Przesiadka z 32" na min. 42"?

Ava007

New member
Ponieważ mój wiekowy 32" LCD, pomimo całkiem dobrego obrazu, jest wyraźnie za mały i mam problem z odczytywaniem napisów na filmach z 3 metrów :wink: chciałbym poprosić o sugestie na zmianę.

Oglądałem różne TV w sklepach i o ile wiem, że nie chcę Samsunga (uczulenie na nazwę), to nie wiem czy to ma być 42 czy 46 (lub 47) cali... . :confused:

Moje odpowiedzi z ankiety:
1. odległość od ekranu? Od 2 do 3,5 m
2. słońce świeci po południu z prawej, nie odbija się w ekranie.
3. pokój ma ok. 5,5m x 3,5 m, TV na tej dłuższej ścianie
4. preferowana technologia: LCD/LED, ale nie wykluczam plazmy
5. jaki masz obecnie telewizor: Sharp LC-32SA1 cośtam
6. jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, koncerty, dokumenty (HD)
7. oglądasz w dzień czy wieczorem: czesciej wieczorem.
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? mała lampka lub dwie
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? Raczej ostry z możliwością regulacji
10. matryca błyszcząca czy matowa? matowa
11. preferowana wielkość telewizora? 42-47 cali (47 wydaje mi się za duży)
12. Sharp, Panasonic, ewentualnie Toshiba, ostatecznie LG
13. czego nie lubisz w telewizorach? błyszczących elementów, wielkich pilotów
14. jakie urządzenia będą podłączone? Nbox przez HDMI, pewnie coś przez usb (dysk?), DVD
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 40% tv 60% inne
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost, czasem 120-140o
17. czy ważne jest wifi? mam router wifi, który chcę podłączyć kablem LAN
18. czy będziesz korzystać z widgetów? pewnie tak
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? możliwe (youtube)
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? nie korzystam z pirackich kopii
22. czy ma mieć 3D? może, ale nie musi (zależy od różnicy w cenie)
23. czy ma mieć slot na karty SD ? może, ale nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S? nie (mam N HD na kartę)
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Hdmi - dekoder, DVD, usb - pendrive/hdd
26. Jaki masz sygnał: antena satelitarna
27. ile programów HD? Kolo 10
28. ma stać czy wisieć? Wisiec
29.Rozdzielczość: FULL HD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: ?
31.Na czym najbardziej Ci zależy: jakosc obrazu (realne kolory), powinien mieć przydatne funkcje (np. automatyczny poziom głosu, dostrajanie do jasności pomieszczenia, auto off), ekologia (zużycie prądu), funkcjonalny i poręczny pilot
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-5
33.Sugerowana cena ? Maks. 3000 lub niewiele więcej

Ava007

New member
1. Czy te 40 cali będzie ok przy tej odległości?
2. Ten Sharp nie ma wejścia sieciowego i żadnych funkcji internetowych :(

Ostatnia edycja:

Ava007

New member
Dzięki za wskazówkę. Podoba mi się ten Panasonic.
Tylko czy 42" nie będzie za mały przy oglądaniu z ok. 3,5 m? (bo 47" to już inna cena...).

Karpaj

New member
Bez reklam
Toshiba VL963 - dość podobna do panasonica, tylko że lepiej wygląda i ma lepszy obraz. Przy 42" dostaniesz za jakieś 3100zł.

A co do odległości - na tym forum parę osób podaje że nawet 2.5metra jest odpowiednie na 46".
Jeśli chcesz spojrzeć na katalog Sharpa, dowiesz się że 3metry są odpowiednie dla 80" :p

I rzeczywiście - do 3.5metra będzie idealnie pod 46", ale uwierz że 42" nie będzie się wydawać małe :) A różnica w cenie pomiędzy 42 a 46/47 jest czasem bardzo duża.

Ava007

New member
No, domyślam się, że zawsze doradzają największy (czytaj: najdroższy). Jak porównałem moje obecne 32" z 42" to kurczę obraz wygląda jakby o 30-40% większy (chyba tylko wrażenie).

Toshiba z wyglądu mi się bardziej podoba, bo te błyski na czarnym plastiku i plastikowa przezroczysta obwódka, to hmm... , ale jak jest z iplami i youtubami w tej Toshibie?
EDIT: Przeczytałem, że VL963 jest WiFi ready i, że ma LAN, ale nic o widgetach (poza jakimś Toshiba Places, cholera wie co to jest) :(

Ostatnia edycja:

skylla1

Member
Bez reklam
Mam tego panasonica 42'', przesiadka też z 32'', odległość ogladania też ok 3-3,5 m i jest bardzo dobrze. Do kanałów SD nie bardzo nadaje się większy. Ja jestem zadowolony z wyboru.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wcale nie chodzi o największy czy na droższy - chodzi o to aby realizował potrzeby i oczekiwania.

Karpaj

New member
Bez reklam
No, domyślam się, że zawsze doradzają największy (czytaj: najdroższy). Jak porównałem moje obecne 32" z 42" to kurczę obraz wygląda jakby o 30-40% większy (chyba tylko wrażenie).
To dobrze Ci się wydaje, bo masz o około 35% większą matrycę :)
Toshiba z wyglądu mi się bardziej podoba, bo te błyski na czarnym plastiku i plastikowa przezroczysta obwódka, to hmm... , ale jak jest z iplami i youtubami w tej Toshibie?
EDIT: Przeczytałem, że VL963 jest WiFi ready i, że ma LAN, ale nic o widgetach (poza jakimś Toshiba Places, cholera wie co to jest) :(
Brak ipla, być może będzie wprowadzone w jakiejś aktualizacji po styczniu, ale nic oficjalnego.
Ma pełny dostęp za to do YouTube (jako osobny widget). Toshiba Places to taki smart tv od Toshiby, niestety póki co dość ubogi - masz tam VOD z filmami (jakieś 12tyś. tytułów), jakiś pseudo portal społecznościowy, który współpracuje z laptopami Toshiba i tabletami. Więc poza YT póki co biednie trochę z tym smart tv, ale zawsze pozostaje możliwość kupna blu-ray Samsunga / Sonego, i uzyskania pełnego dostępu do wszystkich możliwych zasobów na ekranie TV.

Do góry