzał obraz. Najbardziej na kanałach TVN - jakieś 5-6 sekund. Na żadnym z kanałów cyfrowych nie było też teletextu. Serwis kablówki nie stwierdził nieprawidłowośći. Mam w domu monitor Samsung z tunerem DVB-C i slotem CI. Podłączyłem go do tego samego gniazda antenowego, włożyłem moduł CAM i wszystko działa ! Drugiego listopada zawozłem tv do lokalnego serwisu. Po trzech tygodniach wymieniono w nim płytę główną -efektu żadnego. Po mailowych przepychankach 8 grudnia serwis centralny zaproponował mi wymianę na model 37XV635 w terminie 14-18.12.2009. Ucieszyłem się, niestety 15.12 kolejny mail z serwisu centralnego, że ten model będzie dostępny w połowie stycznia i pytanie - czekam, czy chcę zwrotu gotówki. Poprosiłem o zwrot gotówki. Stosowny dokument miał być przesłany do lokalnego serwisu do 18.12. Niestety nie dotarł. Od 19.12. do 04.01. TTCE miała przerwę świąteczną. Dokument uprawniający mnie do ubiegania się o zwrot gotówki w sklepie wpłynął do serwisu lokalnego 04.01. Odebrałem go dzień póżniej, zawiozłem do sklepu (Komputronik) i nadal czekam na gotówkę. W międzyczasie (23.12.) kupilem telewizor. Jak się zapewne domyślacie nie była to Toshiba.

dito36

New member
Właśnie dostałem odpowiedź z serwisu: firma Toshiba nie posiada oficjalnej specyfikacji nadawania sygnału tv cyfrowej (dekodowanego przez moduł DVB-C) w Polsce. Problem taki może występować z niektórymi sieciami kablowymi na terenie Polski i na dzień dzisiejszy pracują nad oprogramowaniem (podobno) żeby to zmienić.
Uważam, że taka informacja powinna być na oficjalnej stronie, jak również podczas zakupu tv Toshiba klienci powinni być informowani o tym, że mogą być jakieś problemy z odbiorem sygnału.

Do góry