proszę o pomoc w doborze głośników 5.1 do salonu (3,5x5,5m)

zygi72

New member
salon kiepski akustycznie, bo otwarty po długiej ścianie na resztę parteru. Wykorzystanie do muzyki i tv 50/50. głośniki raczej wiszące. podłączenie do Denon-AVR-X2500. cena ma znaczenie więc używane też mogą być.

Panto'mima

New member
Prawda prawda .
Tutaj nie ma dyskusji. Nie ma publikacji testów elektroniki, a jeśli jest coś wrzucane , to są to skopiowane z sieci niby recenzje , bez żadnej kontroli treści. Przykładem może być np. niby recenzja Arcam avr5 .
Cytuję fragment :

" Po części, na pewno wiąże się to ceną, gdyż opisywany AVR5, najprostszy model w ofercie brytyjskiego producenta, to wydatek prawie 9tyś pln. Z drugiej strony, warto spojrzeć na urządzenia Storm Audio, Lyngdorf, czy JBL Synthesis żeby zorientować się, że w świecie dobrego AV, kwota jaką Arcam życzy sobie za swoje urządzenie może nie starczyć na właściwe okablowanie nieco lepszego systemu ;) " - koniec cytatu .

Mój kolega posiada SDR38 - jakieś 35 tys , z rabatem mniej i zdecydowanie okablowanie nie zbliżyło się do kwoty 9 tys , wartości tego wzmacniacza , więc po co powielać tego typu bzdury .... ??
Koszt avr31 odpowiednika JBL Sdr38 - to 31 tys , a nawet nie .

Porównywanie cenowo najniższego modelu Arcama avr5 do Jbl Synthesis SDR35/38 to zwykła niekompetencja ,żeby nie powiedzieć: głupota . Poza tym Jbl Synthesis to Arcam w innym opakowaniu - ale o tym autor tej niby recenzji nie raczył wspomnieć. Być może o tym nawet nie wie .
Tak miałem okazję słuchać avr5/31 , Jbl Synthesis sdr38 - mam jakieś wyobrażenie.

Jbl Synthesis , Arcam ,Anthem z całą pewnością to niejako wstęp do kinowego high-endu.
Natomiast Storm Audio ,Lyngdorf to zupełnie inna liga od Arcama i Jbl .
Szkoda , że "autor" o tym nie wspomina .

Czytać się tej recenzji nie chce . Pomijam już aspekt opisu brzmienia tego avr5 , bo bym nie wyszedl stąd do jutra , tyle tam niedorzeczności .

A ten fragment to już kompletnie odjazd : " Mimo iż amplitunery AV nie są raczej eksponowane jako wystrój wnętrza, to design nadal może odgrywać pewną rolę w wyborze. Mamy wrażenie, że od strony wzorniczej, cała seria HDA produktów Arcam nie ma łatwego życia. Projekt jednostki jest dość... specyficzny. Ciżężko go nazwać pięknym. Może industrialnym? "

Wylewnie oficjalnie swoich subiektywnych upodobań jest totalnie nie na miejscu!
O gustach się nie dyskutuje.

Zdecydowanie nie jest to forum , gdzie można znaleźć konkretne informacje .

Z kolei z całą pewnością można pogadać tutaj o Soundbarach i niby kalibracji tv i to tyle .

A teraz w odpowiedzi na mój post , który jest nie po Twojej myśli kolejny raz zablokujesz mi konto ??

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zdecydowanie , wystarczy zgłosić się do odpowiedniej osoby.
Dobrze trafiłeś.
Wystarczy napisać na PW.

Nie każdemu jak widać to odpowiada.
Ale dostaniesz odpowiedź na wszystkie spotkania.

Do góry