Proszę o rade.Wybór LCD

michal167

New member
Witam wszystkich!
Drodzy forumowicze proszę Was o pomoc w wyborze telewizora LCD. Konkretna kwota sam nie wiem, ale potrzebuję TV a nie maszyny o osiągach Lamborghini hehe Telewizor oglądam max 2h w ciągu dnia ewentualnie jakiś film w weekend. Ma mieć dobry obraz oraz dźwięk.
Z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
ale podaj proszę jakie masz warunki w pokoju , jakie oczekiwania od telewizora i jaka klasa cenowa - bo bez tego nie ruszmy.

michal167

New member
Witam ponownie!

Od stolika gdzie stałby TV do fotela czy też kanapy mam jakieś 3m. Kasa jaką chciałbym wydać to max 2200zł
myślałem o czymś takim: Philips 32'' LCDTV Full HD MPEG4 32PFL5604H

kola01

Well-known member
Bez reklam
michal167 napisał:
Witam ponownie!

Od stolika gdzie stałby TV do fotela czy też kanapy mam jakieś 3m. Kasa jaką chciałbym wydać to max 2200zł
myślałem o czymś takim: Philips 32'' LCDTV Full HD MPEG4 32PFL5604H
Ojej! Jaka malizna. 32 cale to stanowczo za mało jak na 3 m. Zalecam minimum 40 - 42 cale. Podniesie to niestety koszt zakupu ale pamiętaj: kto kupuje tanio, kupuje 2 razy. Żebyś po kilku dniach będziesz żałował, że kupiłeś taki mały "turystyczny" telewizorek.

michal167

New member
a co do odległości to wyczytałem, że 3m przy 32calowym LCD jest najbardziej optymalną odległością, wczoraj wymierzyłem i mam ok 2.6m z kanapy do TV

OmniModo

New member
wyczytać to można różne rzeczy, np. że UFO wylądowało w Pścinowie ...
Ale fakt jest taki że LCD/plazma ma sens tylko w dużym wymiarze , czyli przy 2,5 m to 37 lub nawet 40"
32 cale to trzeba z metra lub dwóch aby zobaczyć szczegóły HD
(zależnie od jakości wzroku danej osoby)
Zresztą nie zapominajmy że te cale to przekątna, a ekran jest 16:9 czyli w pionie to będzie bardzo mało (coś jak dawna 21" ? )

jak ktoś ma sokole oczy albo sam sygnał SD to nie potrzebuje "olbrzyma" , ale jak ktoś chce sycić wzrok jakością HD, tymi szczegółami to musi oglądać z bliska albo zafundować sobie odpowiednio duży ekran...
no niestety, takie są realia tej technologii.

nocai

New member
michal167 napisał:
a co do odległości to wyczytałem, że 3m przy 32calowym LCD jest najbardziej optymalną odległością, wczoraj wymierzyłem i mam ok 2.6m z kanapy do TV
ja mam 46 cali i odległość 3,5 m, ale zazwyczaj przesiadam się na bliższą kanapę i oglądam z 2,8 metra.

Do góry