Przebudowa systemu

gerger

New member
Cześć.
Proszę o pomoc w przebudowie "systemu" AV
Nie wiem jak się do zabrać .
Obecny sprzęt :
ampli Harman K. AVR130 kupiony ok 7-8 lat temu
głośniki JBL Northridge: e80 + es25 + sub e150 (tył leży w szafce i podłączany jest bardzo rzadko) Najczęściej grają w konfiguracji 2.0 / 2.1
Dekoder nc+
Egreat r6s + HDD 3,5" i HDD 2,5"
BD: jakiś samsung (nieużywany) zapełnia dziurę pomiędzy ampli a półką z centralnym
DVD HK (w piwnicy)
router wifi neostrady w drugim pokoju (brak możliwości puszczenia kabla)
TV 3D
tel z androidem z kilkoma gb muzyki

Cele :
-korzystanie ze Spotify / Deezera / Wimpa ze wskazaniem na Spotify
-zmiana dźwięku w muzyce na bardziej przejrzysty
-pozbycie się egreat (małe g..o z portami usb z boku , nijak mi nie pasuje do reszty pod względem wizualnym i wymiarowym, dodatkowo obdarzone jest irytująco długim czasem rozruchu , dobre o tyle , że wszystko łyka)
-redukcja liczby kabli hdmi biegnących do tv (muszę jakoś przekonać żonę)

Preferencje:
-nie zależy mi na nie wiadomo jakiej jakości obrazu : nc+ , dobre mkv 720p w zupełności wystarcza , choć DIVX nie uznaje
-nie mam specjalnie wyczulonego słuchu : słuchanie mp3 320kbs daje mi tyle samo radochy co słuchanie FLAC/płyt CD , choć marudzę na 192kbs i mniej (autosugestia?) Spotify w najwyższej jakości w zupełności mnie satysfacjonuje
-bardzo cenie sobię wygodę : chcę mieć całą kolekcję w jednym miejscu "na wyciągnięcie pilota"
-co do połączenia avr130 + e80 :jest średniawo gdy gra cicho , im głośniej tym lepiej (szkoda , że nie zawsze można)

Rozbudowę planuje w kilku etapach.
I widzę to tak :
Na pierwszy ogień pójdzie ampli. Nie chcę przekraczać 2000pln
Potem zmienię tego chińskiego kurdupla na coś bardziej rasowego ew bardziej wymiarowego
Wymiana głośników będzie największym wydatkiem więc zostawiam ja jako 3 ostani etap , prawdopodobnie zrobię to za rok

Najprostszą opcją byłoby
ONKYO TX-NR626 : wifi / spotify /pozytywne wcześniejsze doświadczenia u znajomego z najprostszym zestawem
ale po przeczytaniu waszych opinii ...
inne opcje :
ONKYO TX-NR525 : jest spotify , nie ma wifi
Denon X1000/X2000 brak wifi / mniej pozytywne doświadczenia z najprostszym zestawem u drugiego znajomego , dobre testy
Zastanawiam , który ampli nie pogryzie się z moimi JBL-mi i pozwoli mi dotrwać do przyszłego roku.

Nie wiem czy dobrze robię napalając sie na ten Spotify wbudowany w ampli (na telefonie / lapie / TV się sprawdza)
Nie wiem czy dobrze robię napalając sie na amplituner KD
Nie wiem czy dobrze robię bojąc sie stereo (podobno nie wybacza gorszych źródeł i słabszych głośników)

I na koniec dla ułatwienia dodam, że nie mam możliwości udania się do sklepu i posłuchania : praca , żona , dziecko i odległość od duzych miast.
Pozdrawiam
G.

gerger

New member
Tak jak napisałem w PW
"maruda mi się włączył"
Starsi wiekiem pewnie pamiętają Fraglesów i psa Sproketa
On też miał dylematy z ciastkiem

Czyli X2000 mówisz.... hmm

gerger

New member
Zdecydowałem się na Denona . I super. Dźwiękowo robił to czego sie spodziewałem.

Mam problem z podłączeniem do internetu
Sprawa wygląda tak :
mam neostradę routerem wifi ZTE znajduje się w innym pokoju - kablem nie pociągnę
Mam też drugi router: airlive n.plug.
Gdy podłączyłem go zgodnie instrukcją przy użyciu WPS popier...ło mi sieć w domu : zrobiła się niezabezpieczona , ale ampli miał podłączenie do netu.
Próbowałem skonfigurować airlive zgodnie z filmikiem na YT :
nie mogę dodać linku - trzeba wpisać airlive n.plug - jest na pierwszym miejscu
Zatrzymałem sie na ręcznym wpisywanie adresu IP (1:24 minuta filmu): wpisałem wszystko jak trzeba i ... nic :x
Mam prośbę : czy ktoś jest w stanie napisać mi krok po kroku , prostym językiem co mam zrobić z tym airlive żeby działało jak należy.

Do góry