Proszę o pomoc w doborze TV 48-50"

marrcin.b

New member
Witam

Planuje zakup telewizora w przeciągu najbliższego tygodnia, trochę czytałem na forum, byłem w kilku sklepach mimo to mam problem z podjęciem właściwej decyzji. Dlatego też zakładam ten temat :)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost lub pod kątem 30-45
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce wpada do pokoju po godzinie 16, okna na wschód
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Obecny telewizor to LCD 32cale od LG, ma już z 8lat chyba
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? najważniejsza jest jakość obrazu i stabilność systemu,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Satelita NC+
10.Jakie urządzenia ? dekoder NC, jak tv się sprawdzi to się dokupi blu-raya
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-4
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wszystkiego po trochu
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? sporadycznie poczta/youtube/ jakieś filmy VOD jak będzie taka możliwość
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16.Preferencje co do marki ? Tylko nie sharp
17.Preferencje co do wielkości ? 48-50cali, nie chce 55cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? za duży wybór
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? nie możemy przekroczyć 4tyś złotych, a najlepiej pozostać w okolicach 3 :)

Modele, które mnie zainteresowały to:
1) Philips 50PFH-6550 (obawa dotyczy stabilności systemu)
2) Sony 55KDL-w828 ( brak dostępności 50calowego :( , a owa 55 się też sprzedała)
3) LG 49-UF695V (telewizor działa bardzo szybko, ładnie wygląda, choć matryca jest jakaś taka dziwnie błyszcząca a może to światło w sklepie sam nie wiem...)
4) prawie się zdecydowałem w ciemno na samsunga 50hu6900 - brak możliwości zobaczenia na żywo, a gdy się dowiedziałem że ma matrycę 60hz odpuściłem...
5) jak nic nie kupie/wymyślę , to jadę po Samsunga 48h6400

z góry dziękuje za pomoc:bober:

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tego co napisałeś :
Philips 50PFH6550
Sony 50 W 755
Thomson 50 UA6406
Hitachi 49 HGW69

marrcin.b

New member
byłem, zobaczyłem i zdecydowałem że jednak będzie to sony.

srebrna ramka wygląda słabo.. więc miał być to KDL-50W805C, ale ..

Mój tata ma tutaj decydujące zdanie i chce koniecznie aby tv mial już 4k, więc będzie to KD-49X8005C z tego co patrzyłem to oba tv różnią się:

4k vs full hd
direct led vs edge
49 vs 50cali

W KD X8305C pojawia się edge ale cena ponad 4tyś to za dużo. Więc będzie jeszcze jedna wizyta w sony center i sobie porównam te telewizory czy aż tak widać różnicę. No chyba że ktoś coś mi podpowie

marrcin.b

New member
byłem, zobaczyłem i zdecydowałem że jednak będzie to sony.

srebrna ramka wygląda słabo.. więc miał być to KDL-50W805C, ale ..

Mój tata ma tutaj decydujące zdanie i chce koniecznie aby tv mial już 4k, więc będzie to KD-49X8005C z tego co patrzyłem to oba tv różnią się:

4k vs full hd
direct led vs edge
49 vs 50cali

W KD X8305C pojawia się edge ale cena ponad 4tyś to za dużo. Więc będzie jeszcze jedna wizyta w sony center i sobie porównam te telewizory czy aż tak widać różnicę. No chyba że ktoś coś mi podpowie

No udało mi się tatę przekonać :) będzie 50 z full hd, jak kupie napiszę jak się sprawuje :p

Do góry