prośba o radę fachowców

mariuszm

New member
to mój pierwszy post więc witam wszystkich i mam prosbę: zbieram się do uszczęśliwienia sie dobrym sprzętem (do tej pory Technics + Altusy)

sprzęt stałby w pokoju 30m2, słucham głównie muzyki i wolałbym aby sprzęt też preferował jakościowo muzykę a film dodatkowo, słucham muzyki różnej i różnistej z przewagą rocka - cure, u2 ale też pink floyd enya lekki jazzik itd.

mam zamiar wydać ok. 7000 pln wliczając kolumny - jestem raczej dyletantem technicznym więc każda rada byłaby dla mnie cenna

rafix01

Member
Bez reklam
zacznij może od poczytania o jbl seria studio L http://www.jbl.com.pl/apps/katalog/tekst.jsp?place=jbl_b3&news_id=586

potem seria E http://www.jbl.com.pl/apps/katalog/index.jsp?place=jbl_menu&news_cat_id=136

lub B&W seria 6 http://www.bwspeakers.com/index.cfm/fuseaction/products.ranges/label/Range 600 Series 3

jest także firma duńska jamo
http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=6300

"wszystkie" sprawdzone i godne polecenia...właściwie to musisz określić co chcesz kupić czy 2.0 czy 5.1 a może 7.1 no i jaka jest max cena na kolumny, jaka na amp, czy kupujesz dvd i cd czy tylko dvd lub tylko cd, bo jak na razie za dużo niewiadomych i pisać mozna stronami :)

ps. nie zapomnij o dobrych interkonektach i kablach głośnikowych.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
oczywiście popieram wszystkie oferty poprzednika.
Dorzucę zestawy
Harman AVR 245 + dvd 47+ kolumny Northridge
Onkyo 604 / 404 + kolumny Tannoya lub Kefy
O ceny pytaj Blackninja - on ma od lat dobre notowania cenowe.
pozdrawiam

mariuszm

New member
dzięki bardzo za rady - planuje system 5.1 - czy system amp + dvd powoduje zauważalne obniżenie jakości muzyki?:neutral: jeśliby tak było to pewnie zdecydowałbym sie na amp+dvd+cd ale nie wiem czy to nie zbytnia przesada i rozrzutność, może lepiej amp+dvd i zostanie więcej kasy na lepsze kolumny?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Różnica między CD, a DVD jest ale nie tak duża jak między magnetofonem nawet dobrej klasy, a odtwarzaczem CD.

Musisz brac pod uwagę przyzwyczajenia i nie skakac na głęboka wodę wymieniając na sprzęt grający środkiem, w tonsilu to tylko bas i sopran był :)

AVR-245+DVD37+JBL E80+E20+EC25+E150 będzie dobrym rozwiązaniem.

Pablo1964

New member
Bez reklam
Tak, to prawda. Ja też byłem przyzwyczajony do brzmienia Technics + Alton. Przy kupnie nowego sprzętu, wspaniałe wrażenie zrobił na mnie H/K 435 + JBL E-100, natomiast nawet teoretycznie lepszy sprzęt, ale grający środkiem, denerwował mnie. Może kiedyś to się zmieni, ale dziś potwierdzam to, o czym mówi Blackninja.

mariuszm

New member
dzieki za opnie

troche już sprecyzowałem swój zestaw:

AVR Denona 2307
DVD Denona 1907
kolumny na razie tylko dwie centralne B&W 603

bedzie to jakoś grało w tym zestawie?
planowałem JBLe ale podobno BW 603 są super więc...

czy AVR 2307 jest następcą 2106 - dużo się różnią?

ArtS007

New member
Bez reklam
Z DVD to chyba pomyłka. 1907, to (jak pisze BlackNinja) amplituner. Miałeś pewnie na myśli DVD 1730.

ArtS :)

Przemcio73

New member
ArtS007 napisał:
Z DVD to chyba pomyłka. 1907, to (jak pisze BlackNinja) amplituner. Miałeś pewnie na myśli DVD 1730.

ArtS :)
Chyba chodziło o 1930. Gra bardzo ładnie jako dvd - trochę gorzej w stereo. Blackninja ma rację. Lepiej już zagra najtańszy cd denona za jakieś 850zł.
pozdr

rafix01

Member
Bez reklam
;)
mariuszm napisał:
[...] słucham głównie muzyki i wolałbym aby sprzęt też preferował jakościowo muzykę a film dodatkowo, słucham muzyki różnej i różnistej z przewagą rocka - cure, u2 ale też pink floyd enya lekki jazzik itd.

mam zamiar wydać ok. 7000 pln wliczając kolumny - jestem raczej dyletantem technicznym więc każda rada byłaby dla mnie cenna

piszesz, że słuchasz głównie muzy i to klasyki a nie tylko rąbanki :p (podobnie jak ja) więc "uparcie" :p :) proponuję zakup CD np. HK HD970 (mam takie + dobre przewody i różnica jest kolosalna w porównaniu z dvd na korzyść CD. Pokrótce: dźwiek z HK HD970 jest prawdziwy stereo, scena ułożona, muzycy poukładani, nie ma problemów z lokalizacja poszczególnych instrumentów, basik głęboki i miły tj. nie meczy, pełen komfort...jeden delikatny minusik wysokie tony lekko z tyłu ale mozna podkręcić ampem...stereo z dvd totalny chaos w pokoju, dźwiek nie wiadomo skad czy z tyłu czy z przodu a może z boku :) nie mogłem tego słuchać i kupiłem odtwarzacz CD no i wszystko wróciło do normy).
Do filmów kup np. najnizszy model dvd firmowy (nie czasami manta lub viva) może też HK, onkyo, denon lub yamaha, w dvd ważny jest przetwornik obrazu, dźwiek tak jest "obrabiany" w ampie i tu można ładnie go podciagnąć.

Oczywiście sa to moje odczucia i każdy również Ty zrobisz jak uważasz, tylko pochwal sie na czym ostatecznie staneło;) )

ps. jeszcze lepiej mieć do muzy CD+wzmak stereo i osobne kolumny ale to już podchodzi pod audiofilstwo ... a do KD drugi zestaw najlepiej wszystko z THX (bo i tak muzy by się na tym nie słuchało)...może kiedyś :cool:

Do góry