Proszę o radę i opinie

kaneta

New member
Witam
Może ktoś mi doradzi i zaopiniuje o dwóch modelach Samsung 40ES6100 i Toshiba TL933.
Oba podobne. Wcześniej miałam zaufanie do Samsunga, ale teraz na rynku jest tyle TV, że trudno już wybrać.
Głównie oglądanie filmów i TV, odległośc od TV około 3 m. Pierwszy TV, więc trudno mi mówić o wymaganiach jakie potrzebuje. Ale już chce zainwestować w lepszy sprzęt.Jak jest z obrazem w tych modelach. Ostrość, kontarst, szybkość. Czy są na tym samym poziomie.
Dziękuję za opinie

kaneta

New member
Skoro trzeba dodać więcej info to spróbuję :)
Odległość 2-3 metry. Siedze na przeciwko TV, więc kąty raczej mnie nie interesują. TV głównie z telewizji naziemnej cyfrowej, czasami Nka (mam w innym pokoju). Oglądanie filmów. Z czasem może XBOX. TV póki co stoi, w przyszłości wisi.
Matryca? hm nie wiem nie znam się czy błyszcząca czy matowa. Światło też nie problem, bo są zasłonki.
Firmy/ modele: Samsung 40ES6100 i Toshiba TL933. Oba mają pozytywne opinie. Zależy mi na dobrym obrazie, o Samsungu piszą, ,że ma prolemy z "łapanie" ostrości pczy szybkich akcjach, jak jest w Toshibie? Samsunga znam i zawsze byłam przy tm wyborze firmy.

roland206

New member
Witam, od razu zaznaczam, że nie jestem specjalistą. W domu mam 37" Sony KDL, 47" LG LV570S i od przedwczoraj 40" Toschiba TL933 właśnie. Mogę tylko powiedzieć że jak na razie obraz prezentuję się chyba najlepiej z tych 3 (jeszcze majstruję przy ustawieniach). Menu proste fajnie rozbudowane, wygodny pilot, 3D nie testowane (brak okularów) Bardzo solidna i estetyczna obudowa mimo niewielkiej grubości. Sporo wejśc i wyjść więc nie będzie problemu z podłączaniem kolejnych urządzeń.
P.S. w teście HDTV otrzymał 86/100 pkt wieć to chyba mówi samo za siebie.

thesunrises

New member
Witam
Może ktoś mi doradzi i zaopiniuje o dwóch modelach Samsung 40ES6100 i Toshiba TL933.
Oba podobne. Wcześniej miałam zaufanie do Samsunga, ale teraz na rynku jest tyle TV, że trudno już wybrać.
Głównie oglądanie filmów i TV, odległośc od TV około 3 m. Pierwszy TV, więc trudno mi mówić o wymaganiach jakie potrzebuje. Ale już chce zainwestować w lepszy sprzęt.Jak jest z obrazem w tych modelach. Ostrość, kontarst, szybkość. Czy są na tym samym poziomie.
Dziękuję za opinie

I will advice you to get the one according to your need and budget available. Ultimately you have to use it.

kaneta

New member
Ostatecznie decyzja padła na Samsunga. Myślę, że to był dobry wybór i nie będę żałowała.
Testujemy go od dłuższego czasu i mogę powiedzieć tak: Obraz bardzo ładny i z telewizji cyfrowej naziemnej i N-tv, kolory żywe, dźwięk tez bez zarzutu. Tochę muli się przy przełączaniu kanałów tv naziemnej, Nka śmiga dobrze. Proste menu, szybko łatwo i sprawnie da się ustawić, fajne aplikacje do internetu. Na razie nie wszystkie chodzą - wolny net, ale z czasem przyspieszę ;).
Filmy 3D też bardzo fajne efekty. KOnwersja 2D -3D działa, ale najpiekniej oglądać National Geografic Discavery - filmy przyrodnicze itp. wtedy widać efekty na zwykłych nie koniecznie.
Film z pendrive Avatatr 3D śmigał bez zarzutu.
Trzeba pobawić się w ustawieniach i samemu dopasować do swoich potrzeb. Mi przeszkadza "efekt teatralny" ale tylko na filmach, wtedy wyłączam Motion.
Generalnie na razie jestem zadowolona :) Wszystko - reszta okaże się po roku użytkowania ;)

P.S. Cenowo i Samsung i Toshiba wychodziły podobnie. Samsung ma w zestawie okulary i cena troszkę wyższa, Toshiba ich nie ma i trzeba dokupić. Tak wiec ceny porównywalne.

Do góry