Proszę o pomoc w wyborze TV 46" (Philips/Toshiba/Sharp?)

pzb9

New member
Bardzo proszę o pomoc w wyborze TV, już mam kompletny mętlik w głowie ;)

1. Odległość od ekranu?
3,5-4m
2. Jak słońce świeci w pokoju?
z boku TV
3. Jak duży jest pokój?
5x5m
4. Preferowana technologia:
LED
5. Jaki masz obecnie telewizor?
Sony 52" (w innym miejscu), a w tym pokoju - stary Sony Trinitron
6. Jakie programy najczęściej oglądasz?
Filmy, standardowa TV
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem:
dzień i wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez?
przy świetle - górnym, dość jasnym
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny?
ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa?
Koniecznie matowa
11. Preferowana wielkość telewizora?
46"
12. Preferowana marka?
Philips / Sharp / Toshiba
13. Czego nie lubisz w telewizorach?
złej jakości obrazu, wolnego działania funkcji
14. Jakie urządzenia będą podłączone?
antena do TV naziemnej, docelowo dekoder SAT, dysk USB, komputer po LAN
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń?
60% TV, 40% filmy z zewnętrznego źródła (bądź USB)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych?
wprost + czasami z boku
17. Czy ważne jest wifi ?
niekoniecznie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów?
Jest taka szansa
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ?
Trudno powiedzieć, możliwe że tak
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ?
Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ?
Koniecznie tak
22. Ma mieć 3D?
nie
23. Ma mieć slot na karty SD ?
nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-T?
tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć?
HDMI, USB, LAN
26. Jaki masz sygnal?
kablówka, + antena TV naziemna, docelowo jeszcze dekoder SAT HD
27. Ile programów HD?
6, z opcją że będzie ich więcej
28. Ma stać czy wisieć?
stać
29. Rozdzielczość:
full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy:
jakość obrazu
możliwość podłączenia dysku zewnętrznego i oglądanie filmów (głównie mkv) z napisami
możliwość nagrywania programów
jak najbardziej matowa matryca

31. Ile osób ogląda:
2-3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor:
ok 4-5h
33. Jaka klasa cenowa ?
około 3000 z widełkami

Początkowo mój wybór padł na Samsungi, ale po przeczytaniu forum i oglądnięciu ich na żywo (za mocno błyszczą się matryce), postanowiłem że będzie to coś innego. Miał być Sharp LC46E730E, ale tutaj odstraszyły mnie problemy forumowiczów i brak AqousNET. Po przeczytaniu testu kikiego, skłaniam się ku Philipsowi 5007, ale boję się wolnego menu i błędów software (ktoś tu o tym pisał).

Ogólnie w sklepach przyglądałem się:
Philipsowi 5007
Toshibom (to "pomysł" z dzisiaj)
Sharpom (strasznie dużo modeli - w sumie to nie wiem na dobrą sprawę czym się różnią)
i wzbudzają we mnie pozytywne odczucia. Jednak nie wiem jak jest z codziennym użytkowaniem, i tutaj liczę na Waszą pomoc.

Z dodatkowych funkcji bardzo zależy mi na bezproblemowym odczytywaniu filmów z USB (mkv+napisy) oraz na możliwości nagrywania programów (czy tutaj każdy TV szyfruje pliki? czy może cały dysk? jak to jest?).

Acha, 3D mnie nie interesuje. Wielkość to 46", max 47".

Mixmich

New member
Toshibę 46tl933 dostaniesz teraz bez problemu w cenie do 3k zł. Obraz znacznie bardziej naturalny niż w sharpie. Nagrywa na pendrive'a lub dysk w FAT32. oczywiście nagrania widzi tylko tv. Filmy z napisami .srt z polską czcionką bez problemu czyta. Dlna też dobrze działa. Trochę skromniejszy jeżeli chodzi o smart tv, ale w tej cenie teraz ciężko znaleźć coś lepszego. Jeżeli zależy Ci na pełnej przeglądarce i wifi to poczekaj na model 46tl938, bądź weź philipsa 46pfl5007.

pzb9

New member
Dzięki za odpowiedź. Na przeglądarce i WiFi mi nie zależy, martwi mnie natomiast ten FAT32. Czy Toshiba czyta tylko ten format? Bo to oznacza, że nie da się oglądnąć nic większego od 4GB, czyli praktycznie większości MKV.

Mixmich

New member
Dyski czyta ntfs bez zająknięcia i .mkv 1080p nawet w 3D fajnie chodzą. Co ciekawe czyta nawet .rmvb. Nie obsługuje ścieżek audio w dts'ie, więc trzeba ściągać te w ac3 bądź przekodować. Na dysku ntfs nie działa nagrywanie (przynajmniej wg wątku o rl933 - ten sam software).

Karpaj

New member
Bez reklam
W czwartek przeczytał mi 2012 w full hd (jakieś 17gb), więc chyba przeczyta wszystko ta Toshiba :p No oprócz dts, ale to tylko Samsungi.
Philips nie czyta w ogóle polskich napisów, poniżej serii 6xxx.

pzb9

New member
To dobrze, że czyta NTFS i duże pliki. Już się obawiałem, że tylko FAT.
Szkoda natomiast tego DTS'a, bo prawie wszystko co mam w mkv to DTS :-( No ale w końcu to tylko telewizor ;)

A jeśli chodzi o Philipsa - jeśli rzeczywiście nie czyta polskich napisów, to byłby duży minus. Jeszcze do tego "gorsza" matryca Samsunga w wersji 46" :-( Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Jak wygląda sytuacja z napisami w Philipsie, i jaki to jest problem - kodowania?

A jak z Sharpami? Jest sens je brać pod uwagę? Jak u nich z nagrywaniem/odtwarzaniem?

Karpaj

New member
Bez reklam
Philips 5507 prawdopodobnie nie dostanie update z odtwarzaniem polskich znaków bez względu na kodowanie i format pliku - przynajmniej takie dostałem informacje od osoby żywo tym zainteresowanej.

Sharp LE730 ma nagrywanie na USB, a 630 tego nie ma. Jeśli chodzi zaś o odtwarzanie z USB - dopiero le830 działa niemal bezproblemowo, wcześniejsze czasem mają problem z odtworzeniem czegoś nietypowego.

Do góry