Proszę o pomoc - jak podłączyć amplituner kina domowego + głośniki + TV

jannn

New member
Witam serdecznie i na wstępie proszę o cierpliwość wiem, że dla co niektorych ten post to bułka z masłem ale ja nie mam pojęcia jak to wszystko podłączyć.

Chcem żeby dźwięk z tv leciał przez głośniki. Jak podłączyć amplituner kina domowego do tv ? wystarczy kabel HDMI ? w przyszłości zakupie tez odtwarzacz blu ray ale póki co fundusze mnie blokują. 2 kable HDMI mi wystarczą ? + oczywiście jakieś kable głośnikowe i banany opcjonalnie. Nie jestem pewien czy tak ma to wyglądać stąd moj post : amplituner z tv połaczyć kablem hdmi ? i odtwarzacz blu z ampli tez kablem hdmi ? sprzęt : Amplituner Yamaha RX V773 glośniki : Klipsch RF-62 II
tv:samsung PS51E450

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1. Blue do ampli za pomocą HDMI
2. Glosniki do ampli przez kable glosnikowe
3. ampli do tv przez HDMI (wtedy bedzie obraz z blue raya, a glos z ampli, na ampli wybierz BD jako źródło)
4. Twoj tv nie posiada kanału zwrotnego audio (ARC) wiec potrzeba jeszcze jeden kabel. Tv do ampli przez Optical Out, jesli chcesz miec glos z telewizji na glosnikach podłączonych do ampli (na mapli wybierz żródło tv)

jannn

New member
Super. Wszystko kumam - czyli muszę jeszcze kupić kabel optyczny. Polecasz jakąś konkretną firmę , model ? Dzięki wielkie :)

Do góry