Przeprowadzka - przejscie z plazmy 42" (ps-42e7h)

Morgh

New member
Lada moment przeprowadzam się z mieszkania do domu i w związku z tym raczej konieczna będzie zmiana telewizora... od 2007 roku na ścianie wisi 42" plazma samsunga 42e7h i do tej pory nie mam z nią żadnych problemów, ale po pierwsze prawdopodobnie nie przeżyje przeprowadzki, jeżeli ją zdecydujemy się zabierać a po drugie, to chyba będzie za mała do nowego salonu...

Nie jestem zbytnio wybredny... ot chciałbym, aby telewizor był sporawy i nie psuł się, a prawdopodobnie jakości obrazu z kalibracją/bez kalibracji nie jestem w stanie rozróżnić ;) raczej wolałbym możliwość wyłączenia efektu teatru telewizji, który widziałem na kilku LCD

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor: ok 42 m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora: ~5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem: zazwyczaj 2, ale już zaczynają czasami być 3 :)
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu: na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć: wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju: jasny pokój, okno tarasowe na ścianie po lewej (południe) prostopadłej do TV + 2 okna po prawej od TV (zachód)
7.Jaki masz obecnie telewizor: Samsung PS-42e7h
8.Co chcemy aby telewizor posiadał: ładny obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: HD / SD
10.Jakie urządzenia: dekoder nc+, PS4, komputer PC (do filmów, raczej nie do gier)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor: praktycznie cały dzień i wieczór jest włączony... 14h?
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą: bazując na doświadczeniach z laptopami - matową, ale przeżyję cokolwiek zapewne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej: filmy, seriale
14.Czy zamierzasz surfować po Internecie: wątpię - od tego jest komputer
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie: Za mało czasu... jak się znajdzie to z 2-3 h czasami
16.Preferencje co do marki: Nie mam
17.Preferencje co do wielkości: 65 cali i więcej
18.Co Cię denerwuje w telewizorach: smużenie, słaby kontrast, przymulenia między przełączaniem programów, efekt teatru telewizji
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień: wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: najlepiej to jak najmniej :), no ale powiedzmy, że żona jest w stanie przełknąć kwotę 7-8.000, ale jeżeli byłby mus, to dam radę coś dorzucić
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne: nie zależy mi na tym

Z przeglądanych opcji najbardziej do tej pory w oko mi wpadł Samsung UE75H6400, ale jego cena ostatnio wzrosła... z drugiej strony, jeżeli za 9.7k jest 75", to trochę mi szkoda wydawać praktycznie tyle samo na 65" i wolałbym, aby dzieliła je większa różnica... przykładowo widziałem UE65H6400 za 6.8k i to jest też do przeżycia (nawet chyba bardziej niż ten 75")

Do góry