prośba z Niemiec: różnica Samsung 46F8000 a F8090

bednarus

New member
Witam,

pod wpływem forumowiczów zdecydowałem się na zakup Samsunga 46F8000.
Mieszkam w Niemczech i tutaj funkcjonuje on jako model 46F8090.

Do tej pory byłem przekonany, że liczba -90 na końcu to jedynie symbol oznaczający serię na rynek niemiecki, ale wszystkie funkcje są takie same. Od jakiegoś czasu pojawiły się jednak na niemieckim rynku oba modele po mocno różnych cenach:
F8000 - ok. 1350EUR
F8090 - ok. 1850EUR

Proszę o wyjasnienie czym się one różnią między sobą?
Czy jest to jedynie sztuczne zawyżanie ceny w Niemczech?
W niemieckich MM lub Saturnie sprzedawcy twierdzą uparcie, że w modelu europejskim (F8000) nie będzie działać poprawnie na terenie Niemiec HbbTV - czy to prawda? A jeśli tak, to na czym polegałyby 'braki'?
Czy kupując model F8000 będę miał jakieś problemy lub nie wszystkie funkcje będą działać?
Czy mogą być trudności z europejską gwarancja dla F8000 w Niemczech, skoro Samsung na ten rynek 'przygotował' model F8090?

Z góry dziękuję!!

Ostatnia edycja:

gwidongwidon

New member
Bez reklam
Witam,

pod wpływem forumowiczów zdecydowałem się na zakup Samsunga 46F8000.
Mieszkam w Niemczech i tutaj funkcjonuje on jako model 46F8090.

Do tej pory byłem przekonany, że liczba -90 na końcu to jedynie symbol oznaczający serię na rynek niemiecki, ale wszystkie funkcje są takie same. Od jakiegoś czasu pojawiły się jednak na niemieckim rynku oba modele po mocno różnych cenach:
F8000 - ok. 1350EUR
F8090 - ok. 1850EUR

Proszę o wyjasnienie czym się one różnią między sobą?
Czy jest to jedynie sztuczne zawyżanie ceny w Niemczech?
W niemieckich MM lub Saturnie sprzedawcy twierdzą uparcie, że w modelu europejskim (F8000) nie będzie działać poprawnie na terenie Niemiec HbbTV - czy to prawda? A jeśli tak, to na czym polegałyby 'braki'?
Czy kupując model F8000 będę miał jakieś problemy lub nie wszystkie funkcje będą działać?
Czy mogą być trudności z europejską gwarancja dla F8000 w Niemczech, skoro Samsung na ten rynek 'przygotował' model F8090?

Z góry dziękuję!!

te ceny wzioles chyba z kosmosu 8)

Samsung UE46F8000 - Preisvergleich (Preis ab € 1.189,00) - TV-LCD + Plasma
Samsung UE46F8090 - Preisvergleich (Preis ab € 1.189,00) - TV-LCD + Plasma
http://www.guenstiger.de/Produkt/Samsung/UE46F7000.html
i sony w905
http://www.guenstiger.de/Produkt/Sony/KDL_46W905A.html

Ostatnia edycja:

bednarus

New member
Otóż nie z kosmosu, a tak jak napisałem - z Media Markt i Saturna (1849EUR):
SAMSUNG UE46F8090 schwarz 3D-TVs kaufen bei Media Markt
SAMSUNG UE46F8090 schwarz LCD / LED-TVs günstig bei SATURN bestellen

Jeśli dobrze się przyjrzysz i przeczytasz oferty sklepów za 1189EUR za wersję F8000 to NIGDZIE w opisie nie pojawia się informacja o HbbTV.
Natomiast na Amazon.de i na ebayu jest oferta na modele F8000 za 1350EUR, gdzie jednoznacznie wskazuje się w opisie, że HbbTV jest i działa.

Może to przypadek, może nie - nie wiem więc pytam.
Czy to możliwe, że niektóre modele F8000 są np. na rynek holenderski, inne na polski, czeski czy jeszcze jakiś rumuński i w zależności od tego jakaś funkcja jest lub nie w sofcie? Jeśli tak to czy da się to domowymi metodami...poprawić?

bednarus

New member
....czyli kupować europejską wersję F8000 bez obaw że jakaś funkcjonalność będzie nieaktywowana?
600-650EUR różnicy to jakaś paranoja...

Do góry